A múzeum szerint “bevett gyakorlat”, hogy műtárgyak közhivatalba, kulturális intézménybe vagy valami fejeshez kerülnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 444 nyomán írtuk korábban: Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő egyik Facebook-posztjában azt írja:

“Pécsi országgyűlési képviselői tárgyalóm frissen felékesítve Keserü Ilona és Lantos Ferenc festményeivel. 
Köszönet a Janus Pannonius Múzeumnak, akik letétbe helyezték hozzánk e remekműveket.”

Fotó forrása: Hoppál Péter Facebook-oldala

A Janus Pannonius Múzeum kérdéseinkre azt írták: “Régóta bevett gyakorlat, hogy egy közgyűjtemény műtárgyat ad tartós megőrzésre egy közhivatal, kulturális intézmény vagy közjogi méltóság (pl. vezető pozícióban lévő tisztségviselő) rendelkezésére.”

Próbáljuk megfejteni, ezek közül melyik vonatkozhat a Hoppál-féle festményeinstandra! Kulturális intézmény kilőve. Cikkünkből kiderül (lásd lejjebb!), hogy Hoppál pécsi képviselői irodája, így annak tárgyalója a pécsi városházán van, az önkormányzattól bérli neki az állam. Ez akár minősülhet közhivatalnak. Hoppál Péter képviselőként nem közjogi méltóság, de mivel tavaly novemberben kinevezték a kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolását felügyelő miniszteri biztosnak, vezető pozícióban lévő tisztségviselőnek talán nevezhető. A közleményben lévő zárójelezést mondjuk nem értjük teljesen, mert ugyan minden közjogi méltóság vezető pozícióban lévő tisztségviselő, de nem minden vezető pozícióban lévő tisztségviselő közjogi méltóság.

Íme a JPM teljes közleménye:

“Régóta bevett gyakorlat, hogy egy közgyűjtemény műtárgyat ad tartós megőrzésre egy közhivatal, kulturális intézmény vagy közjogi méltóság (pl. vezető pozícióban lévő tisztségviselő) rendelkezésére. Dr. Hoppál Péter képviselői irodájában elhelyezett Keserü Ilona- és Lantos Ferenc-kép a
Janus Pannonius Múzeum tulajdona, egy korábban raktárban tárolt anyag része volt, tehát eddig nem voltak kiállítva. A Janus Pannonius Múzeum tavaly állapodott meg dr. Hoppál Péter képviselővel arról, hogy
a műtárgyakat letétbe helyezik az irodában. A műtárgyak biztonsága, elmozdíthatatlansága e megállapodás keretében garantált. A Janus Pannonius Múzeum ahogy eddig is, ezután is szívesen ad át letétbe olyan
műtárgyakat tartós megőrzésre közhivatal, kulturális intézmény vagy közjogi méltóság részére, amelyek bemutathatósága a múzeumi keretek között nem biztosított jelenleg
.”

Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy ki kezdeményezte a festmények “letétbe adását”, azaz hogy ingyen lóghat ott a falon. Mondjuk valami azt súgja, hogy nem a múzeum.

Tud élni: iroda havi 300 ezerért a pécsi Városházán

Bár az önkormányzat a mai kérdésünkre nem árulta el, hogy valóban a városházán van-e az a bizonyos tárgyaló, egy decemberi bizottsági előterjesztésből kiderül, hol van Hoppál pécsi képviselői irodája és mennyit fizet érte az állam. “Az Országgyűlés Hivatala dr. Hoppál Péter képviselő úr részére képviselői iroda helyiség használata tárgyában kereste meg Önkormányzatunkat. A Széchenyi tér 1. sz. alatti Hivatal 3. emeletén található 3 db összesen 84 m? nagyságú irodahelyiségek üresen álltak, melyek a kért célnak megfelelnek. A bérleti díjat az Otviga Kft. képviseletében eljáró ingatlanforgalmi szakértő 230.000,- Ft/hó + ÁFA összegben állapította meg, melyet az Országgyűlés Hivatala elfogadott. A rezsiköltségek önállóan nem mérhetők, ezért megállapodás született 20.000,- Ft/hó + ÁFA átalány megfizetéséről, mely a bérleti díjba kerül beépítésre. A bérleti szerződés határozatlan időre kerülne megkötésre, de legfeljebb Képviselő Úr képviselői megbízásának megszűnéséig terjedő időre.”

A következő kérdéseinkre sem kaptunk választ:

Milyen körülményeknek kell megfelelni egy ilyen letétbe helyezés esetén?

Hogyan, milyen időközönként és ki ellenőrzi, hogy megfelelőek-e az adott körülmények?

Mi történik, ha a letétbe helyezés időtartama alatt mégsem felelnek meg a kritériumoknak a körülmények?

Hoppál Péter tárgyalója esetében mennyi időre szól a letétbe helyezés?

Kik vették még igénybe a JPM ezirányú “szolgáltatását”?

Ez utóbbi kérdésre nem csak a múzeumtól várjuk a választ. Ha Ön közhivatal, kulturális intézmény, esetleg közjogi méltóság, és került Önhöz letétbe műtárgy a Janus Pannonius Múzeumtól, kérjük jelezze!

Hoppál Péter persze a fasorban nincs a főnökéhez képest: az Átlátszó szerint 34 festményt és 4 szobrot kölcsönöztek a Szépművészeti Múzeumból Orbán állítólag PURITÁN új irodájába.

Vezető fotó: Hoppál Péter mint síelő, forrás: Hoppál Péter hivatalos Facebook oldala

KategóriákMETÁL