ÚJ DÖNTÉSHOZÓ TESTÜLET SEGÍTI PÉCS IRÁNYÍTÁSÁT – Több feladat lesz, mint eddig volt – mondta a PecsMa.hu megkeresésére Csizi Péter, akit szerdán este választott elnökévé a pécsi Fidesz-KDNP frakciószövetsége – írja a PécsMa.hu.

A cikk a hirdetés után folytatódikGyakorlatilag leváltották Páva Zsoltot, de mindenképpen meggyengítették annyira, hogy nem lesz már rendes beleszólása a város ügyeibe (sokak szerint eddig sem ő irányította a várost). Egész egyszerűen nem lehet másként értelmezni az önkormányzat internetes lapja, a PécsMa csütörtöki cikkét, minthogy itt egy lemondás és visszahívás nélküli lemondatásról, polgármester-buktatásról, felülről irányított puccsról van szó, amit igyekeztek valamiféle elegáns köntösbe bújtatni.

Az, hogy Páva Zsoltnak mennie kell, régóta közszájon forgó pletyka a városban. Számos forgatókönyvről beszéltek már korábban, a Szabad Pécs írt arról nem egyszer, hogy ez napirenden lehet, és hogy rengeteg jel utal arra, hogy Páva Zsoltot háttérbe szorítják vagy lemondatják. Az egyértelmű volt, hogy nem lesz polgármesteri lemondás, nem fognak bevállalni a választások előtt egy ilyen blamát, egy polgármester-választással járó negatív sajtófigyelmet, de hogy történni fog valami, az borítékolható volt. Bár erre, ami történt, nyilván kevesen számítottak.

MERT GONDOLJANAK CSAK BELE! EZ AZ EGÉSZ EGY DEMOKRATIKUS NONSZENSZ: CSIZI PÉTERT NEM VÁROSVEZETŐNEK VÁLASZTOTTÁK, NEKI JOGILAG NINCS KÖZE A VÁROSHÁZÁHOZ.

Ahogyan a tanácsadó testület is elsőre mindenképpen egy illegitim grémiumnak tűnik. Egészen érdekes jogi helyzet, hogy egyáltalán ki, milyen helyzetben és milyen okok miatt dönthet egy ilyen testület felállításáról?!

Nem mellékes, mi köze van mindennek Orbán Viktor pénteki pécsi látogatásához? Mert az egyértelmű, hogy nem véletlen, hogy egy ilyen súlyú döntést nem hoznak meg véletlenül és egyetlen nappal a kormányfő tervezett látogatása előtt.

ÉS MÉG EGY NAGYON, NAGYON FONTOS DOLOG: AKKOR LENNE, LEHETNE ÉRTELME ENNEK AZ EGÉSZ CIRKUSZNAK, HA EGY VALÓDI, ELISMERT SZAKEMBEREKBŐL ÁLLÓ GRÉMIUM ÜLNE RÁ A TEHETETLEN, A GAZDASÁGI ÜGYEKHEZ NEM, VAGY CSAK KORLÁTOZOTTAN ÉRTŐ, A VÁROST A FIZETÉSKÉPTELENSÉG KÖZELÉBE SODRÓ POLITIKAI VEZETÉSNEK A FEJÉRE, NAGYON SZIGORÚ EL- ÉS BESZÁMOLÁSI KÖTELEZETTSÉG, ÉS SZOROS DEMOKRATIKUSAN MEGVÁLASZTOTT POLITIKAI KONTROLL MELLETT, URAMBOCSÁ’ A TELJES VÁROSHÁZI ELLENZÉK BEVONÉSÁVAL. ITT ÉS MOST AZONBAN NEM SZAKEMBEREK AKARNAK BELESZÓLNI A VÁROS ÜGYEIBE, HANEM POLITIKUSOK. NAGYON FONTOS KÜLÖNBSÉG!!     

Az ügyben természetesen kerestük az érintetteket, köztük Páva Zsoltot és Csizi Pétert, de egyelőre nem értük el őket. Szerettük volna megtudni, hogy:

1. Ki döntött az irányító testület felállításáról?
2. Mit jelent ez Páva Zsoltra nézve?
3. Mi köze van ennek Orbán Viktor látogatásához? 
4. Meddig működik ez a testület?
5. Mik a jogköreik pontosan? Ki írta alá, hogy ők beleszólhatnak a város működésébe?
6. Hogyan jön a képbe egy nem városházi képviselő?

Amint az érintettek reagálnak telefonon vagy emailen, frissítjük cikkünket.

 

 

 

 

Szóval nagyon úgy tűnik, hogy valójában Csizi Péter irányítja csütörtöktől valójában a várost. Róla köztudott, hogy Bánki Erik, a Parlament gazdasági bizottsága elnökének a bizalmasa, mellette nőtt fel politikai értelemben a volt pécsi alpolgármester. Bánkiról pedig hosszú évek óta az a pletyka járja Pécsett, hogy nem csupán a Fidesz baranyai erős emberének számít, hanem közvetlen ráhatása is van a pécsi városháza ügyeinek alakulására.

 

Az alábbiakban szó szerint idézzük a PécsMa cikkét.

 

Egy stratégiai irányító testület segíti a jövőben Pécs vezetését, amelynek célja, hogy a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen – tudta meg lapunk.

