PÉCS Nem volt sikeres ötlet a pécsi általános iskolák iskolaközpontokba való szervezése. Gondolták, ez majd megold egy csomó problémát, de pont ellenkezőleg történt. Most visszacsinálják az egészet.

A cikk a hirdetés után folytatódikRövidesen újra önállóak lesznek a pécsi általános iskolák, az adminisztrátorrá lefokozott igazgatók talán megint felelős vezetők lehetnek és nem kell engedélyt kérniük, ha mondjuk krétát kell vásárolniuk.

Megkerestük a Pécsi Tankerületi Központot (PTK) kérdéseinkkel. Arra ugyan nem adtak választ, hogy miért szüntetik meg az eddigi struktúrát, de a megszüntetés elég egyértelmű elismerése annak, hogy az rosszul működött.

Ezt írták:

?2016-ban kezdte el az akkor még KLIK Pécsi Tankerülete a Megyervárosi iskolákat tömörítő intézmény szétválasztását. A Pécsi Tankerületi Központ a Budai Városkapu, Városközponti és a Mecsekaljai iskolák tagiskoláit kiválással önálló intézménnyé kívánja átalakítani. A felterjesztett átszervezéseket támogató miniszteri döntés után – május utolsó munkanapja -, a 200-650 fős tanulói létszámmal rendelkező iskolák önálló intézményként működhetnek szeptember 1-től.?

Úgy tudjuk, hogy a miniszteri döntés csak formalitás, az eddigi iskolaközponti igazgatóknak már találtak helyet az oktatási, oktatásirányítói rendszerben.

Pécsi oktatási ügyekben jártas forrásunk szerint a rendszerbe eleve kódolva voltak a problémák. A központokon belül egyes iskolák informális okokból (kapcsolatok, lobbizás, csak a szokásos) előnyt élveztek másokkal szemben és ez feszültségeket és aránytalanságokat szült. Tarthatatlan volt az is, hogy a portás személyéről sem dönthetett önállóan a tantestület és az igazgató, az eszközrendelés elképesztő nehézségeiről, körülményességéről nem is beszélve.

Ha minden igaz, akkor ennek vége lesz ősztől.

via GIPHY

Legalábbis ezt írta a Szabad Pécsnek a PTK vezetője, Páva Péter megbízásából Király Istvánné:

?Szakmailag önálló intézmények vezetői felelnek az intézményben folyó szakmai, pedagógiai munkáért. Meghatározott pénzügyi keretek felett rendelkeznek. A munkáltatói jogkört – megosztva a tankerületi igazgatóval – az intézményben foglalkoztatottak felett az intézményvezetők gyakorolják. Az intézményvezető javaslata alapján a tankerületi igazgató dönt a jogviszony létesítésről és megszüntetésről.?

Szóval azért nem lesz teljes az az önállóság, a tankerületi vezető csak beleszólhat továbbra is az ügyekbe.

A PTK válaszaiból az is kiderül, hogy néz ki most a struktúra.

Mi is pontosan a Pécsi Tankerületi Központ?

?A Pécsi Tankerületi Központ 2016. november 30-án alakult meg. 2017. január elsejétől önálló költségvetési szervként, három járás (Pécsi, Pécsváradi, Komlói járás) illetékességi területén látja el a fenntartói feladatokat, és működteti a hozzá tartozó intézményeket.?

Milyen viszonyban van az iskolákkal?

?Az intézményvezetők részt vettek a saját intézményük 2017. évi költségvetési keretének megtervezésében, az ő javaslatukra nevezhet ki vagy menthet fel iskolai munkatársakat a tankerületi központ.

Minden intézmény esetében átadásra kerültek a véglegesített költségvetési keretszámok.

Az igazgatók minden negyedévet követő hónapban tájékoztatást kapnak a költségvetésben felhasználható keretekről.

A tankerületi központ a helyi igényeknek megfelelően együttműködve az érintett intézményekkel és önkormányzatokkal látja el a fenntartói feladatokat. Segíti és támogatja az illetékességéhez tartozó köznevelési intézményeket, biztosítja a minőségi munkához szükséges feltételeket.?

UTÓLAGOS KIEGÉSZÍTÉS:

Cikkünk publikálása után többen is jelezték, hogy az iskolaösszevonások, még a szocialista, tehát nem a fideszes városvezetés és kormányzat idején történtek. Utánanéztünk: valóban. Javítottuk cikkünket, elnézést kérünk a tévedés miatt az érintettektől. Ettől még tény, hogy a KLIK kialakításával a központosítás tovább fokozódott az oktatásban, ezt a rendszert is felül kellett vizsgálni. 

Az alább olvasható kommentek közül idemásoljuk a szocialista városvezetés idején Pécsett MSZP-s színekben politizáló Meixner András hozzászólását: “Valóban, az iskolaközpontokat mi hoztuk létre. De a cikkben leírtaknak nem ez az egyetlen tévedése sajnos. Rengeteg mindent összekever. Az eredeti elképzelésben a központok városrészi oktatási feladatokat láttak el, az óvodától néhol a középiskoláig, nagy hangsúlyt fektetve az autonómiákra is. Olyan programokkal, mint az óvoda-iskola, a közös tehetséggondozás, stb. A rendszer önálló működése (személyügyi és dologi) biztosítva volt saját költségvetési keretein belül. Segítette levezetni a fogyó gyermek létszám következményeit, segítette az áttanítások rendszerét, így nem kellett megszüntetni iskolákat, vagy utcára tenni tanárokat, mert tervezhetővé váltak a szükséges átalakítások. Segítette az oktatásirányítás városi adminisztrációs rendszerét is. Kétségtelen tény viszont, hogy egyes intézményvezetők ezt negatív módon élték meg. Sajnos az együttműködések kultúrája nem mindenkinek a sajátja. Ezt az említett önállóságot viszont a KLIK létrehozásakor a Fidesz vette el. Innentől valóban sok értelme nem volt az iskolaközpontoknak, ráadásul szét is darabolták őket, leválasztva az óvodákat és egyéb intézményegységeket.”

(Címlapkép: Bencs János / Pixabay)

KategóriákMETÁL