Megdöbbentő videót töltött fel a YouTube-ra egy Darcy Robertson nevű felhasználó. A rögzített esemény a jelek szerint a napokban zárult Ozora Fesztiválon készült. A videón látható, hogy a rendezvényt biztosító cég munkatársa brutálisan ártalmatlanít egy fesztiválozót.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz előzményeket nem rögzítette a felvétel készítője. A videó ott kezdődik, hogy egy földön ülő fiatalt négy-öt Valton Security-feliratos láthatósági mellényt viselő biztonsági őr vesz körbe. Az egyik őr hirtelen földre nyomja a lefogott fesztiválozót, amikor nagy sebességgel (vélhetően a főnökük, vagy egy szervező) quad motorral megérkezik melléjük. Ekkor szabadulnak el az indulatok. Dulakodni kezdenek a fesztiválozóval, próbálják lefogni a végtagjait, közben az egyik biztonsági őr egy őt megközelítő fesztiválozó után ered.

Az igazán sokkoló pillanat 0:45-nél történik, amikor az egyik (a felvételen jól látható, hogy a 401-es sorszámú őr) a már láthatóan ártalmatlanított, földön fekvő srácot fejbe rúgja. A szemtanúk közül többen angolul kiáltozzák, hogy fejezzék be a bántalmazást.

Közben az elkergetett fiatalt is földre kényszerítik. Egyre többen gyűlnek köréjük, az említett őr egy riasztó spray-t is elővesz. 01:46-nál jól látható, hogy a security-s vezetőnek tűnő férfi arrébb lök egy másik fesztiválozót is, itt a 401-es őr már békítőleg lép fel. A videó végén a letepert fesztiválozók botladozva, de eltávoznak, az őrök még némileg tanácstalanul álldogálnak a helyszínen.

A videóval kapcsolatos kérdéseinket emailen elküldtük az O.Z.O.R.A. szervezőinek, illetve a fesztivált biztosító Valton Securitynek, hogy kommentálják a látottakat, osszák meg ismereteiket a videó előzményeiről. Arra is rákérdeztünk, hogy kivizsgálták-e a fellépés jogosságát, a fellépés mértékének szükségszerűségét. A cikk megjelenéséig nem érkezett részükről válasz, amint ez befut, frissítjük cikkünket.

A Fidesz-kedvenc, és Pintér Sándor belügyminiszterhez köthető Valton biztonsági szolgálat 2013 óta védi a fesztivált. Mint az Index tavaly megírta:

A legrégebbi magyar pszichedelikus találkozót (?) azután vették át, hogy 2012-ben a Hír Tv lerántotta a leplet az internacionális ?drogutcáról?.

Varga Lajos Valton vezér akkor azt nyilatkozta, ?hogy volt benne egy kis félsz, mielőtt belevágtak, de aztán nagyon kellemesen csalódott. Több fesztiválon járt már, de az O.Z.O.R.A. magasan a kedvence, mert ott sosincs balhé, rendesen viselkednek az emberek, és egyáltalán nincs szemét.?

Anita sok-sok éve rendszeres látogatója Ozorának a családjával. Olyannyira, hogy ötéves kislánya mellett idén egyéves kisfiával és férjével érkezett a fesztiválra. Ő a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy idén a korábbiakhoz képest ?giga-méretű volt a fesztivál?, s a gyerekei miatt nem mászkált sokat, de néhány esetről így is hallott szóbeszédet. Megjegyezte, hogy a videónak nincs fent az eleje, így nem tud véleményt alkotni róla. Szerinte idén néhány kemény arc is megjelent a rendezvényen, akik még ?a nyóckerben is durvának számítanának?. Ő a korábbi években ilyen balhét mindenesetre nem tapasztalt.

Azt ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a szekuritisek tapasztalatai szerint ultrakedvesek a fesztiválon, s szinte csak azért szólnak, hogy ne cigizzenek az emberek a faépületben. Vagy csupán vigyáznak a fesztiválozók testi épségére. Egy tavalyi esetet említ példaként, amikor valaki felmászott egy díszítő elemre és beleakadva a kábelbe gyakorlatilag felakasztotta magát, őt éppen csak megmentették.

Azt viszont elismeri, hogy idén a szokotthoz képest sok részeg volt a fesztiválon, és bejutottak a dizájner drogok is, ami miatt agresszív arcokkal is találkozott. Anita azért nem szeretné, ha egy elszigetelt eset miatt romlana a fesztivál hírneve. Mint elmondta, most lett igazán gyerekbarát a hely, jövőre családos kempinggel is készülnek a szervezők. Szerinte utóbbiak jól végezték dolgukat, viszont a vendégek között vannak olyan arcok, főleg fiatalok, akiknek nincs meg a megfelelő kultúrája egy ilyen fesztiválhoz.

A fesztivál hivatalos Facebook oldalán ugyanakkor a támogató vélemények mellett vannak negatív kommentek is, igaz, itt főként a fesztivál elanyagiasodására, a korábbi szellemiség eltűnésére panaszkodnak inkább, elvétve csak a(z udvariatlan) biztonsági szolgálatra.

KategóriákMETÁL