Ígérte Kresák Gergely, Magyarország egyik első  BJCP-sörbírálója. Sörökre jellemző íz- és illathibákat kóstoltunk a Bazárban. Mármint erre fókuszált a teszt és bemutató.

A cikk a hirdetés után folytatódikA bemutató tesztet Kresák Gergely (Apró Annamáriával együtt idén tavasz óta) Magyarország első  BJCP-sörbírálója vezette a szakmai sörös szervezet felkészítő tesztje mentén. A BCJP-nek amúgy nincs sok bírája, Európában 266, Közép-Kelet Európában 60 sörbíró tevékenykedik, a szomszédos országokban például nincs is elismert képviselő.

Az Egyesült Államokban 1985-ben alapított Beer Judge Certification Program az egyik legnagyobb nemzetközileg elismert sörbíráló rendszer a világon. Sztenderdizált módszerük a világ 45 országában adja a sörök érzékszervi vizsgálatának a keretét. A BJCP a Siebel Institute of Technology által készített, 12 különböző ízhibát bemutató íz-,bés aromahiba tesztjét használja a sörbírók felkészítésekor, ami kedvezményesen is 30-40 ezer forintba kerül.

A bázissörünk a Heineken volt, szintúgy ebből higították fel a hibamintákat is. No semmi állásfoglalás nem volt ez a közelmúlt sörháborújában, egész egyszerűen a holland láger eléggé ízsemleges ahhoz, hogy jól kijöjjenek a belekevert hibák, plusz semlegesítse a szánkat, meg könnyebb volt a visszakóstolás.

A leggyakoribb ?rossz sörre? jellemző ízhibák kerültek elő a teszten, pontosabban nemcsak ízhibák, de egyes különleges sörök jellegzetes ízei is. Ez az egyik fő teszt egyébként, amit el kell sajátítani, hogy sörbírává váljon az ember, szóval magabiztosan kell teljesíteni, ha ilyesmit forgatunk a fejünkben. A durva az, hogy a kóstolt hibák nagy része éppen egy csomó sörben megtalálható volt: nem, nem (csak) a kézműves söröknél.

És amilyen magabiztosan futottunk neki az első panelnek, annyira bizonytalanodtunk el. Hogy a sör vagy a szénsav jellegzetességei miatt, de egy csomó egyértelmű hiba, ami mondjuk borkóstolónál ordít a pohárból, itt az istennek se akart előjönni. Lásd: én allergiás vagyok a körömlakklemosó (hivatalosan etilacetát, konyhanyelven rocket fuel), de itt esélyem se volt megtalálni.

6:3, egész jó arány

Ami viszont egyértelmű volt, a borokban szerintem finomabban előbukkanó földíz (2-ethil fenchol), ahogy a vajas popcornra emlékeztető diacetil is. De az acetaldehiden, a főtt kukoricás dimetil-szulfidon, plusz a kovászos uborkás tejsavon sem sikerült fogást találni.

A második forduló jóval érzékenyebb figyelmet kívánt meg. Nem annyira hibák, mint inkább mellékíz és illatminták voltak, amelyek tökre jellegzetes részei lehetnek egy-egy komolyabb sörnek. És nem akarunk nagyképűsködni, de leginkább magunkat is meglepve max ponton teljesítettünk. Olyanokat ismerve fel, mint ánizs, tölgyfa forgács, leukoplaszt, muskátli, izzadt állatbőr és használt zokni.

Útravalóul fogadjuk meg a tesztvezetői jótanácsot: “a sör onnan számít jónak, ha szobahőmérsékleten is meg lehet inni”.

Amúgy Magyarország első BJCP alapú sörmustrája a téli Pécsi Borozóban lesz, december elejétől lehet keresni az újságosnál. Pécsi siker ez is, csak szólunk.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

KategóriákMETÁL