BODA – Ismét fúrnak a Mecsekben, Bakonya környékén, Bodától délkeletre a tervezett magyarországi nagy radioaktivitású tározó kialakításának előkészítői munkálatai miatt. Mindezt a Szabad Pécs kérdésére csütörtökön megerősítette a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.

A cikk a hirdetés után folytatódikOlvasónk kedden fotózta le a Nyugat-Mecsekben, Bakonyához tartozó területen felállított darut.

A munkát két korábbi fúrás már megelőzte, három éve. Az egyik helyszín Bodától délnyugatra volt, s a fúrás 913 méter mélységű volt, a másik már szintén Bakonya térségében volt, az kisebb, 475 méteres volt. A mostani munka tulajdonképpen ez utóbbinak a ?fúráspárja?, 1300 méteres lesz, és a munkálatok március 28-án kezdődtek meg. A munka még egy jó ideig tartani fog, habár jelenleg éppen nem látható eszköz a területen.

Mint ismert a Mecsekben, Boda környékén azért végeznek geológiai kutatófúrásokat, hogy megállapítsák, hogy az itteni agyagkő alkalmas lehet-e majd évtizedek múltán a paksi atomerőmű elhasznált fűtőelemeinek az elhelyezésére. A végső helyszínt még nem jelölték ki, de a kutatófúrások miatt a térségben, egyebek mellett Pécsett számos civil aktivista tiltakozott, egy mozgalom is szerveződött neMecsek néven az atomtemető létesítése, s egyben a mecseki uránbányászat újraindítása ellen. 

KategóriákMETÁL