TOP-OS PÁLYÁZATOK – A fideszes városok megint jól jártak, ahogy az elmúlt években is. A többiek kevésbé. Persze, erre is van magyarázat.

TOP-OS PÁLYÁZATOK – A fideszes városok megint jól jártak, ahogy az elmúlt években is. A többiek kevésbé. Persze, erre is van magyarázat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Április 27-én döntött a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlése arról, hogy mely települések milyen arányban kapják a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati forrásait. Bár sokan kíváncsiak lettek volna a döntés menetére, az ülés nemcsak hogy zárt volt, de a képviselőkkel titoktartási nyilatkozatot is aláírattak – állítólag az Irányító Hatóság előírásai miatt. Erről ITT számoltunk be az eseményt követően.

 

Nagy a titkolózás, pedig minden nyilvános 

Vártuk, hátha majd közzéteszik az eredményeket a Baranya Megyei Önkormányzat honlapján, közben írásban is kértük a sajtóreferenstől a nyilvános határozatot a mellékletekkel, de hiába. Választ nem kaptunk, a baranya.hu pedig már hetek óta nem elérhető. Állítólag hackertámadás érte.

 

Fotó: Magyar Narancs Online 

 

Egy június 13-ai, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) eredményeiről, valamint Baranya megye TOP keretében elérhető forrásai, lehetőségei témában tartott sajtótájékoztatón kiderült, azért nem teszik közzé a baranyai nyertesek listáját sehol, mert amíg a pályázatokkal kapcsolatos eljárás zajlik, a titoktartási kötelezettség él.

Ez csak azért furcsa, mert a www.palyazat.gov.hu oldalon már minden információ fent van, és bárki számára elérhető. Igaz, itt egyesével kell rákeresni a településekre/pályázatokra, ami jelentősen megnehezíti a munkát, tekintve, hogy Baranyában 301 település van.

 

Látszólag csak a fideszes városok jártak jól

A döntést követően több polgármester is felháborodva nyilatkozott, így derült ki például, hogy a független Siklós összesen 1,7 milliárd forintra pályázott, de mindössze egy 13 milliós bicikliútra kaptak támogatást (azt is a közútkezelőn keresztül), illetve egy kiegészítő, önmagában értelmetlen, 175 millió forintos pályázatra. Vagy, hogy a Siklóshoz hasonlóan szintén független Szigetvár is 11 pályázatból csak kettőt nyert el. Náluk is rosszabbul járt az Ormánság centruma, Sellye.

Nagy Attila polgármester (MSZP) a Magyar Narancsnak elmondta, korábban biztatták őket, hogy pályázzanak, ezért sok pénzt költötték az előkészítésre, megírásra is – végül semmit sem kaptak. Hivatalosan nem indokolták meg, miért, de az biztos, hogy ezzel a döntéssel a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket még nyomorultabbá tették – szögezte le a polgármester. Külön szégyenteljesnek tartja, hogy bár a döntéshozók azzal érveltek, majd a második fordulóban (ez a nyár közepén várható) több pénz jut nekik, a nyertesek már most nevesítve vannak – és Sellye nincs közöttük. A barnamezős pályázatra például Sellye egy 800 milliós projekttel jelentkezett, de a kiírásban Mohácsnak és Komlónak 300-300 millió forint van elkülönítve, míg mindenki más 199 millió forinton osztozhat. Ez pedig nyilvánvalóan nem elég a programra.

Fotó: Magyar Narancs Online

A fideszes Mohács tíz pályázatból tízet hozott, Baranya második legnagyobb városa, a szintén fideszes Komló 12 pályázatot adott be, ebből ötöt már biztosan megnyert, és – a kiírás alapján – várhatóan további ötöt is be fog húzni. A 3800 fős független Bóly 1,3 milliárdhoz jutott.

