Feljelentést tett egy komlói család csalás kísérlete miatt egy bank ellen, miután olyan tartozást akartak behajtani rajtuk, amihez semmi közük. Frissítve!

A cikk a hirdetés után folytatódikNemrég levelet kapott egy komlói férfi és testvérei, amelyben az FHB Bank arra szólította fel őket, örökösként fizessék ki elhunyt édesapjuk több millió forintos tartozását 15 napon belül. Ezzel azonban akad néhány gond.

– Elsőként az, hogy édesapjuk 2012-ben bekövetkezett halálakor mindannyian visszautasították az örökséget (lakást, vagyontárgyakat stb.), még a gyerekeik nevében is. Az örökös így a Magyar Állam lett, erről 2013-ban a közjegyző végzésben értesítette őket.

– A másik az, hogy a végzést az FHB Bank is megkapta ugyancsak 2013-ban, majd azt követően – a pénzintézet kérésére – 2014-ben ismét. Ez már a jogerős végzés volt jegyzőkönyvekkel együtt.

Ennek ellenére a bank az elmúlt napokban levélben szólította fel az “örökösöket”, hogy 15 napon belül fizessék meg apjuk 6,6 millió forintos adósságát. Amennyiben nem, úgy végrehajtást indítanak ellenük.

A felháborodott család a rendőrséghez fordult és feljelentést tett a bank ellen. Úgy vélik ugyanis, mivel a bank tisztában volt azzal, hogy az örökös a Magyar Állam, mégis bepróbálkoztak náluk a fizetési felszólítással, megpróbálták őket megtéveszteni, vagyis bűncselekményt követtek el. Sőt, amikor telefonon panaszt tettek a banknál az eljárás miatt, az ügyintéző azzal érvelt, hogy lehet, nem örökösök, de hozzátartozók, így kötelesek rendezni a tartozást. Az ügyintéző egyúttal elküldte a közjegyzőhöz, hogy szerezze be az iratokat, azt küldje meg a banknak. Annak a banknak, amely már a felszólítás kiküldésének pillanatában is birtokában volt ezen iratoknak. Vagyis újra rosszhiszeműen jártak el. Ezután döntött úgy a család, hogy a hatóságokkal vizsgáltatja ki az ügyet.

Mint olvasói levelükben írták, ha őket megpróbálta lehúzni a bank, akkor vélhetően másokkal is ezt teszik, és aki nincs tisztában a jogaival, az megijed és fizet, vagyis kára keletkezik. Bíznak abban, hogy a vizsgálatnak lesz eredménye, ami akár precedens értékű lehet, és megakadályozhatja a további visszaéléseket a bankok részéről.    

Megkérdeztünk egy ügyvédet a kialakult helyzetről, felkerestük az érintett pénzintézetet, valamint a bankok felügyeleti szervét, hogy állásfoglalást kéjünk tőlük. Amint reagálnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés! 2017.08.15

Dr. Balla-Faredin Márk ügyvéd portálunk kérdésére megerősítette a család feltételezését, amely szerint a bank eljárása jogszerűtlen, mivel a családnak az örökség visszautasítása miatt már nincs köze az adóssághoz.  

A bank és a felügyeleti szerv egyelőre nem reagált.

Frissítés! 2017.08.16.

Levélben kereste fel portálunkat az FHB Bank, amelyben közölték, a hozzájuk eljutott információk alapján a bank kivizsgálja az esetet. Állítják, az FHB Bank nem jár el rosszhiszeműen, nem küld megtévesztő célzattal levelet. Egyúttal kérték, tolmácsoljuk őszinte részvétüket a családnak.

 

KategóriákMETÁL