Most bizony azt érezzük: az Index szerkesztősége veszélyben van – olvasható a legnépszerűbb magyar hírportál vasárnap esti vezércikkében, illusztrációként pedig kitették az Index saját “barométerét” is, amelyet a veszélyben állásra állítottak. A barométert mintegy két éve indították, azóta a mai napig mindig a független jelzésen állt. Igaz, még “csak” a veszélyben-álláson van, nem a nem függetlenen.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Index a legnagyobb és legolvasottabb magyar hírportál, amely mindvégig megőrizte függetlenségét. Folyamatosan szálka is a kormány és a kormányfő szemében, nem véletlenül nem ad interjút Orbán Viktor az Indexnek, nem véletlenül féknyúzozik, féknyúzgyárazik az Indexszel kapcsolatban. Nem mai pletyka (a barométer elindítása is emiatt volt már), hogy ők, akik soha nem vetemednének arra, az Indexszel és az RTL Klubbal kapcsolatban talán mégiscsak vetemednének erre-arra, ilyesmire-olyasmire.

Magyarul jó ideje félnek attól a médiaszakmában (és az olvasók közt is, ez nem kétséges), hogy valamiképpen az Indexet (is) bedaráltatja a Fidesz. És, ha ez megtörténik, márpedig a fenti hír miatt ennek ma nagyobb lehet a valószínűsége, mint korábban, az papíron talán ugyanannyira nem fog kötődni a Fideszhez vagy Orbánhoz, mint a Népszabadság, majd a Magyar Nemzet ledarálása, de a gyakorlatban ugyanúgy többen lesznek majd, akik ennek ellenkezőjéről lesznek meggyőződve – e sorok szerzője is, természetesen.

Az idézett Index-cikk szerint azért állították át a barométerüket, mert

„Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett.”

A történtek és a háttér megértéséhez azonban most nem feltétlenül csak az indexet kell olvasni. Vasárnap este, ugyan az Index-szerkesztőségben lévő forrásokra hivatkozva, de a 24.hu közölt hosszabb cikket arról, hogy mi is történt.

Ők azt írják, hogy az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. Az egyik ötletgazda Gerényi Gábor, az Azonnali.hu résztulajdonosa lehet – ő nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében. Mint ismert, az Azonnali másik tulajdonosa Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, aki egyrészt az egyetlen aktív országgyűlési képviselő, aki médiacéget birtokol, másrészt ő ezt sosem tagadta. Gerényi amúgy ősindexes, de már évek óta, 2012 óta nem dolgozott az Indexnél.

Erre az átalakítási tervre írhatta azt az Index ma este, amit már fent idéztünk tőlük a külső befolyásról és az átalakítási tervről.

Hosszan sorolják, miért is küldenek most vészjelzést, többek közt azt írják, hogy olyan lapot szeretünk és szeretnénk, amelynek szerkesztősége továbbra is független, szabad, autonóm és egyetlen szervezetben dolgozik, s amelynek léte és munkája nem függ semmilyen politikai vagy gazdasági hatalom kiszámíthatatlan és változó ízlésétől.

„Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell. A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt, az Indexen és a Facebookon, ameddig tudunk. Ameddig lehet. Ameddig szabad.”


A 24.hu értesülése szerint az ötlet ellen hevesen tiltakozott Dull Szabolcs, a portál főszerkesztője (az idézett cikket is ő jegyzi névvel), de nem támogatta az ötletet a másféle intézkedéseket javasló Pusztay András vezérigazgató sem. Mindezt egyébként hivatalosan nem erősítette meg Dull a 24.hu-nak, mondván nem nyilatkozhat.

A 24.hu úgy tudta, hogy Pusztayt eltávolítanák, de Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke ezt cáfolta. A lap megszólaltatott egy, az Index hirdetéseit is értékesítő Indamédiánál dolgozó reklámszakembert is, akinek most van feladata az Index kapcsán, de azt mondta, nem látja, hogy kinek az érdekében állhatna, hogy az Index ne menjen többé.

KategóriákMETÁL