KOMLÓ – Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a gesztenyési városrészben, miután kiderült, az önkormányzat eladná a gesztenyési kultúrházat.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz utoljára presszóként funkcionáló épület régebben a kulturális élet központja volt a gesztenyési városrészben. Ez az egyetlen létesítmény ugyanis a családi házas övezetben, amely alkalmas nagyobb létszám befogadására. Az épülethez zöldterület is tartozik.

Ezt mind egyben kívánja most árverés  útján értékesíteni az önkormányzat. A hivatalos kiírás szerint az 1152 négyzetméter alapterületű, művelődési ház és udvar megjelölésű ingatlant a rajta álló 235 négyzetméter hasznos alapterületű épülettel 4 millió 767 ezer forintért hirdették meg.

Az épületre láthatóan ráférne már a felújítás – fotó: K. E.

A 7300.hu érdeklődött Polics Józsefnél az adásvétel indokai felől. A polgármester a portál kérdésére elmondta, az épület évek óta kihasználatlan, 2015. júliusa óta üresen áll, és előtte is csak rövidebb időszakokra volt bérlője. A hasznosításával már korábban is próbálkoztak – eredménytelenül. Ha mégis sikerült  bérbe adni, akkor a működésre minden területen az adóssághalmozás (elmaradt közüzemi díjak, bérleti díjak) volt a jellemző. ?A klasszikus közösségi élet a 365 napból csak pár napra korlátozódott? – fogalmazott a polgármester.

A 7300.hu arra is rákérdezett, mi alapján határozták meg az ingatlan árát. Polics József ezzel kapcsolatban mindössze annyit közölt, hogy a kikiáltási árat értékbecslés alapján a Gazdasági és Településfejlesztési Bizottság határozta meg. Ez tehát az alapösszeg, ami még mehet felfelé – már persze, ha van elég érdeklődő. Egyelőre azonban csak egy vállalkozás vette meg a tízezer forintos kiírást. A 7300.hu végzett egy gyors összehasonlítást is: ugyanott, azaz a gesztenyési családi házas övezetben közel ugyanennyiért, 4,4 millióért árulnak egy üres, 96 négyzetméteres lakóházat 662 négyzetméteres területtel, illetve 6,5 millióért egy 97 négyzetméter alapterületű házat 1180 négyzetméteres telekkel. Ennek alapján pedig a 4,7 millió kedvező árnak tűnik.

Polics József szerint egyébként a kultúrház eladása nem okoz majd gondot, sőt. “Az összes civil közösség a városban megtalálja a működéséhez szükséges helyszíneket. A Gesztenye Nap megrendezését az értékesítést nem akadályozza meg, hisz az épülethez kapcsolódó ingatlan terület úgy került lehatárolásra, hogy a rendezvény a közterületi mozgás, a közművek, mind előírás szerint biztosított legyen. Véleményem szerint az épületet azzal mentjük meg, hogy gazdát találunk neki. Az új gazda pedig reményeim szerint Gesztenyésben lakó, komlói vállalkozó lesz – – árulta el Polics József.

A helyiek úgy értesültek, hogy az épületből ablakkiállító terem, vagy raktár lehet majd – utóbbit egy helyi fafeldolgozó üzemhez kötötték. Az aláírásgyűjtők úgy érzik, az önkormányzat “ismét elherdálja a közvagyont”, őket pedig megfosztják egy fontos létesítménytől. 

A licit április 29-én 9 órakor lesz a polgármesteri hivatal 204-es tárgyalótermében.

KategóriákMETÁL