Információink szerint Pécsett és Komlón is sztrájkolnak a Tesco dolgozói péntek délután négy óra óta. Elég nagy a káosz.

A cikk a hirdetés után folytatódik



FRISSÍTÉS – 19.55

Egy Kincses úti dolgozó kereste meg üzenetben a Szabad Pécset és elmondta, hogy nem zárt be az üzlet, nyitva fognak tartani este 10-ig. Közben a sztrájk szervezőit is utolértük ismét, akik azt nyilatkozták, hogy az ország több pontján volt leállás, technikai szünet és bezárás, de van ahol diákok vették fel a munkát. Ez történhetett a Kincses úton is.

Továbbra is próbáljuk elérni a Tesco hivatalos információs csatornáit, egyelőre sikertelenül.

 

FRISSÍTÉS – 19.30

A KASZ jelenti: Pécsett a Kincses úti Tesco már bezárt, az uránvárosiban (Makay István út) pedig már csak egy kassza működik. A Budai vámnál szintén egy kassza működik csak és egy munkavállaló dolgozik. A vezetőség próbálja pótolni a kieső munkaerőt, kérdés, hogy milyen sikerrel és meddig? 

 

FRISSÍTÉS – 18.35

Ellehetetlenültek a baranyai Tesco-k – mondta Pancza Klára, a sztrájkot szervező Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) dél-dunántúli régióért felelős szervezője. Azt is elmondta, hogy egyre többen veszik fel a sztrájkot, ami gyakorlatilag a legtöbb üzletet megbénította. Országosan már 20 üzlet van zárva. A pécsi Makay úton található legnagyobb üzletben csak két kassza üzemel és az önkiszolgáló kasszák sem bírják a pénteki terhelést, így gyakorlatilag megbénult az áruház. Statisztikai adat egyelőre csak Kaposvárról van, ott van olyan üzlet, ahol a 40 alkalmazottból 32-en szüntették be a munkavégzést. A szombatra várható helyzetről egyelőre nem lehet tudni, ugyanis a helyzet bármikor változhat.

 

A vásárlók beszámolja egyébként vegyes: vannak, akik szerint az emberek a kosarakat a sorok között hagyva távoztak a boltból, mert nem tudták kivárni, amíg sorra kerülnek, mások csak kisebb fennakadásokat érzékeltek.  

 

Korábban írtuk:

Először még arról szóltak a hírek, hogy a pécsi Tescokat már bezárták, a komlói működik, de csak két diák ül a kasszában, kígyónak a sorok. Később kiderült, a pécsi üzletekben is lehet vásárolni. (Ezúton is elnézést kérünk a téves tájékoztatásért.)

 

Előzmények: pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói – jelentette be Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

A munkavállalói érdekképviselet vezetője szerint óriási a tiltakozás támogatottsága a dolgozók körében, a felhíváshoz már több tucat áruház csatlakozott. Jelezte azt is, hogy továbbra is nyitottak a megegyezésre a munkaadóval és folytatni kívánják a tárgyalásokat.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottságának elnöke elmondta: a csatlakozók nem munkalassító sztrájkot indítanak, hanem beszüntetik a munkát, így az üzletek be is szüntethetik a tevékenységüket sztrájk idejére.

A Tesco dolgozói már hetek óta sztrájkkal fenyegették a céget, 25 százalékos bér- és a 15 százalékos létszámemelést követelve. A dolgozók már augusztus közepén felállították a sztrájkbizottságokat, a dolgozók pedig hétfőn állítólag azt követelik a szakszervezetektől, hogy ne kössenek kompromisszumot a vállalattal

Az áruház a bejelentés után kiadott közleményében azt írja, hogy, a Tesco csalódott, hogy a szakszervezetek a sztrájkot választották, ennek ellenére szeretné folytatni velük a megkezdett párbeszédet. „A vállalat elkötelezett, hogy a bérfejlesztéssel az idén megkezdett úton haladjon tovább, aminek köszönhetően szinte minden teljes munkaidős áruházi és raktári dolgozó 18,9%-kal magasabb fizetést vihet haza, mint az év elején.”  

A sztrájk miatt a Tesco 6 hipermarkete és néhány kisebb üzlete bezárt, mert a cég nem tudta volna garantálni a megszokott kiszolgálást. A Tesco azt közölte, mindent megtesz, hogy boltjai ezen a hétvégén is a megszokott rend szerint legyenek nyitva. A sztrájkot a közlemény szerint amúgy a szakszervezetek egy olyan hétvégére időzítették, amikor a vállalat 4-5 ezer munkatársa és családjaik a Tesco hagyományos családi és sportnapján vesznek részt. 

Via: Index.hu
 
 
Ha lesznek új információink, frissítjük cikkünket. Addig zene. 
 
KategóriákPOP