KOMLÓ – Nagy pofonba szaladt bele a fideszes komlói városvezetés. Azt gondolták, nem kell közbeszerzést kiírniuk, amikor megvették a bányászereklyéket. A Közbeszerzési Hatóság másképp gondolta. 

A cikk a hirdetés után folytatódikKözel egymillió forint büntetést szabott ki a Közbeszerzési Hatóság Komló város önkormányzatára, miután megállapították, hogy súlyos jogsértést követett el egy adásvétel kapcsán – írta meg vasárnap a magyarnarancs.hu. 

A komlói képviselő-testület 2016 novemberében hozott egy határozatot, amely szerint tízmillió forintért megveszi egy magánszemélytől azokat a bányászati emléktárgyakat, amiket korábban már beépített egy emlékműbe. (Erről bővebben ITT olvashat.) Az üzlet látszólag több sebből is vérzett – ezt gondolta Tényi István is, aki a Magyar Narancs cikke nyomán feljelentést tett a Baranya Megyei Főügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyben nyomozás indult a Szigetvári Járási Ügyészségen fokozott ügyészi felügyelet mellett.

A nyomozás során aztán a közbeszerzési eljárás is vizsgálat alá került, a Közbeszerzési Hatóság pedig megállapította, hogy a komlói önkormányzat jogsértést követett el, amikor nem írt ki közbeszerzési eljárást a bányászrelikviák megvásárlására. Erre azért lett volna szükség, mert a beszerzés összege meghaladta a nyolcmillió forintot.

A Közbeszerzési Hatóság nyolcszázezer forint büntetést szabott ki a súlyos jogsértés miatt, és pert indít a szerződés érvénytelenségének kimondása, valamint az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása miatt.

A határozatban foglaltak szerint az önkormányzat arra hivatkozott, hogy 7,9 millió forint plusz áfa vételárral számoltak, amely alapján nem lett volna szükség a közbeszerzésre, valamint arra, hogy ?nem a klasszikus áfa körbe tartozó féllel? szerződtek, ezért a személyi kifizetésekre vonatkozóan egészen más bruttó-nettó értéket kell számítani. Ezeket az érveket azonban a Hatóság nem fogadta el – írta meg a portál. 

A Hatóságnál fellebbezésre nincs mód. A hűtlen kezelés miatt indított eljárás ettől a döntéstől függetlenül tovább folyik. 

 

Válaszokra várva

Természetesen megkerestük a komlói önkormányzatot is, hogy választ kapjunk a következő kérdésekre:

– Hogyan tovább? Bíróságra mennek az ügyben, vagy kifizetik a büntetést? Ha utóbbi mellett döntenek, vajon milyen keret terhére teszik majd? Közpénzből fizetik, mint a vételárat, vagy a döntéshozókat terheli személyes felelősség?
– Ha a Közbeszerzési Hatóság perének végén esetleg meg kell semmisíteni a szerződést, a város visszakapja a törvénytelenül kifizetett 10 millió forintot? Életbe lép az eredeti, kölcsönadásos szereződés? Kiírnak közbeszerzést? Mi lesz az emlékművel?

Amint az önkormányzat válaszol, frissítjük cikkünket. 

KategóriákMETÁL