PÉCS Egyes számítások szerint milliárdokkal többe fog kerülni a multifunkcionális sportcsarnokkal, tóval, uszodával kombinált aquapark annál, mint amennyit a kormány ad Pécsnek erre a célra. És ez nem az egyetlen probléma a tervezett beruházással – vélik többen.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az Összefogás Pécsért Egyesület, és annak vezetője, Kővári János többször jelezte már a közgyűlési és bizottsági üléseken aggályait a tervezett pécsi 20 milliárdos, Füzes dűlői fürdő-sportcsarnok-tó-uszoda komplexummal kapcsolatban.

A felvetésekre Kővári János szerint általában olyan válaszokat kaptak, amiket nem tudnak elfogadni.

Nézzük az ÖPE felvetéseit:

  1. A Füzes dűlő nem jó helyszín, mivel nincsen a terület alatt költséghatékonyan kitermelhető meleg víz, ami jelentősen csökkenthetné az üzemeltetési költségeket. Nagy kérdés, hogy miért pont ezt a területet választották ki. Még a Toller-érában végeztek kutatásokat a város környékén és kiderült, Bogádon, és Tüskésréten van költséghatékonyan kitermelhető meleg víz.
  2. Bár az ÖPE felvetette, hogy más területre is készüljön környezeti és gazdaságossági tanulmány, a város csak a Füzes dűlőre rendelt ilyet.
  3. A városvezetés egyik válaszából az derült ki, hogy nincs szükség meleg vízre, csak szezonálisan nyitva tartó fürdőt terveznek. Így viszont felmerül a kérdés, keletkezik-e majd akkora bevétel, ami a működtetés költségeit fedezni tudja. 
  4. Kőváriék szerint az erőműhöz és a távfűtési csőrendszerhez közelebbi helyszín olcsóbbá tenné a beruházást és a későbbi fenntartást is.
  5. Az ÖPE a beruházás helyszínéül javasolt egy hatvan hektáros ingatlant a Tüskésréten, ami nem feltöltött terület, mint a Tüskésrét többi része, ráadásul ez önkormányzati tulajdonban van, amit nem kell megvásárolni. A Füzes dűlőben viszont szükség lesz telekvásárlásokra, ami szintén jelentősen megdrágítja a beruházást.
  6. Az ÖPE által felkért szakértők (a tervezett négyzetméterekre és funkciókra alapozott) számításai szerint a fürdő jelentősen, akár milliárdokkal többe fog kerülni, mint amennyi pénzt a magyar állam a beruházáshoz biztosít. Miből fogja a város előteremteni az esetleges különbözetet? Hitelt vesz fel? (Kész terv egyébként még nincs a komplexumra, így pontos számítások sem lehetnek.)
  7. Működtethető-e majd gazdaságosan, nem ráfizetésesen ilyen előzményekkel a fürdő? Mikor térül majd meg a beruházás?

 

 

A pécsi erőművet működtető Pannonpowertől megkérdeztem, belefér-e kapacitásukba egy ekkora létesítmény kiszolgálása, és hogy a Füzes-dűlőben vagy Tüskésréten lenne-e olcsóbb kiépíteni a rendszert. Az első kérdésre igennel válaszoltak, a másikat továbbküldték az önkormányzat cégének, a Pétávnak, amelytől a következő választ kaptam.

  • “A tervezett létesítmény minkét helyszínen ellátható távhővel.

  • A hőközpontok lehetséges beruházási költsége a szükséges hőteljesítmény igénytől függ, de a feltételezetten azonos hőteljesítmény igényű létesítmények esetén mindkét esetben azonosak.

  • A vezeték építési költségek a csatlakozási távolsággal arányosak. Pontos adatok hiányában azonban csak annyi állítható, hogy a Füzes dűlői elhelyezés nagyjából ugyanakkora távolságra van a T5 vezetéktől, mint a Tüskésrét közepe az S vagy a T és a P vezetékektől (ha nem középre épül, akkor ez a távolság rövidebb is lehet). Feltételezve, hogy a tervezett létesítmények energia ellátásához megfelelő hozamú és hőmérsékletű termálvíz egyik helyen sem áll rendelkezésre, a két helyszínen a távhőellátás kiépítésének költségkülönbsége kizárólag a szükséges csatlakozó vezeték nyomvonal hosszának különbségéből adódik, melynek nagyságrendje max. néhány 10 millió forint összegű. E különbség a várható teljes beruházási összeghez képest elenyésző mértékű.”

A komplexumot 2019-ben szeretnék elkezdeni építeni, 500 millió forintot biztosított a kormány az előkészítésre és a tervezésre. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény 2020, de inkább 2021 előtt egészen biztosan nem lesz kész.

A többi felvetést és a hozzájuk tartozó kérdéseket elküldtük a pécsi önkormányzatnak kedden, május 23-án, de választ eddig nem kaptunk. Amint megérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket. (Mondjuk mostanában nem szoktak sietni a válaszadással valamiért.)

Címlapfotó: Nirvana – Nevermind-borító

 

 

KategóriákMETÁL