ALSÓSZENTMÁRTON – Saját felelősségére elhagyta a kórházat vasárnap reggel Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere azt követően nagyjából 15 órával, hogy Alsószentmártonban helyben hagyták. Mali Zoltán nyilatkozott a Szabad Pécsnek, szerinte azért is akarták megverni, mert kiteregette az alsószentmártoni kollégája zűrös ügyeit. Ugyanakkor nagy túlélőnek nevezte magát, s azt is mondta, hogy nem fog meghátrálni, mert nagyon sok rendes ember él Alsószentmártonban. Sőt felzárkóztató programba kezd roma fiataloknak. Nyilatkozott a Szabad Pécsnek Budai László is, aki szerint Mali Zoltán elcsúszott, és beverte a fejét. Ugyanakkor személyesen láttuk Alsószentmártonban azokat a felvételeket, amelyeken látszik a támadás.

A cikk a hirdetés után folytatódikA TÉNYEK

Megverték szombaton délután Alsószentmártonban Mali Zoltánt, Drávapiski polgármesterét.

Többen, több oldalról támadtak rá, majd a földön fekvő embert is rúgták-ütötték.

Mali Alsószentmártonban élelmiszerboltot, nemzeti dohányboltot és kocsmát is üzemeltet.

Drávapiski polgármesterét Pécsre, a PTE 400 ágyas klinikájának sürgősségi osztályára szállították. Ő azonban vasárnap reggel, saját felelősségére elhagyta a kórházat. Eltört az orra, feldagadt a karja, zúzódásai vannak és fejsérülése.

A rendőrség az eset miatt csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz, négy férfit állítottak elő, őket gyanúsítják a támadás elkövetésével. Mindegyikük helyi lakos, egyikük Budai László, Alsószentmárton polgármestere. Budai a rendőrségről, kihallgatása után szabadon távozhatott. Terhelő tanúvallomást azonban senkire nem tett – ezt már tőle tudjuk.

Hétfő este falugyűlést tartanak, ?a településen kialakult helyi viszályok és konfliktusok véleményezése, megtárgyalása? miatt. Igazából azonban ez a Mali Zoltánnal kapcsolatban felmerült, köztük régóta húzódó ügyek megtárgyalását jelenti.

Alsószentmártonban, Mali Zoltán boltjának technikai helyiségében megnézhettük az ipari kamerák felvételeit. Azon az látható, hogy a támadás szűk egy perc alatt lezajlott. Többen rontanak neki egy férfinak, aki a teraszon ül, egy bárszéken, egyvalaki hátulról, nekifutásból, nagy erővel leüti. Ő a képek alapján akár az alsószentmártoni polgármester is lehet. Míg nem kizárt, hogy a bárszéken ülő férfi Drávapiski polgármestere.

Mali Zoltán és Budai László a közelmúltig baráti kapcsolatban álltak. Mali segítette a 27 éve, 1990 óta alsószentmártoni képviselő Budai polgármesteri kampányát is 2014-ben, amikor megvlasztották az ezerháromszázfős, szinte kivétel nélkül cigányok által lakott dél-baranyai, ormánsági falu első emberének.

Mali Zoltán megtámadása nem egy szimpla kocsmai verekedés volt, hanem jelzésértékű, figyelmeztető jellegű, célzott támadás.

 

 

 

 

Sok helybélinek van vélt vagy valós sérelme Mali Zoltánnal szemben, részben azért, mert több embert is kitiltott a boltjából, kocsmájából és trafikjából.

Konfliktusforrás a településen az, hogy Mali nem enged mindenkit vásárolni, emiatt többen (még inkább) követelik, hogy a mozgóboltosok nagyobb teret kaphassanak.

Mali Zoltánnak nem tetszik alsószentmártoni boltosként az, hogy beengedik a mozgóboltosokat, és ezt szóvá is tette a település vezetőinél.

Nemrégiben volt egy falugyűlés, ahol a mozgóboltok ügye is előkerült, amikor is egy helyi fiatalember felszólalt az ügyben.

 

NYILATKOZATOK ÉS FELTÉTELEZÉSEK

 

Budai László állította, hogy ő nem verte meg Mali Zoltánt, polgármester kollégája elcsúszott, beverte a fejét.

