RÖSZKE Elektromos áram van a magyar?szerb határra épített kerítésben, derült ki a kerítés röszkei szakaszánál járva, írta meg pénteken az Index.hu tudósítója. Több író, művész, közéleti személyiség is felháborodásának adott hangot a hírt hallva.

A cikk a hirdetés után folytatódikA dupla kerítés magyar oldalán feliratok figyelmeztetnek a veszélyre, írja az Index. A ?Vigyázat! Elektromos kerítés!? jelzésből viszont nem derül ki, hogy milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, ahogy az sem, mekkora sérülést okozhat, ha megráz valakit.

Vélhetően nem a teljes kerítés ráz, hanem az arra rögzített, a talajjal párhuzamosan futó drótokba vezettek áramot. A szigetelt rögzítési pontokon át futó 12 huzal a dupla kerítés mindkét kerítésén látható. A szigetelt drótokat a kerítések belső oldalára szerelték, így feltételezésünk szerint kívülről csak akkor ráznak, ha benyúl az ember.  A feliratok egyébként magyar, szerb és arab nyelven figyelmeztetnek az áramütés veszélyére.

A helyszínen úgy értesültünk, hogy egy munkást a felállítás során megrázott az áram, és emiatt kórházba került. A Belügyminisztériumtól azt írták a hírportál kérdésésre, hogy ?Az Ön által feltett kérdések idő előttiek, azokra a választ egy rövidesen megjelenő kormányhatározat tartalmazza majd?. A megsérült munkással kapcsolatban pedig azt, hogy ?a Belügyminisztérium nem illetékes, forduljon a kivitelezőhöz?.

Több író, művész, közéleti személyiség is felháborodásának adott hangot a hírt hallva. Nyáry Krisztián író-irodalomtörténész, aki Pécsett diplomázott magyar nyelv és irodalom – művészettudomány szakon, és volt a PTE tanársegédje is, a következőképpen reagált a Facebookon: ?Áram, mi? Erről most egy székely életvezetési tanács jutott eszembe: “A rőtfaszú anyaúristeneteket, mocsok bü zelegor kölykei, bükurva csemer gamat gagyaszár emberek vagytok mind egy szálig, hogy az a magasságos kajlakucsmás darutollas dumnyezó üssön meg titeket, de szaporán!?.

KategóriákMETÁL