Pécsett is bekeményítettek ám plakátügyben, budapesti intelem miatt, városképvédelmi okokra hivatkozva. A pécsi főépítész készítette az előterjesztést, Páva Zsolt volt a napirendi pont elpterjesztője és az előadója a múlt csütörtöki rendkívüli közgyűlési ülésen.

A cikk a hirdetés után folytatódikA közigazgatásban használt nyelv (na ezt még félreértené valaki), szóval inkább: nyelvezet nem azért van, hogy nem mindennapi olvasmányélményt nyújtson. Itt van például a szeptember végi rendkívüli pécsi közgyűlésen, kormányzati nyomásra kötelezően elfogadott rendelet, amely a dögunalmas

Reklámelhelyezéssel kapcsolatos rendeletalkotás és rendeletmódosítások címet kapta.

Pedig, mint az kb. az ülésen is elhangzott, ez azért kb. igazából nem más ám, mint

 

a szólásszabadság visszaszorítása, vagy éppen a Orbán/Fidesz Simicska/Jobbik közti háború újabb csatája.

 

Országos hírekből lehet tudni, a Fidesz és a KDNP a Parlamentben nyáron  – vélhetően alkotmányellenes módon – szigorított a köztéri plakátok szabályozásán, városképvédelmi okokra hivatkozva a vonatkozó törvény módosításával.

Na most sebtiben ki lett adva országosan, szeptember 17-én(!), hogy szeptember 30-ig a helyi önkormányzatok is módosítsák a saját, vonatkozó helyi rendeleteiket, vagy alkossanak ilyet. A lényeg: a helyi településkép védelmére hivatkozva korlátozzák a plakáthelyek számát. Illetve részben arról is szól a változtatás, hogy lehetőleg minél több óriásplakát helyett új, kisebb felületeket alakítsanak ki plakátoknak, lehetőleg ne Simicska tulajdonában álló önkormányzati tulajdonban lévő helykre.

Pécsett egy ökölszámot mondtak be, 2000 darabban határozták meg a Pécsett látható köztéri plakátok számát. Igaz, már az anyagban jelölik, hogy ez még azért nem a évgleges és pontos szám. A lényeg egyébként úgy sem ez.

 

Fontos tudni, hogy az olyan magénterületre kitett plakáthely is ide számít, amelyet közterületről lehet látni.

 

A pécsi új plakáthelyek kialakításáról és az óriásplakátok korlátozásáról e hét elején, külön cikkben szerettünk volna  beszámolni (a közgyűlési tudósításunk múlt csütörtökön más témákra fókuszált).

Az élet úgy, hozta, hogy a témának különös hangsúlyt adott Simicska Lajos ex-oligarcha, s az ő keddre virradóra történő veszprémi magánakciója. Amiben Orbán Viktor volt jóbarátjáról írt, nem a közigazgatási nyelvezetet választva,  viszont az elmúlt évek legismertebb mondatát megismételve, magát idézve.

A pécsi önkorműnyzati testületi vitában azt minden párt képviselője elmondta, hogy a helyzet valóban tragikus, de a Fidesz képviselőin kívül mindenki politikai döntésnek nevezte a helyi önkormányzatokra, nagyjából a választási kampányidőszak (pártok programjainak ismertetése, miniszterelnök-jelöltek lemondása stb.) kezdete előttre időzített változtatást. Pedig volt úgy, nem is olyan rég, hogy jól jött az a néhány kis és nagy plakáthely a Fidesznek és Páva Zsoltnak is, amit a Simicska-tulajdonban álló hirdetési cég biztosított (lásd fotónkat). Sőt, ennél is jobb volt a viszony, mint tudni lehet, állítólag ugyanis, pl. a 2010-es választások idején nem is biztos, hogy kiszámlázták a hirdetési helyek árát a Fidesznek Simicskáék.

Gyimesi Gábor (Jobbik) sem szereti a plakátrengeteget, de aztán elmondta, hogy a Fidesz és a Jobbik közti háború egyik Budapestről irányított lépésének tartja, ami történik. Gulyás Emil (MSZP) szerint inkább liberalizálni kellene a piacot, nem tiltani, korlátozni és azt üzenni a vállalkozásoknak, hogy itt nem lehet egykönnyen reklámozni. Kővári János (ismét) pártok felett álló képviselői szemszögből szólt az egybegyűltekhez, de azt ő is elismerte, hogy politikai ügyről van szó, amit ráeröltettek Pécsre, de szerinte a pártszemüveget le kellene venniük a képviselőtársainak, az előterjesztést pedig le kellene venni a napirendről. Juhászné Müllner Marianna (Fidesz), a jogi bizottság vezetője viszont szólt, hogy ez nem lehetséges, a jogszabályról szeptember 30-ig kell szavazniuk.

Nem is vették le, megszavazták. Így fordul rá Pécs a jövő tavaszig tartó nagy politikai hacacáréra.

 

KategóriákMETÁL