És azt is, hogy bérbe adnák ezután Pécs-Pogányt az oroszoknak. A csütörtöki, immáron 98. Kormányinfón mondta ezeket.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs írta meg, hogy nem hivatalos értesülései szerint a kormány megmentené Pécset a csődközeli helyzettől, de annak súlyos ára lehet a másik oldalon, így például két, nyereséges városi közműcég állami átvétele, a Pétávé és a Tettye Forrásházé, a pécs-pogányi repülőtér állami felvásárlása, majd bérbeadása a Paks II-t építő orosz Roszatomnak, illetve pécsi önkormányzati tulajdonú ingatlanok beszámítása a forrásaink szerint összesen 17,5 milliárd forintos megmentőcsomag, úgymond ellenértékeként. Illetve beszámoltunk arról is, hogy szerdán Pécsről repült el az orosz állami atomenergetikai óriás, a Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov, miután előzőleg Pakson tárgyalt a paksi bővítésért felelős magyar miniszterrel, Süli Jánossal.

Lázár Jánostól a csütörtök délutáni budapesti Kormányinfón az RTL Klub kérdezte meg (a cikkünkbe ágyazott videón 51.24-54.06 között), hogy igaz-e, hogy átveszi a kormány a pogányi repteret, annak részeként, hogy megmentik Pécset, illetve 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre azt mondta, hogy

 

?Föl sem merült ilyen kormányülésen. Beszéltünk a pécsi helyzetről, hogy ?milyen jó” helyzetben vannak a pécsiek, de nem merült fel, hogy bármilyen formában is, ingatlancserére, -átadásra, vagy bármiféle ingatlanügyletre kerülne sor. A repülőtér ügyéről pedig ma olvastam először a sajtóban. Nincsenek ilyen tárgyalások.?

 

Majd a tévés újságíró visszakérdezésére is azt mondta Lázár János, hogy fel sem merült az, hogy a Roszatomnak bérbe adnák az előzőleg átvett repteret. Az RTL KLub munkatársa felvetette, hogy egyébként logikus lenne ez a forgatókönyv, amire Lázár János úgy felelt, hogy

 

?Hát ez, azt hiszem, ha ez a Roszatomnak fontos, akkor ezt Pécs önkormányzatával intézi. A kormánynak nincs információja, nincs tudása, és nem tud ilyen tárgyalásról sem. Minket ilyennel nem kerestek.?

 

 

Október elején akár már többet tudhatunk

Lapunk ettől függetlenül továbbra is úgy tudja, hogy folytak tárgyalások az ingatlanok átvételéről, ahogyan a reptérről is. Azt nem állítjuk, hogy erről kormányülésen beszéltek, és úgy tudjuk, nem is Lázár János vagy a Miniszterelnökség van a pécsi helyzet kezelésével/megoldásával megbízva, illetve hogy készül az a csomag, amelyet be fognak nyújtani Pécsnek. Amelynek része lesz egy gazdasági-pénzügyi-gazdálkodási intézkedéscsomag, illetve az is, hogy milyen ellentételezés mellett menthetik meg Pécset. Habár Lázár János válaszából nem tűnt ki pontosan (és a kérdés sem pontosan erre irányult), hogy Pécset hajlandó-e megmenteni a kormány, sőt inkább azt lehetett érezni, hogy erről egyelőre nincsen szó, mi több, egymástól független és megbízható forrásból is úgy tudjuk, hogy nem fogják cserben hagyni Pécset. Sőt, ezt nagyjából Orbán Viktor is megígérte a híveinek, akik fogadhatták szeptember 1-jei pécsi látogatásakor. Információink szerint arról, hogy mi készül, mi várható akár heteken belül, október elején-közepén már többet tudhatunk, még az sem kizárt, hogy ismét egy rendkívüli pécsi közgyűlés keretében.

 

Lehet majd kérdezni Paksról

A Kormányinfón a következő kérdés is kapcsolódott a szerdai hírhez. Arra vonatkozott, hogy miért kellett a paksi bővítésért felelős miniszternek a Roszatom vezérigazgatójával titokban találkozni. Majd pontosította, hogy a sajtó kizárásával. Lázár János erről nem tudott, de azt mondta, hogy ennek szerinte nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani, mert Pakson most már a bővítés ekőkészítése miatt napi munka és egyeztetés folyik, hetente pedig koordináció van a Roszatom és a bővítésért felelős kormányzati szereplők közt. Ugyanakkor megígérte azt, hogy Süli János a sajtó rendelkezésére fog állni, lesz elég információ a bővítésről.

KategóriákMETÁL