PÉCS–BUDAPEST Megvolt A NAGY KÖZÖS KÁVÉZÁS. Buli letudva. A Szabad Pécs is ott volt, élőben közvetített, hiszen Bayer Zsolt és a civil aktivisták mellett csak két politikus volt, s mindkettő baranyai, pécsi-siklósi (Szél Bernadett, LMP) és pécsi-szigetvári (Berkecz Balázs, Együtt). Az igazi izgalom végül a számunkra nem is a beszélgetés volt, vagy hogy az hová jutott, jutott-e valahová, volt-e értelme, hanem az, elájul-e végül valaki az egyre kevesebb levegő miatt a zsúfolásig telt sörözőben, s még korábban az, hogy az M6-oson tíz ló vágtatott felénk.

A cikk a hirdetés után folytatódikKörnyezettudatos és praktikus emberként hívtam fel Berkecz Balázst a múlt héten. Azt kérdeztem, hogy elmegy-e hétfőn a Tabánba, hiszen Bayer Zsolt azt írta a ?bejelentkezése? után, hogy őt nem hívta senki sem a Tabáni Gösser Sörözőbe, tudják, A NAGY KÖZÖS BÉKÍTŐ KÁVÉZÁSRA. Mivel Berkecz igennel felelt, megkérdeztem, teleautózunk-e, szigorúan felfelé, egy útra szólóan. A környezettudatosság (egyik  légy) mellett azért, hogy út közben kifaggassam Bayerral való kapcsolatáról (másik légy). A fene sem gondolta, hogy lesz egy sokkal izgalmasabb, abszolút szürreális jelenet félúton, egy kisebb ménes, tíz felénk vágtázó ló képében. Az elszabadult lovakat szerencsére, mint hallottuk később befogták, sérülés nélkül megúszta mindenki a vágtát a sztrádán.

De térjünk vissza Bayer Zsoltra és Berkecz Balázsra! Nos utóbbi azt mondta, egyetlen alkalommal találkozott a publicistával eleddig élőben, noha az interneten többször is összecsaptak, volt adok-kapok, például amiatt is, mert Berkecz nincs jóban Bayer barátjával, Tiffán Zsolttal, vicaversa egyébként. Berkecz ilyen előzmények után, tavaly ősszel, Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben találkozott Bayerrel, amikor végül nem nyert bebocsáttatást a már lovagkeresztes Bayer fórumára. Azon egyébként a kormány migránsok elleni kampányát népszerűsítette, és felvázolta, ki tudja, hányadszor szegény Európa majdani elesését, mit elesését, elejtetését a gaz-rút Soros György által – ha ezt nem is mondta, akkor is tuti így van. Mindenesetre Bayer és Berkecz akkor, ott találkoztak személyesen mindezidáig, a NAGY KÁVÉZÁSIG. Berkecz átadott neki egy drótkerítést szimbolizáló ajándékot, amit széttépett Bayer. Utóbbi amúgy  Berkecz szerint szemmel láthatóan meg volt illetődve, talán meg is szeppent a váratlan látogató miatt.

Berkecz és Bayer ezt a találkozást nem, de a Tiffán Zsolttal való konfliktust kölcsönösen fel is hozták a NAGY KÁVÉZÁSON, amikor a szigetvári főépítészként is dolgozó Együtt-politikus szót kapott. Kétszer egyébként összesen.

Amint várható volt, a két politikus, Szél és Berkecz igyekezett szerepelni, a legtöbbet azonban talán az egyik legutóbbi budapesti civil tüntetésen festéket dobáló, majd rabosított  Gulyás Márton beszélt Bayer mellett. A kávézást egy videóban kezdeményező két TASZ-aktivista közül a hölgy, Dojcsák Dalma vett részt a beszélgetésen. Ő azonban kevés szót kapott, hiába próbálta emlékeztetni a többieket arra, miért is és milyen előzmények után vannak a sörözőben. (UPDATE: tévedtem, Szeles András is ott volt a TASZ-tól, de őt nem ismertem meg. Elnézést! És, ha már ott tartunk, ki ült még ott, akkor meg kell említeni Jurák Kata újságírót is a Pesti Srácoktól. Őt inzultálták kormányellenes tüntetők, és szerinte azért senki sem emelt szót a ?másik” oldalon. Itt most megnyugtatja azonban mindenki a kollégát, hogy elítéliknek minden erőszakot, az őt ért erőszakot is. Azt viszont nem értettük, Jurák Katának miért is volt baja azzal, hogy a kormányellenes tüntetők az Oktogonon goára táncolva buliztak. Komolynak tűnt az értetlenkedése (akkor ugye az a baj), ha szimplán trollkodott, hát az is érdekes ilyen helyzetben, ahol elviekben sok ember, szűk időkerettel a közbeszéd állapotáról tereferél.)