 

Szerdai ülésén döntött a Fidesz-KDNP Frakciószövetség pécsi városi képviselőcsoportja arról, hogy a város irányítását immáron egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben. Információinkat, miszerint a testületnek a polgármesteren és az alpolgármestereken kívül tagja lesz Pécs két egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselője, Csizi Péter és dr. Hoppál Péter, lapunknak  megerősítette az elnökké is megválasztott Csizi Péter.

 

? Egy új politikai szakasz kezdődik a város irányításában. Közös erővel segíteni a város működését, szorosabbra fűzni a viszonyt a városirányítás és a kormányzati szinten folyó tárgyalásokban oroszlánrészt vállaló parlamenti képviselők között, és sokkal határozottabban bevonni a mindennapok gondolkodásába a város gazdasági és szellemi életének szereplőit – mondta Csizi lapunk kérdésére

 

Mint mondta, Európában elkezdődött a 21. század versenye, amely új kihívásokat tartogat a regionális központok, így Pécs számára is. Ha ebben a versenyben sikeresek akarunk lenni, akkor közös gondolkodásra, határozott döntésekre, lépésekre, új megoldásokra van szükségünk. A most megalakult testület ezt hivatott szolgálni. Gyorsan és határozottan lezárni a múltat, akár a gazdasági ügyeket is, és nekilátni a jövőnek, a holnapnak. A közelgő választások, Pécs pénzügyi tennivalói, és az uniós fejlesztési források lehívásának finise kikényszerítette egy, a város működését dinamizálni képes testület létrehozását. A jövőnk szempontjából meghatározó esztendők előtt áll Pécs –  mondta.

 

? Fontos ügyeket kell tárgyalnunk, előkészítenünk, megvitatnunk. Itt van például az egyetem jövőbeli szerepe. Tudjuk, nagyszerű múltja van. Éppen most ünnepeljük, ám a jövőt közösen kell kialakítanunk, és a mi célunk az, hogy az egyetem – a szellemi mellett – gazdasági motorja is legyen a városnak. Sokkal inkább, mint eddig volt. Hogy csak egyet említsek, járuljon hozzá nagyobb mértékben a város fellendüléséhez, gazdasági megerősödéséhez. A város és a kormány mindig nagy mértékben támogatta a PTE-t, elérkezettnek látszik az idő hogy gazdaságilag is magasabb szinten profitáljanak a pécsiek ezen intézményük ittlétéből.

 

Csizi Péter kitért arra, is, hogy szinte azonnal át kell tekinteni a város hosszú távú működését, kezelni kell a gazdasági problémákat, át kell tekinteni a Pécs kulturális életét befolyásoló intézmények, szakterületek működését, és persze új, hatékony megoldásokat kell alkalmazni a mindennapok működésében. A város karbantartásában, takarításában, gondozásában is.

 

Csizi kiemelte: ?Arra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hogy nemsokára, Pécstől 100 kilométerre, Pakson, egy háromezer milliárd forintos beruházás zajlik az atomerőmű bővítése kapcsán. Ebben Pécsnek szerepe kell legyen, ezért hamarosan meg is fogom keresni Süli miniszter urat.?

 

? Új lendületet kell venni, van tennivalónk bőven! Az új, a város irányítását segítő testület ezért jön létre – jelentette ki a képviselő, aki hangsúlyozta: minden szereplő, így a polgármester és az alpolgármesterek is megőrzik az új struktúrától függetlenül minden jogkörüket.


Frissítés!

 

“Vicc a köbön”

Fogarasi Gábor önkormányzati képviselő (Jobbik) szerint ez az egész vicc a köbön. Mint portálunknak elmondta, a Jobbik is szerette volna, ha létrejön egy hasonló testület, de független, valódi szakértőkből, nem pedig azokból, akik alkalmatlanok a feladatra. Csizi Péter azon kijelentésére pedig, mely szerint “szorosabbra kell fűzni a viszonyt a városirányítás és a kormányzati szinten folyó tárgyalásokban oroszlánrészt vállaló parlamenti képviselők között”, úgy reagált, ettől inkább a Jóisten mentse meg a várost, hiszen éppen ők voltak azok, akik ide juttatták Pécset! Ha még szorosabb lesz a kapcsolat, akkor nekünk végünk – fogalmazott Fogarasi. 

 

?Pártállami időket idéz?
 
Páva Zsolt kiskorúsítva lett, gyámsága alá helyezte Csizi Péter – jelentette ki dr. Szakács László. Az országgyűlési képviselő (MSZP) szerint egy ilyen párttestület létrehozása – azon túl, hogy a pártállami időket idézi – egész egyszerűen törvénytelen. Többek között az önkormányzati törvény, és a városi szervezeti és működési szabályzat sem teszi lehetővé egy ilyen döntéshozói testület működését. Ez a ?szervezet? nem készíthet előterjesztést, nem hozhat döntést. Tűrhetetlen, hogy törvénytelenül működjön a pécsi közgyűlés – hangsúlyozta Szakács László.
 
 
FRISSÍTÉS 18.45

Az MSZP a testület feloszlatását is kezdeményezni fogja

 

A Szabad Pécs úgy értesült, hogy holnap az MSZP pécsi képviselői hivatalosan is bejelentik, hogy felszólítják Páva Zsoltot a lemondásra, a Fideszt pedig a pécsi választókkal való szembenézésre. Emellett pedig információink szerint két további javaslatuk-bejelentésük is lehet: a pécsi közgyűlés feloszlatásának a kezdeményezése, illetve egy olyan ellenzéki pártszövetség összehívása, felállítása, amelynek ellenőrző szerepe van a város irányításában.

 

KategóriákMETÁL