PÉCS, KERTVÁROS A következő üzenetet kaptuk tegnap este egy szülőtől, akinek gyermeke a pécsi Árpádba jár: ?Az Árpád gimáziumban ma leszakadt egy darab a plafonborításból az aulában. A város évek óta ígéri és halogatja a felújít?st, az elavult IMS szerkezet miatt. Állítólag azok a mérőeszközök, amelyeket az IMS szerkezet miatti mozgás követésére raktak fel, komoly elmozdul?sokat mutatnak. Megérne egy cikket a városvezetés töketlenkedése. Meddig v?rnak? Amíg valami tragédia történik?? FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy másik szülőtől képet is kaptunk a leszakadt plafonborításról:

Tegnap este elküldtük kérdéseinket a városházára, hogy már munkakezdéskor megkapják azokat az illetékesek, és esetleg dél körül már legyenek válaszaik. Mivel több óra eltelt, és gyerekek testi épségét érintő, fontos témáról van szó, nem várunk tovább az önkormányzat válaszaira. Ha később megérkeznek, közöljük azokat.

Kérdéseink egyébként a következők voltak:

Mikor várható az Árpád felújítása?

Mennyi pénzt szán erre a város? Honnan teremti elő ezt a pénzt?

Mit tesz a város annak érdekében, hogy az ilyen, akár életveszélyt is okozó helyzetek ne fordulhassanak elő?

Igaz-e, hogy az IMS-követő érzékelők komoly elmozdulásokat mutatnak?

Közben utánanéztük a gov.pecs.hu-n az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolára vonatkozó terveknek, és ezt találtuk.

Előzmények: IMS, korrózió

Az iskola 1986-ban, IMS-technológiával épült.  Az IMS-szerkezet Magyarországon főleg arról ismert, hogy korróziós problémái miatt az épület néhány évtized után tartószerkezeti megerősítésre szorul. A lebontott Magasház is ezzel a technológiával épült. Az Árpád több éve mérnöki monitoring alatt áll, tehát szenzorok segítségével figyelik állapotának változását. A végleges megoldást a tartószerkezet megerősítése jelentheti.

Megoldás: teljes felújítás közel 900 millióból

Az iskola energetikai korszerűsítését uniós TOP-pályázaton elnyert pénzből fizeti a város, 381 millió forintot költenek az ablakok cseréjére, a fűtési, hűtési és melegvízrendszert teljesen felújítják, a teljes vezetékhálózatot felülvizsgálják.

Igen ám, csakhogy ugyanebből a pályázati forrásból a szerkezeti megerősítésre, ami sokkal nagyobb falat, nem lehetett pénzt szerezni, ezért ebbe bizony saját erőt kell beletenni.

Az IMS-tartószerkezet megerősítése, a konyhatechnológia korszerűsítése, és a főbejárat kismértékű módosítása több mint 506 millióba kerül.

Mivel a gov.pecs.hu-n nem találtunk újabb dokumentumot, feltételezzük, a kivitelező kiválasztását célzó nyílt közbeszerzési eljárás még zajlik, így nehéz megmondani, mikor indulhat el a felújítás és a megerősítés. A műszaki ellenőrzést végző céget mindenesetre már kiválasztották.

FRISSÍTÉS: Cikkünk publikálása után befutott még néhány új információ, de nem, sajnos nem az önkormányzat válaszolt.

Az “saját erő” természetesen hitelt jelent, a városnak nincs ennyi szabadon elkölthető pénze erre a célra (sem).

Az Árpád az utolsó, még meg nem erősített IMS-es iskolaépület. Az ANK még a szocialista városvezetés alatt újult meg, az Illyés Gyula és a TVT megerősítése már a Páva-érához kötődik, de információink szerint mindhárommal vannak azóta is kisebb-nagyobb állagproblémák. Az Árpád felújításának megkezdésére tehát a pénz megvan, viszont ha szeptembertől elkezdik (ahogy tervezték), akkor a diákokat más intézményekben kell elhelyezni, ez viszont ősztől csak igen nehezen oldható meg, mivel ahova mennének, oda más felújítások miatt eleve sok gyereket költöztettek be ideiglenesen.

Az Árpádon kívül még a Szivárvány Gyermekház IMS-szerkezetének felújítása lenne sürgős, de arra egyelőre nincsen pénz.

 

KategóriákMETÁL