Csütörtök délután lángra kapott a Nyugat-Mecsek, több ház is kiégett és vált lakhatatlanná, még többet érintett, megrongált a tűz Pécs Patacs nevű városrésze feletti területen. Egy pécsi férfi az Akó dűlőben gyújtott tüzet, avart égetett, abból lett a baj. A férfi még tegnap jelentkezett egy nyilvános poszttal, ahogyan a tűzesetet feldolgozó, fejlődő cikkünkben már írtuk is az éjjel. Azt írta, hogy vállalja a felelősséget. Jelenleg folyik a kihallgatása a rendőrségen.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az egyik legfontosabb hír az után, hogy nem volt emberi áldozata, sőt szerencsére még sérültje sem a katasztrófának, az volt tegnap, hogy este nyolc körül, több órás megfeszített munka, 120 tűzoltó, mintegy negyven jármű, egy honvédségi helikopter együttes munkájával sikerült elhatárolni a tüzet. Ez azt jelenti, hogy a már egyébként is érintett-veszélyeztetett területen túl nem terjedt, nem terjedhetett onnan már tovább a tűz. Mindemellett azt a nem hivatalos információt kaptuk, hogy két kutya elpusztult a tűzben, illetve hogy többeknek is menekülve kellett elhagyniuk a házukat, ha nem így tettek volna, akkor emberi áldozata is lehetett volna az esetnek.

Fotó: Rajnai Richárd

Amint arról elsőként, még az éjjel beszámoltunk, olvasói fotót is közölve, még éjjel újra felcsaptak a lángok a Mecseken, már azt követően, hogy a legtöbb hivatásos és önkéntes tűzoltó, illetve a mentésben részt vevő polgárőr levonult a hegyről. Ma reggel érdeklődésünkre a katasztrófavédelemtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még éjjel újra riasztották a tűzoltókat a felcsapó lángok miatt. Hozzátették, hogy jelenleg is dolgoznak a tűzoltók a Mecsek-oldalon, vannak szórványosan tüzek, ezt amúgy több, a területen élő olvasónk is megjegyezte ma reggel.

Azt is elmondták a tűz által érintett területen élő olvasóink, hogy jelenleg mér folyik a kár felmérése, azt ugyanis egészen pontosan nem is lehet még tudni, hogy pontosan hány lakó- és melléképület rongálódott meg. A tegnap esti tájékoztatás arról szólt, hogy három ház vált teljesen lakhatatlanná, és összesen nagyjából 10-15 ház lehet valamilyen mértékben érintett.

Fotó: Rajnai Richárd

Az erdőrészlet, ami lángra kapott korábban fenyves volt, ma már sokkal inkább növendék tölgyfák alkotta terület, az ezen a részen lévő bozótosok és avar égett le szinte teljesen, a nagy szárazság és a szél is nehezítette az oltást.

Valóban az a férfi okozta a tüzet, aki nyilvános posztban bocsánatot kért

Mint tegnapi cikkünkben külön meg is írtuk, egy pécsi férfi a Facebookon, nyilvános posztban kért bocsánatot azért, hogy ő okozta a tüzet, akaratán kívül, véletlen balesetként, bármit megtenne, hogy visszaforgathassa az időt, de ez nem lehetséges, viszont vállalja a teljes anyagi és polgári jogi felelősséget. Amint megtudtuk, és amint azt sejteni is lehetett, valóban róla van szó, valós személy jelentkezett a poszttal, és valóban ő okozta az erdőtüzet, lényegében ellene folyik rendőrségi eljárás gondatlanságból elkövetett közveszély okozás gyanúja miatt, jelenleg is tart még a kihallgatása. A rendőrségnél azt mondták, hogy várhatóan azt követően sajtóközleményt adnak majd ki az esetről.

Videóink a katasztrófa napjáról

Egy tűzoltó nagyon személyes, nyilvános posztban mondta el, hogy milyen volt megélni a katasztrófa hírét, s hogyan is folyt a mentés

Címkék:
KategóriákMETÁL