Hiszen ne felejtsük el, Bayer Zsolt a KARC FM egyik adásában azt mondta, hogy a civileket akár a taknyukon és a vérükön csúszva is ki kell rángatni a Parlamentből, mert meg merték zavarni az egyik bizottsági ülést. A civilek, köztük a TASZ-aktivistái tényleg részt vettek az ülésen, de néma csendben tiltakoztak. Ők mint érintettek hívták kávézni Bayert, hogy lássa, ők nem egy arctalan valakik, hanem hús és vér emberek, akiknek a húsukat és vérüket (aka taknyukat-vérüket) is kiüttette volna Bayer úri jókedvében.

A publicista, a Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének birtokosa ezután ?enyhült meg?, és mondott igent a TASZ-osoknak, illetve hívott meg akkor már ő is néhány civilt, és pl. az őt feljelentő Szél Bernadettet. Bayer tehát úgy csinált, mintha ő kezdeményezte volna, a helyszínválasztás is erről szólt, a Tabán melletti, kis Attila úti sörözőt, állítólagos törzshelyét jelölte ki, amelynek egyébként története van, de az egy másik történet.

Ami egyfajta értékelhető eredmény, és végül a rlszt vevők közül is többen ezt emelték ki, hogy volt egyfajta egyettértés. Gulyás Márton elismerte, hogy neki is voltak szerencsétlen kijelentései, amiket bán, és vissza is vonná őket, ahogyan Bayer Zsolt sem mondaná ki újra az indulat hevében elmondott taknyos-véres beszédét, bánja már. Igaz, bánta ő már korábban is a korábbiakat, lovagkeresztje átvétele, és az amiatti országos felháborodás után, például a hétfői tabáni beszélgetést moderálni igyekvő Stumpf András interjújában.

Hétfőn, a Tabánban is kitűnt, hogy Bayernek nagyon is fontos azt sulykolni, hogy ők ott többen, és még sokan mások, együttesen ugyanolyan felelősek a magyar közbeszéd jelenlegi, siralmas állapotáért, Bayer eleve úgy is invitálta a megjelenteket, hogy nem ő fogja egyedül elvinni a balhét a közbeszéd leromlásáért. Pedig ő most kivétel nélkül nyeretlen kétévesekkel (vs. Bayer) ült le kávézni. Hol volt még pl. Gulyás Márton, amikor Bayer már hosszú évek óta keménykedett a print és az online világban, és publicistaként és propagandistaként is működött?! Mert egyértelműen annak lehet nevezni, ha valaki egy az egyben köpi vissza a kormány vagy éppen az ellenzék érveit.

Magam éppen ezért a Tabáni Gösser sörözőben két igazán mély pillanatot találtam az egyébként sokra nem vezető, időnként finomkodó, időnként keményebb beszélgetésen. Az egyik, amikor Bayer megkapta a délelőtt legkényelmetlenebb kérdését Szél Bernadettől. Azt tudnillik, hogy miképpen is magyarázza ki magát abból, hogy az ő galgagyörgyki riportja a romagyilkosságok két elkövetőjének motivációjában nagyon komoly szerepet játszott. Bayer kikérte magának ezt, inkább azzal fényezte magát, hogy ő volt az egyedüli tisztességes újságíró, aki ki merte mondani az igazat ebben az ügyben, ezzel próbálva elterelni a figyelmet munkássága egyik legsötétebb fejezetéről. Hogy miért is? Talán mert valójában inkább igencsak felületesen és felelőtlenül dolgozott, és a romagyilkosságok büntetőperében két vádlott is jegyzőkönyvbe mondta, hogy Bayer riportja, hogyan hatott rájuk. Erről ITT olvashatnak egy fontos cikket.

A másik mélypont a listámon az volt, amikor Bayer Zsolt bizonygatta, hogy ő ugyanolyan újságíró, mint bárki más, aki rendesen végzi a munkáját, műveli a szakmáját, sőt kikérte magának azt, hogy őt rendszeresen Orbán Viktor jobbkezeként és a Fidesz szócsöveként emlegetik. Ennél csak az volt rosszabb, hogy ezen a ponton, ezt hallva csak igen kevesen nevettek fel.

KategóriákMETÁL