PÉCS Süt a nap, itt a tavasz, de mégis arra kérünk most mindenkit, húzódjon be fedett helyre! Végre az egyetemen az történik, aminek egy tisztességes egyetemen történnie kell. Alulról szerveződve megalakul a Pécsi szabadegyetem, első premierjük május 4-én, holnap lesz 16 órától a Szenes Klubban. Téma a CEU!

A cikk a hirdetés után folytatódikMielőtt valaki háttérben bujkáló, hálószövögető sorospókokat vizionálna, megnyugtatjuk, tényleg azért népszerűsítjük ezt a rendezvényt, mert az ő nevükben is ott a ?szabad? szó. Most ez azt jelenti, hogy ezek a lányok és srácok, akik kiülnek és beszélgetnek, eseményt szerveznek, ezek a Ti ph-itok (personal hero), mert:

megmutatják, hogy mi az a minimum határozottság és cselekedet, amit a PTE vezetésének tanúsítania kellett volna a CEU kapcsán

kiállnak (vélt) igazukért, elmondják azt és beszélnek arról amiről mások hallgatni szeretnének

hiába a cél most már a téma jegelése, fontosabb ez annál, s napirenden tartják

 Ahogy írják: ?a Pécsi szabadegyetem célja, hogy az egyetemi és pécsi polgárok önszerveződésével nyitott és folyamatos diskurzust folytasson a hatalomtól független felsőoktatásról, a tudás szabadságáról, az egyetemi demokráciáról és más, társadalmilag fontos témákról. Szeretnénk a szabadegyetemet kivinni az egyetem falai közül, ugyanis hisszük, hogy az egyetem és az ott folyó munka szerves része a városnak, és fontosnak tartjuk, hogy a város más csoportjaival és közösségeivel is folyamatos legyen a párbeszéd.?

A szabadegyetem a felsőoktatási törvénymódosítás utáni események eredményeként jött létre. Először április 3-án szerveződött egy egyetemi fórum a PTE BTK aulájában. A fórumon 40-50 hallgató és oktató vett részt, akik arra jutottak, hogy nyílt levelet írnak a PTE rektorának és az egyetem szenátusának, melyben a CEU és az egyetemi autonómia melletti határozott kiállásra szólítják fel őket. A levelet másnap reggel 250 aláírással adták át a résztvevők a rektori hivatal képviselőjének, a következő egy hétben pedig 600 fölé jutott az aláírók száma. A rektor kitérő válasza után egy már szélesebb kör újabb egyetemi fórumot hívott össze április 13-ára. A téma a cselekvés további lehetőségeinek a kijelölése volt. A plénum úgy határozott, hogy egy szabadegyetemi mozgalom elindítását tűzi ki célul, az ELTE ÁJK hasonló kezdeményezését alapul véve.

Tehát még egyszer!

Mi?

Kerekasztal beszélgetés és fórum, az esemény témája az egyetemi autonómia és a CEU-val kapcsolatos törvénymódosítás.

Mikor?

Május 4-én csütörtökön, 16 órától!

Hol?

PTE BTK Szenes Klub!

Kik?

Zawadowski Ádám közgazdász (CEU)

Polyák Gábor médiajogász (PTE ÁJK)

Weiss János filozófus (PTE BTK)

Zeller Judit alkotmányjogász (PTE ÁJK, TASZ).  

A rendezvény nem csak egyetemi polgárok, hanem mindenki számára nyitott.

Lájkolni is lehet őket a fácsén:

https://www.facebook.com/szabadegyetem.pte/

KategóriákPOP