PÉCS – Mint írtuk, jó néhány a CEU mellett kiálló PTE-s diák és oktató többet, azaz nagyobb kiállást várt Bódis József rektortól. A CEU rektora mindenesetre megköszönte neki a rektori konferencia vezetőjeként tett kiállását.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Tudományegyetemtől kapta meg szerdán a Szabad Pécs Michael Ignatieff-nek, a Közép-európai Egyetem elnök-rektora hivatalos levelét, illetve annak angol nyelvű szövegét, amit cikkünk végén idézünk szó szerint. A levelet Bódis Józsefnek mint Magyar Rektori Konferencia elnökének címezte.

Nagyjából azt írta, hogy szeretné kifejezni a háláját azért a támogatásért, amelyet a CEU kapott a Magyar Rektori Konferenciától, és különösen köszöni Bódis József elnök személyes támogatását. Kifejti mindezek után, hogy a rektori konferencia elnöke szavának súlya van abban a folymatban, amely során talán meg lehet győzni a kormányt arról, hogy az mindenkinek rossz, ha a politika ily módon belszól a tudományos ügyekbe.

Mindez amiatt is érdekes, mert a Szabad Pécs néhány órája írt arról, hogy a lex CEU miatt tiltakozó PTE-s diákok és oktatók szerint Bódis Józsefnek a PTE rektoraként is ki kellene állnia, és szerintük nem bújhatna a Magyar Rektori Konferencia által kiadott állásfoglalás mögé. 

És ahogy ígértük, a hivatalos levél teljes és pontos szövege:

Dear Mr. Chairman,

I would like to express my gratitude for the support CEU received from the Hungarian Rectors? Conference and particularly for the support we received from you. I emphatically agree with what you told Zsolt Enyedi: all we need is that the government allows us to go back to academic work. I hope this will happen rather sooner than later. Your voice plays a very important role in convincing the government that CEU is an asset and that the politicization of academic matters is harmful for everybody involved. Thank you very much for your contribution.

Sincerely yours,

Michael Ignatieff

President and Rector

Central European University

KategóriákMETÁL