PÉCS Újabb milliárdos hitelt vesz fel Pécs közvilágítás-korszerűsítésre. Két éve Orbán Viktor vejének akkori cége, az Elios Innovatív Zrt. nyerte a közbeszerzést, most a K&H Bank, amely a finanszírozója és a kivitelezője is a projektnek. Anno azt mondták a városházán, hogy azért nem pályázati pénzből finanszírozzák a korszerűsítés első ütemét, mert éppen nincs ilyen célú pályázat. Ezek szerint most sincs.

A cikk a hirdetés után folytatódikMajdnem 1.3 milliárd forint hitelt vesz fel Pécs közvilágítás-korszerűsítésre, és összesen több mint 1,8 milliárd forintot kell tíz év alatt visszafizetnie a K&H-nak. Nem mindennapi a konstrukció, ugyanis a bank nemcsak a finanszírozója, hanem a kivitelezője is a projektnek, ami még idén elindul. A hitelfelvételhez elvileg még szükség van a kormány beleegyezésére, de nem valószínű, hogy előzetes rábólintás nélkül indult volna neki az önkormányzat a közbeszerzésnek.

Ahogy a városháza kérdésünkre írta: ?Az elvégzendő feladatok teljeskörűen tartalmazzák a finanszírozástól (zárt végű pénzügyi lízing keretében) a beszerzésig és felszerelésig az eszközök üzembeállításától és az üzemkésszé tételig valamennyi elvégzendő feladatot.?

Minden városrészt érint

Az önkormányzattól megtudtuk: ?gyakorlatilag minden városrész érintett a közvilágítás-korszerűsítésben: 12 337 darab lámpatest cseréjére kerül sor. A jelenlegi állomány 147 darabbal bővül. A nyertes ajánlattevő feladata a régi világítótestek leszerelése, az újak beszerzése, üzembe helyezése, valamint a tervezés.?

Kérdésünkre elmondták azt is, hogy a jelenleg érvényben lévő villamos energia árakat figyelembe véve a fejlesztést követően az éves megtakarítási díj 127 millió 700 ezer forint, a megtérülési idő így a kamatokat is figyelembe véve 14 év.

Kérdésünkre, hogy miért e szokatlan konstrukció, tehát miért a finanszírozó bankot bízták meg a kivitelezéssel, a következő választ adták: ?A város a fejlesztéshez szükséges pénzügyi fedezetet és a szükséges műszaki tartalmat egyben kívánta megpályáztatni a piacon.? Lefordítjuk: csak.

via GIPHY

Miért nem pályázati pénzből?

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselője nem tartja jó ötletnek, hogy hitelből finanszíroznak ekkora beruházást. Szerinte pályázni kellett volna, ha éppen nincsenek is ilyen célra kiírt uniós pályázatok, biztosan lesznek, és azok 100 százalékban finanszírozták volna a fejlesztést. Ugyanez volt a bajuk a Volvo buszok beszerzésével is. Szerinte ott is pályázni kellett volna és nem hagyományos, hanem elektromos buszokra.

Kővári János úgy tudja, az előző korszerűsítési ütemmel együtt a város évente így 250 milliót takarít majd meg, míg ha pályáztak volna, akkor 350 millió lehetett volna a megtakarítás. A beruházás megtérülési ideje is sokkal gyorsabb lenne úgy.

A közbeszerzési eljárás lezárásáról szóló pécsi közgyűlési határozat tartalmaz egy jegyzői megjegyzést is. E szerint ugyan ?a közvilágítási rendszer biztonságos működéséhez szükséges ezen pénzügyi konstrukció biztosítása mivel az jelentős működési költségmegtakarítást eredményez?, de ?a lízingdíj volumene, mindösszesen 1 821 315 166 forint, valamint 10 éves futamideje az önkormányzat működésére nézve kockázatot jelent?.

Két éve Orbán vejének cége nyert

Orbán Viktor miniszterelnök vejének korábbi cége, az Elios Zrt. nyert két éve a pécsi önkormányzat által, közvilágítás korszerűsítésére kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson. Az Elios több magyar városban is nyert akkoriban hasonló munkákat.

A közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos városházi elképzeléseket az ellenzék már korábban támadta, mondván, azt mindenütt uniós pályázati források segítségével valósítják meg.

A Szabad Pécs mostani, a Dunántúli Napló akkori újságírója, Babos Attila érdeklődésére a városházáról 2015 januárjában azt írták, a nyílt közbeszerzésre két ajánlat érkezett, az egyik pályázó azonban érvénytelen ajánlatot adott be, így nyert az ELIOS Innovatív Zrt. Ők 894,7 millió forint plusz áfáért vállalták a munkát. Hozzátették: mivel jól megtérülő beruházásról van szó, és mivel jelenleg nincs – sem uniós, sem hazai – pályázati lehetőség világításkorszerűsítésre, a városvezetés úgy döntött, hitelkonstrukció keretében valósítja meg a beruházást. (Páva előző nyáron még azt mondta, nem sikerült pályázati pénzt szerezniük.) Elmagyarázták azt is, hogy hitelből akkor érdemes fejleszteni, ha a hitel törlesztőrészlete alacsonyabb, mint amennyi megtakarítást elér az önkormányzat a beruházással, és most ez a helyzet. Azt is elmondták, hogy a hitelfelvételről szintén közbeszerzési eljárás keretében döntött a város, a nyertes ajánlatot az OTP adta. A bank 1 milliárd 45 milliós kölcsönt folyósít, amiért 420,5 millió forintos díjat számolnak fel, ez azonban az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukció, közölték. Az akkor felvett hitel futamideje 15 év.

A korábbi pécsi korszerűsítést fővállalkozóként jegyző Eliosból időközben kiszállt Tiborcz István, Orbán Viktor veje. A Direkt36 cikkéből kiderült, a WHB cégcsoport megvásárolta Tiborcz István Green Investments nevű cégét, ezzel a cégcsoporthoz került az Elios Zrt. fele, de azóta megvették a másik felét is.

Paár Attila győri üzletember WHB-ja a pécsi Zsolnay gyárért vívott küzdelemben is feltűnt, amikor az MFB-fől megvásárolta Najariék hitelét, amit utóbbi aztán kifizetett, így az elmúlt években szárnyaló WHB-nek nem sikerült megszereznie a Zsolnayt.

KategóriákMETÁL