Nem követett el bizonyítható szabálysértést a pécsi szabálysértési bíróság szerint Gyulai István (60), az a pécsi férfi, aki ellen a baranyai megyeszékhelyen elsőként indítottak eljárást október 15-étől. Éppen ezért pénteken délután meg is szüntették az eljárást.

Nem követett el bizonyítható szabálysértést a pécsi szabálysértési bíróság szerint Gyulai István (60), az a pécsi férfi, aki ellen a baranyai megyeszékhelyen elsőként indítottak eljárást október 15-étől. Éppen ezért pénteken délután meg is szüntették az eljárást.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A vádat képviselő rendőrség nem fellebbezett a határozattal szemben, nyilván a vádlott sem, így szabadon távozhatott a jogerős ítélet után.

Dr. Sugár Katalin, az ítéletet meghozó bírósági titkár szerint még kiforratlan a jogszabály alkalmazása, például az, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el lehetett indítani az eljárást.

A bírósági titkár szerint az, hogy hozott ebben az ügyben egy új jogszabályt, illletve módosította a szabálysértési törvényt a jogalkotó, az a szándék érthető, mert tenni kellett valamit. Ugyanakkor szerinte ez elsősorban Budapestre vonatkozott, ott volt már teljességgel tarthatatlan a helyzet.
A határozat meghozatalakor figyelembe vette azt is, hogy a vádlott vallomása szerint a következő időszakban megoldott az, hogy éjszaka fedél van a férfi feje felett.

A rendőrségen nem, a bíróságon igen

Gyulai István a rendőrségen nem tett vallomást. A bíróságon azonban úgy döntött vallomást tesz. Elmondta azt is, hogy tudott az új, ahjléktalanságot sújtó szabályozásról. A pécsi hajléktakanellátást általában nem szokta igénybe venni, mert szerinte a rendszer a jelen formájában nem jó, mert csak éjszakára van lehetőség benn maradni, és nagyon ki is esik. Az éjszakai szállásra akkor szokott bemenni, ha beviszik autóval a szolgálat munkatársai, gyalog neki nagyon messze, ráadásul  Uránvárosban, ahol él, sokakat ismer, ötvennégy évig élt ott korábban.

Pécsett nem fogadták el a védekezés egyik aduászát

Gyulai István védelmét pro bono, az Utcajogász támogatásával egy pécsi ügyvéd, dr. Kiss Gábor Mihány látta el. A jogász a perben arra is hivatkozott, hogy a magyar jogrendbe nem illeszkedik a hajléktalanság elleni jogszabálkymódosítás. Indítványozta, hogy forduljon a bíróság emiatt az alkotmánybírósághoz, de ezt nem fogadták el. Pénteken egy másik ügyben, Kaposváron azonban a bíróság pontosan így tett.

Van fedél a feje felett

Enyhe időben egy, városon belüli kis erdőben alszik, most télen, ha minimálban is,k de elmondása szerint meg van oldva az éjszakai lakhatása: egy barátja picike faházában alszik az Uránvárosban. Augusztusban volt egy éve, hogy az utcán él, előtte a pécsi Hősök terén lakott. Elvált, egy felnőtt gyermeke van.

Született Belgiumban

Gyulai Istvánról a bíróságon kiderült, hogy  Belgiumban született. Rá is kérdeztünk később, mi ennek a története. Azt mondta, kb. élete első évét töltötte Belgiumba, ahová szülei menekültek ?56 után. Hogy pontosan milyen szerepük volt, nem tudta, mert soha nem beszéltek neki erről. Édesapja eredendően pécsi volt, édesanyja sátoraljaújhelyi, de Pécsett éltek, az Uránvárosban.

Emberölésért is ült

Több ügyei is volt korábban a ma már hajléktalan férfinak. Volt dolga az igazságszolgáltatással csendháborítás miatt is, kb. öt éve, előtte ittas vezetésért is indul ellene eljárás, de a legsúlyosabbb ügye emberölési ügy volt az 1990-es évek legelején. Akkor már elvált, egy férfival élt közös albérletben, aki egy alkalommal rátámadt az elmondása szerint. Védekezésből viszont ő is visszatámadt, egy ollóval, és a vége az lett, hogy a volt ismerőse meghalt. Emberölésért elítélték, 9 évre, amiből hat év két hónapot ült. Még úhgy is, hogy állítja, a bíróságon jogerősen megállapítást nyert, hogy jogos önvédelemből vágott vissza, de nem volt arányos a védekezése az őt ért támadással.

KategóriákMETÁL