PÉCS Kiskorú veszélyeztetése miatt bűnösnek mondta ki hétfőn a Pécsi Törvényszék azt a 23 esztendős pécsi édesanyát és társtettesként 25 esztendős élettársát, akiknél a mentők életveszélyes állapotban, kihűlve, alig több, mint 34 Celsisus fokos testhőmérsékletben találták a fiatal nő korábbi kapcsolatából származó két és fél éves kisfiút. Aki ráadásul az azt megelőző éjjel leforrázta magát, és több helyen is, köztük a szemérem-részeken súlyos égési sérüléseket is szenvedett.

A cikk a hirdetés után folytatódikMindkét vádlottat letöltendő börtönbüntetésre ítélte dr. Antal Gábor háromfős büntetőtanácsa. Az elsőrendű vádlott édesanya, B. Zs. 3 év, a társtettesként elítélt élettársa, B. T. 1 év 6 hónapot kapott, amit börtönben kell letölteniük a határozat szerint, s ahonnan leghamarabb a büntetésük kétharmadának letöltése után távozhatnak csak. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak azonban, csakúgy mint ügyvédeik felmentésért, illetve az ítélet enyhítéséért fellebbeztek.  

Az édesanyának már volt dolga bírósággal, de eddig nem kellett leülnie a rá, fiatalkorúak fogházába elrendelt büntetését. Mivel azonban a kiskorú veszélyeztetését a felfüggesztés időtartama alatt követte el, azt a büntetését is le kell majd ülnie, ha jogerősen is elítélik. A vádlottak egyelőre szabadlábon védekezhettek, és tehetik ezt a következőkben is.

Az eset mintegy három és fél éve történt, 2014 januárjában, amikor is tehát a hölgy 20, a férfi 22 esztendős volt. A párnak már volt egy közös, akkor 1,5 éves gyermeke, egy kislány, akit együtt neveltek, de magukhoz kívánták venni a fiatal nő akkor 2,5 éves kisfiát is, aki állami gondoskodásban volt, nem élt együtt az édesanyjával. A hatóságok végül megadták a jogot a kisgyermek neveléséhez, és Antal Gábor szerint az teljesen egyértelmű, hogy a szándékuk valóban tiszta volt, a kisgyermeknek rendes, jó családi körülményeket kívántak teremteni. Egyértelműen kizárható az, hogy azért vették volna magukhoz, hogy bántsák.

Ugyanakkor abban a bő egy hétben, amit náluk töltött az épen és egészségesen hozzájuk került kisfiú, számos sérülést szenvedett, leforrázta magát, majd kihűléses állapotba került, csak a mentők és az orvosok gyors és szakszerű ellátásának köszönhető, hogy meg tudták menteni az életét.

Magára hagyták a kisfiút a fürdőszobában

A fiatal édesanya azt elismerte, hogy hibázott, mert ha rövid időre is, de magára hagyta a fürdőszobájukban a kisfiát, aki felágaskodva ugyan, de meg tudta nyitni azt a csapot, amelynek kinyitásával rá nagyon forró víz zúdult.

Azt a bíróság valószínűsítette, hogy a kisgyermek egyes sérülései nem elesésből származhatnak, hanem bánthatták őt, de Antal Gábor azt mondta, a bíróság valószínűségre nem alapozhat, csak bizonyosságra, azt pedig egyértelműen, és minden kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani, hogy az édesanya és/vagy a nevelőapa bántotta, ha igen, mikor, hogyan, milyen mértékben a kisgyereket, illetőleg, hogy tudott-e erről a másik fél, avagy esetleg részt is vett-e benne. Márpedig ebben az esetben emiatt nem ítélhették, s így nem is ítélték el őket emiatt.

Ahogyan azt sem lehetett bebizonyítani, hogy a kisgyermek azért került kihűléses állapotba, mert szándékosan bezárták őt egy éjszakára az albérletként kivett családi házuk udvari épületben lévő pincébe, egy fűtetlen, vagy legalábbis nagyon hideg helyiségbe, ruha nélkül, vagy csak nagyon vékony, nem megfelelően meleg ruhában felöltöztetve.  Ahogyan azt egyébként azt az ügyészség  állította vádiratában.

Az orvosszakértő szerint nem történhetett volna meg, ha moindvégig a szobában van

Annyit lehet tudni, hogy a nyomozás során kirendelt orvosszakértő – akinek a véleményét bizonyítékként elfogadta a bíróság – egyértelműen azt állította, hogy a kisgyermek csakis úgy kerülhetett ilyen állapotba, ha több órát tölt egy nagyon hideg helyiségben, rendes meleg ruha nélkül. Illetve, hogy ha a házban, a fűtött helyiségben lett volna a gyermek, ez az állapot egészen biztosan nem alakulhatott volna ki.  A kisgyermekhez egyébként reggel az édesanya hívott mentőt, amikor észlelte, hogy a gyermeke teste nagyon hideg.

Ugyanakkor a nő mindvégig azt állította a nyomozás, a bírósági eljárás során is, majd a határozathozatalt követően hétfőn a sajtónak is, hogy nem zárták a pincébe a kisgyermeket, mindvégig ott volt mellettük, közöttük, ahogyan az azt megelőző éjszakákon is. A négy ember, a két felnőtt, a két kisgyermeket közrefogva egy nagy franciaágyban aludt ugyanis éjszakánként.

Az édesanya azt is mondta a sajtónak, hogy sem ő, sem az élettársa nem bántalmazták a gyermeket, és a pincébe ráadásul be sem tudtak jutni, az zárva volt, és nem volt hozzá kulcsuk. Állítása szerint a gyermeken található sérülések gyakorlatilag mindegyikét pontról pontra elmondta, hogy az hogyan keletkezett: elesésből, avagy azért, mert a kisgyermek saját magát is bántalmazta. Erre ugyanis elmondása szerint az ő legnagyobb megdöbbenésére hajlamos volt a kisgyermek, amit nem mondtak el neki a hatóságok, amelyek végül kiadták neki a gyermekét.

Azóta nem láthatta a gyermeket, le is mondott róla

A nőtől az életveszélyes állapotban kórházba szállított gyermekét a kezelés után azonnal elvették, azóta sem láthatta, már több mint két éve lemondott róla, és nem is szeretne vele találkozni. Titok, ő sem tudja, hol van, de ha felnőtt lesz, akkor talán majd megkeresi őket, fogalmazott a Szabad Pécs kérdésére. Azt is elmondta, hogy három kiskorú lánya is van, ketten már a 2014. Januári esetet követően születtek, de egyikük sem lehet vele, mivel kiskorú veszélyeztetése miatt folyik ellene eljárás. Ők is nevelőszülőknél vannak, de őket láthatja, hetente egy alkalommal találkozik velük. A Szabad Pécsnek végül azt mondta, hogy bízik abban, hogy másodfokon hisznek majd neki, felmentik, és végül majd nevelheti a lányait.

KategóriákMETÁL