Dr. Kamondi Mónika pécsi ügyvéd, nem mellesleg Bánki Erik baranyai országgyűlési képviselő ügyvédje kapta a legtöbb pénzt szerződéses, külsős ügyvédként 2016-2019. között a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.–től. Ő az az ügyvédnő, akiről a múlt hét végén írtuk meg, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester bejelentése utáni előzetes vizsgálatot követően fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene a Pécsi Ügyvédi Kamara. Új cikkünkben nem csak a szóban forgó ügyvédi kamarai levelet mutatjuk be.

A cikk a hirdetés után folytatódik



45 000 forint nem olyan nagyon sok pénz. Persze, ha ezt napi díjként veheti fel valaki, és ez a napi díj jár a hónap mind a 30 napjára, és az év 12 hónapjában, és éveken keresztül jár, akkor már nem, hogy nem túl sok pénz, de egyenesen mesés összeg. Évente 16 millió 200 ezer forint. (Persze, ha nem 30, csak 23 nappal számolunk, akkor az 58 ezres napi díjat és 7600 forintos óradíjat jelent. Minden egyes órában egy átlagos hónap minden egyes munkanapján.)

Egy pécsi ügyvédnő éppen ennyit kapott legalább 4 éven keresztül, 2016 januárja és 2019 decembere közt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-től. Vagyis egy pécsi önkormányzati többségi tulajdonú cégtől. Magyarán ennyi közpénzzel fizették ki szolgálatait.

Azaz, csak egy részét, mert végül a majdnem 65 millió forint helyett az egykoron Pécs Holding néven ismert cégtől dr. Kamondi Mónika mindösszesen 68 millió 510 ezer forintot kapott a fent megnevezett 4 éves időszakban – azaz az utolsó két hónapot leszámítva Páva Zsolt utolsó négy polgármesteri évében.

A Szabad Pécs ennek a 4 évnek a vonatkozásában nyújtott be közérdekű adatigénylést a Pécsi Vagyonhasznosítóhoz.

És meg is érkezett a közelmúltban a pécsi önkormámnyzati cég válaszlevele lapunkhoz, amelyből kiderült nem csak ez a megbízási összeg, de az is, hogy más ügyvédek, illetve ügyvédi irodák is kaptak megbízásokat különféle feladatokra a vagyonhasznosítótól.

Például dr. Szabó Iván is, akinek a neve több nagy pécsi ügy kapcsán is ismert lehet. Többek közt a Pécsi Vízmű elfoglalása és a Tettye Forrásház megalapítása, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. elfoglalása, majd a Tüke Busz beindítása, vagy éppen a legkevésbé sikeres, elbukott Zsolnay-einstandban való közreműködése miatt lehet ismerős a neve a budapesti ügyvédnek.

Nos, dr. Szabó a második helyezett a 2016-2019. közti négy évben a Pécsi Vagyonhasznosítónál a külsős jogi megbízással rendelkező ügyvédeket illetően. Ő, avagy az ő ügyvédi irodája összesen 44 millió 625 ezer forintot számlázhatott le.

A Pécsi Vagyonhasznosítónak ebben az időszakban rajtuk kívül még négy másik ügyvéddel/ügyvédi irodával volt szerződésük – azaz összesen hat ügyvéddel/irodával.

Ketten egymillió alatti összeggel szerepelnek a kikért adatsorban 4 év alatt, a dr. Mayer ügyvédi iroda azonban már csaknem 17 milliót, a Matkó ügyvédi iroda valamivel több, mint 9 milliót számlázhatott le.

Kamondi Mónika tartós megbízása általános jogi képviseletre szól havi 1 millió 350 ezer forint nettó összeggel. Ő amellett az ipari parkot érintő ügyletek kapcsán még további nettó 15 ezer forintot számlázhatott le elviekben minden egyes hónapban.

Két konkrét ügyletre is leszerződtek vele, de mivel azok a tervezett ügyletek nem valósultak meg, már nem növelték a kiszámlázható összegeket.

Dr. Szabó Iván a Zsolnay Porcelánmanufaktúra átvilágítását végezte el a vagyonhasznosítónak nettó 25 ezer forintos óradíjért. Itt az az érdekes, hogy egy másik cég átvilágítását egy pécsi ügyvéd a PVH-nak nettó 15 ezer forintos megbízási díjért vállalta határozott megbízással. OK, nyilvánvaló, hogy két külön cégről beszélünk, de akkor is van 10 ezer forintos óránkénti különbség.

