Az amerikai külügyminisztérium jelentette be a hírt csütörtökön. A döntés december 31-vel lesz érvényes.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz USA klilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, vagyis az UNESCO-ból. Az Egyesült Államok így a mostani állandó tagság helyett, a jövő évtől megfigyelői státuszt tart majd fenn a párizsi székhelyű szervezetben.

A Trump-kormány Izrael-ellenes tendenciákkal is vádolta az Unesco-t. A hírt az AP hírügynökség és a Foreign Policy magazin jelentette.

? A lépés nem volt könnyű a kormány számára – mondta Heather Nauert szóvivő. Okként nevezte meg a fentin túl a szervezeten belüli fizetési nehézségeket, hátralékokat is.

Azzal is érveltek, hogy a szervezetnek “alapvető reformra” volt szüksége. Irina Bokovát, az Unesco főigazgatóját hivatalosan tájékoztatták már az amerikai kormány döntéseiről, szólt a bejelentés.

Amerikai kormányzati tisztviselők nemrégiben már kifejezték kritikájukat az Unesco-ról.

A mai döntés megelőzte a palesztin hatóság Unesco tagságával kapcsolatos vitát. Nyáron abból is vita volt, hogy Hebron óvárosa vajon megkaphatja-e a kultuárlis örökségi címet, Izraelben felháborodás követte a döntést, amikor a palesztin várost a világörökségi listára helyezték.

Az UNESCO sajnálja az USA döntését, ráadásul ez már nem az első alkalom, hogy az USA elhagyta a szervezetet. Ronald Reagen elnök idején. 1984-ben döntött ek már ugyanilyen lépésről, akkor azért, mert szerintük a szervezet nyugat-ellenesen politizált, és nem volt hatékony az irányítása sem. George W. Bush elnök idején azonban az USA ismét csatlakozott az UNESCO-hoz.

Unesco főigazgatója Bokova szerint az intézkedés sajnálatos, az Egyesült Nemzetek családjának és a multilateralizmusnak jelent ez igazi veszteséget. A szervezet Bokova vezérigazgató utódját választja éppen ezekben a napokban.

KategóriákMETÁL