PÉCS?VOKÁNY Azzal vádolt meg egy nőt a férje gyilkosa, hogy az asszony is részt vett a gyilkosság kitervelésében, előkészítésében és végrehajtásában. Az asszony azonban ártatlan volt, ugyanakkor a vád miatt előzetes letartóztatásba került, és több mint két évet, 860 napot töltött rács mögött emiatt. A nő a történtek miatt perli a magyar államot. Első fokon majdnem tízmillió forintot ítéltek meg neki, de ő százmilliót kér. Fellebbezett, az ítélet nem jogerős.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Magyar Állam ellen indított kártérítési pert V. M., jogtalan fogvatartás miatt. A vokányi asszonyt négy éve mentette fel jogerősen a bíróság, és mondta ki, hogy nem volt köze férje 2000-ben bekövetkezett erőszakos halálához. A férfi gyilkosa ugyanis azt vallotta, hogy együtt tervelték ki, készítették elő és hajtották végre a gyilkosságot. A nő mindvégig ártatlannak vallotta magát, ugyanakkor rács mögé került, két évig volt előzetes letartóztatásban. Az igazi és egyedüli gyilkosra végül 18 évet szabtak ki jogerősen. 

A hölgy nem vagyoni kártalanítást és vagyoni kártérítést is kért a jogtalan fogva tartás miatt. A HírTV számolt be róla, hogy a Pécsi Törvényszék még márciusban ítéletet hozott az ügyben. A bíróság határozata szerint 7,5 millió forint nem vagyoni kártalanítás, valamint 2,322 millió forint vagyoni kártérítés jár a nőnek, s ennek megfizetésére kötelezte a Magyar Államot. A hölgynek tehát az ítélet szerint 9,8 milliót kell fizetnie az államnak. A felperes azonban a keresetében a Magyar Államot 20 millió forint nem vagyoni kártalanításra (14 millió forint a 860 nap fogva tartás miatt és még 6 millió forint a pszichés megbetegedés miatt) megfizetésére kérte kötelezni. Továbbá 76,132 millió forint vagyoni kártérítés megfizetésére is kérte kötelezni a Magyar Államot (kiesett jövedelem, gazdasági társaságok részesedésének elvesztése, gépjármű adósság végrehajtási költségek, egyéb költségek). A nőnek például volt egy benzinkútja. Az ítélet nem jogerős, a fellebbezés nyomán az iratokat a Pécsi Ítélőtáblára terjesztették fel.

KategóriákMETÁL