Mindenesetre dr. Szabó Iván mindezen túl még a Tüke Buszt megelőző pécsi helyi közlekedési szolgáltató, a már felszámolás alatt lévő PK Zrt.-val „összefüggő jogi feladatokért” is dolgozhatott és számlázhatott, óránkénti nettó 100 eurót. Ez korábbi árfolyamon mintegy 30-32 ezer forintos óradíjat jelent, amelyet kiszámlázhattak a PVH-nak – nyilván az elvégzett (és leigazolt, elismert) feladatok függvényében.

Ami érdekes, hogy a pécsi dr. Matkó ügyévdi iroda (Boráné dr. Matkó Mária) is tartós megbízással rendelkezett általános jogi képviseletre, de ő havi nettó 660 ezer forintot kapott „csupán” a feladatra. Ez nagyjából a fele Kamondi Mónika megbízási díjának.

A dr. Mayer ügyvédi iroda „csupán” nettó 300 ezer forintot számlázhatott havonta a PVH-nak, de ők „tartós megbízás jogi és egyéb üzleti tanácsadásra” szerződtek. Sőt, az egyéb üzleti tanácsadásnál zárójeles megjegyzésként a „lobbytevékenység” szerepelt.

Közbeszerzési eljárás egyik esetben, egyik ügyvéd kiválasztása esetén sem került előzetesen lefolytatásra. Továbbá egyetlen esetben sem került sor az ügyvédi tevékenységekkel kapcsolatos nyilvános pályázat kiírására a Pécsi Vagyonhasznosítónál.

Visszatérve dr. Kamondi Mónikára: ő nem csak ennek az egy pécsi önkormányzati többségi tulajdonú cégnek számlázhatott be külsős ügyvédként, de még így sem végzett a legtöbb pénzt külsős ügyvédként kiszámlázók közt az „első”, csupán a „második” helyen.

A Szabad Pécsnek sikerült megszereznie a Pécsi Ügyvédi Kamara levelét, amit Kamondi Mónika letéti ügyében írtak tájékoztatásul a pécsi polgármesternek.

Mint azt egy előzetes cikkünkben még a múlt év végén, majd egy azt követő, Péterffy Attila pécsi polgármester és Bodnár Imre pécsi ügyvéd által vezetett pécsi városházi sajtótájékoztató alkalmával is kiderült, egy budapesti fiatal ügyvéd, a szolnoki fidesezes polgármester fia, dr. Szalay Ferenc kapta a legtöbb megbízási díjat a pécsi önkormányzattól és/vagy pécsi önkormányzati cégektől az elmúlt öt évben.

Dr. Szalay Ferenc ezidő alatt mintegy 220 millió forintot számlázott le, természetesen a fentiekhez hasonlóan elsimert és leigazolt teljesítési igazolások birtokában. Nyilvános pályázati kiírást, vagy előzetes közbeszerzési eljárás lefolytatását vele kapcsolatban sem tudunk említeni.

Pénteki, Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő ügyvédjéről, dr. Kamondi Mónikáról szóló cikkünk megjelenését követően dr. Kamondi Mónika levelet írt a Szabad Pécsnek, amelyet azt követően hamar le is hoztunk frissítésként a fent belinkelt múlt pénteki cikk részeként. Amiben azt is megírtuk, hogy nem csak az ügyvédi kamarai eljárás indult meg most, hanem már korábban egy rendőrségi nyomozás is a kapcsolódó PVH-s ügyek miatt, a cég új vezetőjének feljelentésére.

Dr. Kamondi közlésének lényege, hogy ő is eljárást kezdeményez a Péterffy Attila által kiadott közlemények miatt a pécsi városháza, vagy Péterffy ellen.

Válaszlevelünkben leírtuk, hogy frissítjük a közleményével a cikket. De leírtuk azt is, hogy a fent említett nagy városházi sajtótájékoztatót, majd egy a második, akkor már konkrétan a Pécsi Vagyonhasznosítóról és benne a Kamondi Mónikánál elhelyezett letétről is szóló sajtótájékoztató után is kerestük, hogy tisztázzuk a megbízásával kapcsolatos kérdéseket, de nem értük el. Leírtuk neki most azt is, hogy az interjú vagy megszólalási lehetőség továbbra is nyitva áll előtte, már csak azért is mert eredeti elképzelésünk szerint, és egyelőre ezt még tartjuk, az ugyanebben a kérdéskörben megkeresett dr. Szalay Ferenc válaszaival párhuzamosan szerettük volna megjelentetni Kamondi Mónika válaszait is. Péntek este óta, ezen információk birtokában sem jelentkezett még az ügyvédnő.

KategóriákMETÁL