Teljességgel nem kizárható, hogy célzott támadás áldozata lett a forint, mert ennek a veszélye mindig megvan, most azonban nincs megalapozott gyanúja a spekulációnak, közölte a kormány álláspontját Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a forint beszakadásának lehetséges okairól is beszélt, Magyarország energiakitettsége, illetve az államadósság magas szintje is oka lehet a nemzeti fizetőeszköz gyengülésének.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormányinfó a szokásos időpontban kezdődött meg, de a forint gyengélkedése mélyrepülése egészen elképesztő beszakadása miatt rendkívülinek is nevezhető, már csak azért is, mert eddig lényegében hallgattak erről, a bizonyos sikeresnek gondolt események után pár óránként posztoló Orbán Viktor is hallgat, a NER újságjai, köztük a megyei lapok is úgy tettek ezzel kapcsolatban eddig, mintha pár napja hibernálták volna a szerkesztőségeket. Az egyértelmű volt, hogy a mai kormányinfón már nem tudják kikikerülni a témát, és éppen ma döntött úgy az MNB, hogy dönt a kamatemelésről, amit már vártak sokan, és még ahhoz képest is meglepően magas, 2%-os kamatemelésről van szó, a forint azonban egyelőre nem tért vissza ismét a 410 forintos határ alá sem, miközben a legtöbbeknek nem is ez lenne a vágyott cél, hanem a bőven 400 forint alatti árfolyam.

A kormányinfón persze nem csak a forintról volt szó, hanem sok más egyébről is, például arról is, hogy az egészségügyben szeretnék folytatni a béremelést, ugyanakkor ameddig háború dúl a szomszédban, na és olyan szinten vannak az elszabadult az energiaárak, mint ma, biztosan nem lesz meg az áhított béremelés. És gyorsan hozzá is tesszük, hogy nem csak az egészségügyben, hanem minden más állami szervnél és intézménynél sem, ahogyan az önkormányzati szférában sem. Két napja írtunk cikket egy látszólag egészen más ügy, egy nyári győri gyerekfesztivál kapcsán, az Úgy tudjuk cikke alapján, amely eset talán a legjobban mutatja meg, hogy mennyire nagy bajban is lehetnek az önkormányzatok. Történt ugyanis, hogy a Budapesten túli Magyarország egyik legsikeresebb és legirigyeltebb városát vezető polgármester, a Borkai Zsolt után a győri polgármesteri székbe beülő, civilben kardiológus orvos Dézsi Csaba András “poénkodva” azt kérte a győri városháza kulcsát jelképesen, három napra átvevő gyerekektől, hogy szerezzenek egy kis pénzt, mert annak fogytán vannak.

És ezt kimondta Gulyás is, a közszférában akkor jöhet majd a béremelés, ha majd jobb időket élünk.

Gulyás beszélt a vízszolgáltató cégekről is, felröppent ugyan a hír az elmúlt napokban, de nem tervezi azok államosítását a kormány. Több hír is volt arról, hogy vízkorlátozást kellett a kánikula miatt egyes településen bevezetni, illetve hogy az elszabadult energiaárak miatt nem egy, nem két víziközmű-szolgáltató gyakorlatilag csődközelbe jutott. Gulyás ezt elismerte, de a kormány szerint lehetne hatékonyabban is működtetni ezeket a cégeket, csak most nem lehet, mert túl sok van belőlük a piac méretéhez képest. Az persze ennek az okfejtésnek nem volt a része, hogy az, ami a lakossági oldalon egy kellemes dolog, a rezsicsökkentés, az a másik oldalon jogos(nak gondolt) bevételkiesés, és az ellenzék (meg szakemberek) már elég régóta beszélnek arról, hogy ez előbb a felújítási kereteket fogja megtépázni, majd működési gondok is lehetnek.

Gulyás Gergely, (ekkor is) a kormány álláspontját közvetítve a forintgyengülést kommentálva azt mondta tehát, hogy nincs megalapozott gyanú arra, hogy spekuláció történt volna. Okként, vagy lehetséges okként Magyarország energiakitettségét, illetve a környező országokénál magasabb államadósságot is megjelölte. Az okokat egyébként vizsgálják, de szerintük továbbra is leginkább a háború és a szankciók okozzák a forint mélyrepülését. És gyakorlatilag reagálva egyes pénzügyi elemzők, szakértők szavaira, azt is mondta, hogy a magas inflációt a kormány álláspontja szerint az sem törné le, ha meg tudnának most állapodni a támogatásokról az Európai Bizottsággal.

KategóriákMETÁL