PÉCS – Harminc zsák galambürüléket hoztak ki a szomszédomtól a napokban! – fakadt ki Facebookon egy pécsi nő. – A madarak mindenhova berepülnek, telepiszkítanak mindet, már a redőnyt sem tudjuk tőlük felhúzni! Miért nem csinál végre valaki valamit? 

A cikk a hirdetés után folytatódikFacebookon terjedtek el a fotók és a kiírás, amely szerint Pécsett, a Nagy Ferenc tér 9-10-ben, a III/56-ból harminc zsák galambürüléket vittek ki. Az ott lakók szerint a lakás önkormányzati, és évek óta nem laknak benne. Vagyis de: a galambok. A szomszédok szerint jó ideje küzdenek már a házban a galambokkal, de itt nemcsak az erkélyen, de a lakásban is minden összepiszkítottak a madarak. A tetemes mennyiségű guanót végül maszkos takarítók gyűjtötték össze.

Érdeklődtünk az önkormányzaton, valóban önkormányzati lakásról van-e szó. Ha igen, mi az oka, hogy az ingatlan évek üresen áll.  Arra is rákérdeztünk, most kik és miért mentek be a lakásba, hogyan zajlott a takarítás/fertőtlenítés, és hogy mi lesz a lakás sorsa. 

A Városházán elmondták, valóban önkormányzati bérlakásról van szó, amelynek azonban van bérlője. Az önkormányzat bejelentést kapott a lakás használatával kapcsolatos higiéniai problémákról, ezért igyekezett felkutatni a bérlőt. Mivel nem volt elérhető, “az önkormányzat a közegészségügyi szempontok figyelembe vételével, tulajdonosként intézkedett a bent felhalmozódott galambürülék eltávolíttatásáról, a lakás fertőtleníttetéséről.” Az önkormányzat, mint tulajdonos viszont csak jogerős bírói ítélet birtokában, önálló bírósági végrehajtó közreműködésével veheti ismét birtokba ingatlanát. Ha ez megtörtént, a lakás további hasznosításáról az önkormányzat szakbizottsága dönt majd.

 

Nem ellenőrzik?

A válaszokat olvas, azonnal további kérdések merültek fel, amelyeket szintén feltettünk az illetékeseknek. Így például, hogy milyen időszakonként ellenőrzi az önkormányzat a kiadott bérlakások állapotát? Mennyi kerül a bérleti díj? Hány önkormányzati lakás van Pécsen és ebből mennyi üres? Ha van várólista, mennyien várakoznak most?

 

Házi praktikák galambok ellen

A szirti galamb sziklákon, kiálló szirteken keres fészkelőhelyeket. A házi galamb ugyanezt teszi, csak épített környezetben: padlásokon, erkélyeken keres menedéket. Ha ezt szeretnénk megelőzni, célszerű minden repedést, hézagot betömni, a hiányzó cserepeket, téglákat pótolni. Az erkélyről színes szalagokkal, drótokkal, hálóval, vagy akár cédékkel, szélcsengővel lehet elriasztani őket. Más kérdés, hogy a galambok hamar megszokják ezeket, ezért érdemes a védekező módszereket váltogatni. Ha látjuk, hol van az épülő fészek, mindig bontsuk le, így egy idő után a madarak feladják a próbálkozást. 

A guanó maró hatású, emiatt célszerű minél előbb letakarítani az erkélyről, autókról, majd fertőtleníteni a területet. Bár a száraz ürülék porzik és irritációt okozhat, attól, hogy egy-két galambpár ürüléke betegségeket fog terjeszteni, nem kell tartani. A fertőzések akkor fordulhatnak elsősorban elő, ha több száz madár gyűlik össze egy helyen, de ez erkélyek esetében aligha valószínű.

 

 

KategóriákMETÁL