A köznyelvben ?gyerekpezsgőnek? nevezett termékeket vizsgálta Szupermenta terméktesztjének évzáró számában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, adta hírül maga a Nébih. Az ellenőrzés középpontjába ezúttal 9 almalé-alapú alkoholmentes szénsavas ital került, de 2 szőlőlé-alapú terméket, illetve 2 alkoholmentes borból készült habzó italt is górcső alá vettek. Laboratóriumban mértek – többek között – színezék, cukor- és édesítőszer tartalmat, illetve a habzó italok esetében a tényleges alkoholtartalom vizsgálatát is elvégezték.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Nébih csütörtöki közleményének első mondatát tartalmilag azonnal kidobtuk volna a szövegből, mert a lényeggel kapcsolatban nem mond semmi érdemit, de meghagytuk, sőt szó szerint idézzük, mert kihagyhatatlan: 

?a ?gyerekpezsgőként? ismert szénsavas italok különösen közkedveltek az ünnepi időszakokban, mind a gyermekek, mind az alkoholfogyasztást mellőző felnőttek körében, mert ezen termékek az alkoholtartalmú pezsgő fogyasztásának illúzióját keltik”.

 

via GIPHY

 

De most, hogy vettünk egy jó nagy levegőt, jöjjön a lényeg: az alkoholmentes italok ellenőrzése során a Nébih szakemberei vizsgálták a tartósítószerek, mint szorbinsav, benzoesav tartalmát, kén-dioxid, színezék, cukor- és édesítőszer, citromsav- és borkősav-tartalmát. Megmérték a termékek szén-dioxid tartalmát, a habzó italok tényleges alkoholtartalmát, és ellenőrizték a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.

A terméktesztben vizsgált italok minden tekintetben megfeleltek a jogszabályok által meghatározott határértékeknek, a címkén és a gyártmánylapban leírtaknak.

Sőt, sőt!

 

?A 2 alkoholmentes bor alapú habzó italokon feltüntetett ?alkoholmentes? jelölés is megfelelő volt, hiszen a laboratóriumi vizsgálatok során alkoholtartalom nem volt kimutatható bennük”.

 

A jelölés tekintetében ismét találtak kisebb hiányosságokat a hivatal munkatársai. Ilyen hibaként a ?pezsgőital? megnevezés használata említhető. A ?pezsgő? megnevezést ugyanis csak olyan termékek viselhetik, amelyek megfelelnek a vonatkozó szabályozásnak.

 

?Ennek alapján a köztudatban ?gyerekpezsgőként? ismert italok valójában nem nevezhetők pezsgőnek.”

 

via GIPHY

 

 

A vizsgálatok eredményeként kisebb jelölési hibák miatt 6 termék esetében a Nébih hatósági eljárást indított, ami miatt a felelős vállalkozások figyelmeztetésben részesülnek.

A Szupermenta terméktesztek hagyományaihoz híven a termékeket laikus és szakértő kóstolók egy csoportja rangsorolta különböző vásárlói szempontok szerint.

Az italok színének, tisztaságának, gyöngyözésének, ízének és összbenyomásának alapján az almalé alapú alkoholmentes italok között első helyen az FCBarcelona Party Drink végzett. Második lett az Aldi Pezsgőital, míg harmadikként a Zoo Party Alma zárt.

 

via GIPHY

 

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán olvasható.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL