Az MLSZ produktivitási toplistáján előkelő helyen szerepel a pécsi klub, és ez évente jelentős plusz bevételt jelenthet.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Fidesz-közeli kirakatklubok és a PMFC lehetőségei között hosszú ideje óriási szakadék tátong. A komolyabb futballhagyományokkal rendelkező városok közül Pécs utolsóként kapott pénzt korszerű fociakadémiára a focibolond miniszterelnök kormányától, ami azért sokat elmond arról, mekkora betűkkel szerepel Pécs Orbán Viktor térképén. (Abba most ne menjünk bele, micsoda reménytelenül feudális rendszer az, ahol piaci folyamatok alig érvényesülnek és a fejlesztésekről a budavári Karmelita kolostorban vagy a felcsúti VIP-páholyban születnek meg a döntések.) Ehhez képest viszonylag meglepő, hogy az MLSZ aktuális produktivitási rangsorában a jelenleg harmadosztályú PMFC 13. helyen szerepel, számos első és másodosztályú klubot megelőzve. A listán több mint 400 klub van, az első húszban egyetlen harmadosztályú egyesületet találni a Pécsen kívül, a Veszprémet, éppen a PMFC után. Talán ez is jelzi, mennyire irreális, hogy a Dunántúl legnagyobb városának csapata az NB III-ban vegetál már évek óta.

A produktivitási rendszert 2018-ban indította el az MLSZ, Csányi Sándor a Szabad Pécsnek adott tavalyi villáminterjúban beszélt is erről.

Ennek lényege, hogy az egyesületek pontokat kapnak fiatal és saját nevelésű játékosaik szerepeltetésért, utóbbiak után akkor is, ha már nem náluk játszanak.  Amint egy focista betölti a 19. életévét, elkezd pontokat “termelni” nevelőklubjának vagy nevelőklubjainak, akik olyan arányban részesülnek a pontokból, amennyi időt a játékos náluk töltött. Pont jár a felnőtt bajnoki meccseken eltöltött percekért, az NB II-ben 23, az NB I-ben 25 éves korig. A 25 felettiek csak akkor termelnek pontot, ha külföldi top bajnokságban vagy a válogatottban játszanak.

A produktivitási pont a pályán töltött idő (perc) és a mérkőzés szintjének (súly) szorzata. Az alapegység 1 pont, amely minden NB1-es mérkőzésen pályán töltött perc után jár. Egy pont 4000 forintot ér. A legtöbbet az a játékos hozza volt klubjának vagy klubjainak, aki európai top bajnokságban és a válogatottban is játszik (ilyen mondjuk nincs sok sajnos). 

A pontszámok alapján plusz támogatásra is jogosulttá válnak az egyesületek, a tao-keretük ennyivel növekszik. A pontszámokat minden szezon végén frissítik. Ez alapján a PMFC-nek jelenleg 16940 pontja van, ami közel 68 millió forintot jelent. Ebből 42 milliót három játékos hoz a Pécsnek. Ebből a legtöbbet a Pécsről 2013-ban távozott Nagy Dominik focizott össze volt klubjának, 24,3 milliót, a 2015-ben elkerült Márkvárt Dávid 10,5, a 2014-ben eligazolt Dibusz Dénes 7,4 milliót.

Így áll össze a PMFC pontszáma – A fotón nem látszik a teljes lista (a fotó kattintásra nagyobb lesz)

Nagy Dominik 7,5 milliót első egyesületének, a 49. helyen álló PVSK-nak is hoz, a Vasút egyébként összesen 9,3 millió forintra jogosult a statisztikák alapján.

A Kozármislenyt a 45. helyen találtuk meg a rangsorban.

Az MLSZ toplistájának élén a hazai utánpótlásnevelésben hosszú ideje élen járó MTK áll, második a Felcsút leánykori névvel anyakönyvezett, az uralkodói székhelyen a semmiből felépített, állami cégek által agyontámogatott Puskás Akadémia, harmadikon a Honvéd.

Így néz ki a húszas lista a pontszámokkal együtt (katt a képre).

Az MTK 416 milliót kasszíroz, ennek harmadát három válogatottnak, Gulácsinak, Besének és Pátkainak köszönhetik.

A Puskás 70 ezer pontjának, azaz 283 millió forintjának hetedét a külföldön játszó Gyurcsó és a válogatott, BL-meccsekkel is rendelkező Kleinheisler focizta össze. Más kérdés, hogy ez az összeg a klub számára aprópénz az egyéb forrásokból érkező támogatásokhoz képest.

Érdekesség, hogy a Ferencváros csak az ötödik a rangsorban. Két olyan fiatal játékos van listájuk élén, akik az NB II-ben szerepelnek rendszeresen. 172 millió forintjukat – ellentétben pl. a Puskással – sok-sok játékos játékpercei adják ki. Kevés olyan saját nevelésű játékosuk van, akik később meghatározóak lettek a felnőtt válogatottban.

A pontszámok alapján az utánpótlásnevelés hatékonyságát és színvonalát tekintve a PMFC-kategóriájában van a Zalaegerszeg, a Békéscsaba, az UTE vagy a Diósgyőr. Viszont más kávéház a vidékiek közül a Debrecen, a Haladás vagy a Győr.

A játékosok összesített rangsorát Gulácsi Péter vezeti, őt Bese Barnabás és Korhut Mihály követi. A pécsi Nagy Dominik az összesített rangsor 5. helyén áll. 

A statisztikákat és a listákat egy regisztrációt követően az MLSZ honlapján lehet böngészgetni.

KategóriákMETÁL