 

Nem csak a TOP és nem csak most

A legszomorúbb az egészben, hogy a trend már évek óta tart, vagyis nem ez az első eset, hogy látszólag politikai alapon osztják szét az uniós pénzeket. A Magyar Narancs az Átlátszó interaktív térképének és adatbázisának segítségével végignézte, hogy az elmúlt 2-2,5 évben mely térségekbe, mennyi pénz jutott. Elképesztő adatokat találtak:

– A Mohácsi kistérség például, ahol Csányi Sándor gigavágóhídja is épült, és amely a fideszes Bánki Erik országgyűlési képviselő hazája, az Átlátszó térképe szerint havonta átlagosan 664 millió forint uniós támogatásban részesült 2015 májusa és 2017 júniusa között. A legtöbb pénzt, 340 milliót maga Mohács kapta, de Bóly sem járt rosszul a 171 milliójával. Egy főre lebontva Bóly – ahol a Csányi féle Bonafarm csoporthoz tartozó Bóly Zrt. is működik ? 44 ezer forint uniós támogatást kapott a fent említett időszakban. Sellyén egy lakosra mindössze 1500 forint jutott ugyanezen időszakban.

– Ehhez képest a Szentlőrinci kistérségnek már csak 67, míg a Sellyei kistérségnek mindössze 39 millió forint jutott havonta átlagosan. A szigetvári térség 163, a délen fekvő Siklósi térség pedig 194 millióval lett gazdagabb. A Komlói Kistérség 371 millió forinthoz jutott, míg az északi Sásdi kistérségnek 108 millióval kellett beérnie. Pécsváradnak és környékének 55 millióval. Nem elhanyagolható információ, hogy míg Sellye polgármester MSZP-s, addig Szentlőrinc és Szigetvár első emberei függetlenek – részben baloldali támogatottsággal.

– A fideszes megyeszékhely Pécs és környéke 2,6 milliárd forint uniós támogatásban részesült 2015 óta. Havonta. Átlagosan. A megyeszékhely maga a TOP-os forrásból külön 33 milliárdot hívhat le, míg a Modern Városok Program keretében 120 milliárd forintra kapott ígéretet a kormánytól. Eközben a megye számos községébe évek óta egyetlen forint sem jutott az uniós forrásokból.

Fotó: Átlátszó/Magyar Narancs Online

 

Nem kap mindenki, de nem is ez volt a cél

Bár tény, hogy vannak települések, amelyek nem részesülnek a TOP-os pályázatok forrásaiból, nem is az volt a cél, hogy mindenki kapjon – magyarázta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a már említett június 13-i sajtótájékoztatón. A megyei döntéshozók azokat a projekteket támogatták, amelyek illeszkednek a megye gazdaságfejlesztési terveibe, és azokat a pályázatokat, amelyek elérték a megfelelő pontszámokat – magyarázta. Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette, a második kör még nem lefutott (kivéve a barnamezős pályázatot, ugye – a szerk.), év végéig kiegyenlítődhetnek az arányok, ami a pénzek elosztását illeti. (Eddig 20 milliárd forint talált gazdára a 38-ból.) Emellett sok más pályázat is van, amin a települések forrásokhoz juthatnak – érvelt Nagy Csaba.

 

Feljelentést tettek

A döntések és azok meghozatalának körülményei miatt mindenesetre az Együtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett hivatali visszaélés, költségvetési csalás, illetve hanyag kezelés bűncselekménye gyanúja miatt. Emellett az OLAF-nál is bejelentés tettek.

 

Nagy a sietség

A mostani ötven nyertes egyébként heteken belül megkaphatja a teljes összeget az államkincstártól, a szükséges engedélyeket pedig a kormányhivatalok kiemelt ügyként kezelik és adják majd ki. A cél az, hogy a nyertes települések minél előbb kezdhessék a munkát, és adhassák át az elkészült beruházásokat – a tervek szerint egy-két éven belül. (Az nyilván nem játszik szerepet a sietségben, hogy 2018-ban és 2019-ben választások lesznek… a szerk.) 

KategóriákMETÁL