 

 

Sok helybéli, egy masszív réteget jelentő sokaság megelégelte azt, amit Mali Zoltán szerintük művel. Többen is állították, hogy Mali Zoltán megverte, felpofozta, avagy megverette őket a ?saját falujukban?. Az sem tetszik sokaknak, hogy Malii ?kiskirálykodik? Alsószentmártonban, és azt gondolja, hogy a falu igazából az övé, ő irányít ott. Többek Mali olyanokat tilt ki a boltjából, akik neki ellentmondtak, vagy róla rosszat mondtak.

 

Kosztics Péter Pál (30) volt, aki felszólalt néhány hete. Ő is ki van tiltva Mali üzleteiből. Állítja, hogy miután szólt a mozgóboltok miatt, Mali Zoltán felpofozta. Ugyanakkor nem Malit vitték be a rendőrök az őrsre, hanem őt. Állítása szerint azért, hogy nehogy nagyobb baj kerekedjen. Ő is, de mások is állították, hogy Mali áruja rossz és drága, de ahelyett, hogy változtatna, diktálni próbál.

 

Az öt gyermeket nevelő Puskás László (27) szerint Mali Zoltán őt megverette, mert összetűzésbe került Malival kétszer is. Először, akkor, amikor testvérét Mali megvádolta, hogy kárt okozott neki. Másodszor pedig akkor, amikor felhánytorgatta drávapiski polgármesterének, hogy felpofozta Kosztics Péter Pált.

 

 

Mali Zoltán mindkét esetet tagadta, és azt is,  hogy baj lenne a portékájával, főleg azt, hogy romlott élelmiszert árult volna.

A mozgóboltos ügy valóban az egyik legújabb és legforróbb konfliktusforrás Budai és Mali közt, de nem csak ez van. Ugyanakkor a falu egy része ezt most úgy éli meg, hogy Budai végre az ő oldalukra állt, önjáróvá vált és kiállt a helyiekért Malival szemben. Néhány hete ugyanis még a helyi cigány kisebbségi önkormányzat, illetve a Mali Zoltán-Budai László kettős közt volt több más ügy miatt is feszültség.

Emiatt állítólag már szervezés alatt volt egy tüntetés is Mali ellen, amit azonban még nem jelentettek be hivatalosan, mert erről a hétfő esti falugyűlésen is akartak még beszélni. Ugyanakkor állítólag szombaton délután egy spontán tüntetés is kialakult Mali ellen, pusztán ennek a szervezkedésnek a híre miatt. 

Sokféle vélt vagy valós sérelem van tehát, a feszültséget biztosan fokozta a Mali Zoltán üzletei előtt lévő terasz ügye is. Annak ugyanis állítólag van egy jogerős visszabontási  engedélye, de a polgármester eddig nemigen sürgette ennek a végrehajtását. Szerinte azért, mert szép, emiatt nem igen akarta elbontatni, mások szerint viszont azért, mert eddig jóban voltak ő és Mali.

Drávapiski polgármestere valóban berágott Budai Zoltánra, mert többfelé is állította, több Facebook-oldalra is feltette, hogy Budai szerinte lopja a falusiak pénzét. Például önbetörést is végrehajtatott az önkormányzatnál, állítja Mali. Ugyancsak konfliktusforrás, hogy Drávapiski polgármestere szerint zúgivó működik a boltjától nem messze, a polgármester rokonságához köthetően, amit szintén többször szóvá tett.

Mindezeken túl azonban a Szabad Pécs úgy véli, az a pletyka lehet az egyik legérdekesebb az alsószentmártoni konfliktusban, amiről csak nagyon kevesen beszéltek a faluban, ahol egyébként vasárnap csak olyannal találkoztunk, aki nem látott semmit, nem volt ott a verekedésnél, legfeljebb hallott róla, vagy később érkezett a helyszínre, ahol egyébként három-négyszáz ember is lehetett az utcán. Ez a pletyka arról szól, hogy létezik egy uniós pályázat, amelyről úgy vélik helyben, hogy Alsószentmártonnak van esélye azt megnyerni. Márpedig állítólag, ha nyernek akkor kétszer 200 millió forint is érkezhet a faluba, amit településrehabilitációra lehetne költeni. Állítólag már meg is kezdődött az ingatlanok felvásárlása, de legalábbis tervben van, és Mali Zoltán is pályázik mindkettőre, a pályázatból is szeretne magának egy kis részt, ám ezt helyben nem mindenki szeretné, állítólag a helyiek többsége és a polgármester sem. 

 

FIGYELEM, A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS KÉPSOROK KÖVETKEZNEK – KIZÁRÓLAG 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK

KategóriákMETÁL