PÉCS “Szerződéses katonai jogviszony létesítésére irányuló toborzási tevékenységen” vettünk részt. És nem csalódtunk. Sőt. Mindenki a seregbe!

A cikk a hirdetés után folytatódikMivel a munkanélküliségem lassan megtanul már gügyögni meg mászni, kaptam egy levelet a Közfoglalkoztatási Osztálytól. 

Rendes körülmények között nem foglalkoztam volna vele, ha nincs benne ez a mondat:

És hát, legyünk őszinték, ha valaki ezt olvassa, mi más jutna eszébe, mint Pelikán elvtárs.

De tényleg, ugyan milyen helyzetre gondolhatott itt a főosztályvezető, ha kiegészítette egy ilyen felhívással a Magyar Honvédség levelét, így s.k.? A menekültekre (lásd még migráns)? Az öntudatra ébredő állampolgárok tüntetéseire? Trump? SOROS?!!???

Lényeg, hogy felvettem a citromsárga nadrágom, mert a sárga a hit és a jóság színe, a buddhistáknál esetleg az alázatosságé, a lemondásé.

És így érkeztem meg a Kisfaludy ötbe. Nem volt túl nagy tolongás, rajtam kívül eljött még:

 

Két idősebb asszony

Két fiatalabb hölgy

Két kisgyermek, fentiek lányai

Egy jókötésű izmos csávó

 

Na, gondoltam, ha én toborzótiszt lennék, tutira elszomorítana a helyzet, mer’ ugye ez elég szedett-vetett alakulat lenne, ha itt és most hazát védeni vinnének minket, de nem úgy H. törzszászlós! H. törzszászlós annyira megnyerő egyéniség volt, hogy még engem, az örök pacifistát, az intézményesített katonaság, s általában a magukat túl fontosnak érző szervezetek kritikusát is meglágyította, mit meglágyította, nem tagadom, belopta magát a szívembe.

Hogy miért? Egyrészt emlékeztetett Hartman őrmesterre Kubrick nagyszerű Full Metal Jacket c. filmjéből. A karaktert R. Lee Ermey formálta meg, s jóidőre viszonyítási pontként szolgált a szadista, kemény, de amúgy igazságos és vajszívű kiképzőtisztek filmes karakteréül.

via GIPHY

De visszatérve, H. törzsszászlós nemhogy elkedvetlenedett volna, hanem megtartotta az előadását a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának színháztermében.

És sokmindenre fel voltam készülve, de arra, hogy az előadás tényleg informatív, figyelem- és gondolatébresztő, sőt, hasznos lesz, arra egyáltalán nem.

Arról nem hangzott el egy szó sem, hogy milyen hazai és nemzetközi helyzet követelné most meg különösen a figyelmet. Volt viszont annál több szó arról, hogy:

 

Fontos, hogy ne élethosszig tartó elköteleződésként gondoljunk a katonaságra, hanem életpálya modellként, akár néhány évig tartó hivatásként, munkalehetőségként.

Nagyon erős a juttatási és fizetési rendszer, ami egy ilyen gazdaságilag ramaty régióban nagy szó. (8 általánossal nettó 130, érettségivel nettó 160 az induló, ez azért elég jó a közfoglalkoztatottság 22-jéhez képest).

Lehet külföldre is menni, ilyenkor extra pénz jár éghajlat és veszélyességi faktor függvényében.

?Nem Rambókra van szükség?, arra ott vannak a sepciális egységek, de  oda csak meghatározott alapszolgálat után lehet jelentkezni.

Nagy a szükség a jó munkaerőre, főként a kiegészítő tevékenységekre, ide a régióba pl Kaposvárra főleg gépjárműszerelőket keresnek.

Jó eséllyel Észak-, Kelet-Magyarországra kerül az ember.

Aki nem volt sorkatona, arra vár egy tíz hetes alapkiképzés Szentendrén.

Csak az menjen, aki vagy képes vezetni (mármint más embereket), vagy követni (más embereket).

 

És még azt is megtudtuk, attól se kell félnünk, ha személyes konfliktusba keveredünk, mert elég csak az áthelyezésünket kérni. Szóval, a sereg már nem olyan hely lehet, mint régen, és tényleg, szívből mondom, hogy H. törzszászlós félórás előadása komolyan elgondolkodtatott még engem is. Az örök pacifistát.

Lehet jelentkezni az iranyasereg.hu-n!

KategóriákMETÁL