ÉTELTESZT Kiskereskedelmi forgalomban vásárolható kaukázusi kefireket tesztelt a NÉBIH. Dobogósak a franciák, a hollandok, de harmadiknak a Penny farvizén az Alföldi tej is beevezett. És azt tudták, hogy néhány kefirben alkohol is van?

A cikk a hirdetés után folytatódikPersze azért reggelente még nem ezt fogják tolni tüske meg tipli helyett a kisbolt előtt. Ahogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből kiderül, laboratóriumban mérték 18 kaukázusi kefir fehérje és zsírtartalmát, de a csomagolóanyagból történő káros anyag kioldódását is ellenőrizték. Ezeknek a szempontnak maradéktalanul megfeleltek a vizsgált kaukázusi kefirek. A komplex tesztelés ugyanakkor ezúttal is magába foglalta a termékek kedveltségi értékelését is.

A hivatal által vizsgált 18 különböző márkanevű termékből 1-et más uniós tagállamban készítettek, míg 17-et hazai üzemekben 8 előállító gyártott. Ugyan konkrét szabály nincsen a kefir alkoholtartalmára, érdekességként ebből a szempontból is górcső alá vették a termékeket. A vizsgált 18 kaukázusi kefirből 7 esetben kimutathatósági határ feletti etil-alkohol jelentkezett. Természetesen ettől még a kefir nem sorolható az ?alkoholos italok? közé, de nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes számításba venni.

A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi a minimális, kultúrából származó élő tejsavbaktériumok és élesztők száma. Az élőcsíra számra vonatkozó vizsgálatok vegyes eredménnyel záródtak. A Magyar Élelmiszerkönyv kefir vonatkozású előírásainak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg. A kötelező, minimális mennyiségű élesztőt minden terméknél sikerült kimutatni, de a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.

A vizsgálatok továbbra is folyamatban vannak a kifogásolt termékek esetében. Nem megfelelőség esetén, amennyiben bebizonyosodik, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH.

Egyébként tök jó, hogy van ilyen hivatal, aki csinál ilyen popos dolgokat, kicsit emberibb lesz az intézmény, szemben a Gazdasági Versenyhivatallal. Teszt és részletes eredmények (a kefirek alkoholtartalmával) elérhető a termékteszt oldalán!

 

KategóriákPOP