Kormányzati korrupciós ügyekkel foglalkozó politikai-közéleti csatornát indított a Youtube-on Juhász Péter, a 2018-as választási kudarc után megszűnt Együtt egykori elnöke. A legújabb adásnak ma este lesz a premierje, de már reklámozza egy beharangozóval, s azzal, hogy “Újabb fideszes polgármester tálal ki az Orbán-rendszer helyi működéséről”. Juhász Péter Rákóczifalván járt, viszont a műsornak van köze a pécsi Weöres Sándor-szoborhoz.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi Király utcai, az átadáson tiltakozásul lelisztezett Weöres-szoborról több alkalommal is írtunk, sőt e cikk szerzője annak idején a Dunántúli Napló újságírójaként is foglalkozott a kurzusalkotásként, pályázat nélkül, és nem túl olcsón megrendelt szobor ügyével. Azt is megjelent a korábbi cikkekben, hogy a szobor (vagy inkább: “szobor”) alkotója egy, a Fidesszel nem rossz viszinyban lévő szegedi művész, Kligl Sándor, akinek az élettársa akkoriban a kulturális ügyekben felelős minisztérium, az EMMI egyik államtitkára volt.

Weöres Sándor mulatna a legjobban a pécsi szobra miatti balhékon

De hogyan jön ez ide?

Úgy, hogy Juhász Péter “Juhi” videójában, illetve annak ajánlójában a volt politikus egy rákóczifalvai férfival, a települést korábban, 2014-2018 közt vezető egykori fideszes polgármesterrel, Kósa Lajossal beszélget, aki arról beszél, hogy a település központjában egy életnagyságú II. Rákóczi Ferenc szobrot szerettek volna felállítani. Nem volt sok pénzük, néhány millió forint. Aztán “jött egy lehetőség”, a művész Kligl Sándor lett volna, de amikor meghallották, hogy mennyibe kerülne a szobor elkészítése – merthogy 40 milliós ajánlatot kaptak –, visszamondták a felkérést, illetve nem kértek az ajánlatból.

Csakhogy pár hónappal később a videóajánlóban elhangzottak alapján ismét jelentkezett Rákóczifalván a művész azzal, hogy talán van megoldás, mert lenne egy tízmilliós ajánlata is egy bronzszobor elkészítésére. Sőt, az EMMI segítene a falunak a szoborügyét megoldani, de ehhez arra lenne szükség, hogy Kligl Sándortól ne csak a szobor elkészítését rendeljék meg, hanem a térrendezést és a talpazatot is, s ha így lesz, akkor a szobor nem kerül egyetlen fillérjébe se a falunak.

Premier   

Juhász Péter pártelnök az Együtt kampánynyitó rendezvényén a Csepeli Munkásotthonban, 2018. január 27-én – Fotó: Mohai Balázs/MTI

Itt pedig egy korábbi, “teljes” videó “Juhitól”, amikor Nagy Szilárddal, a Boldog István ügy kirobbantójával beszélgetett a Fidesz pályázati pénzeket lenyúló rendszeréről.

Frissítés 23.59h

KategóriákJAZZ METÁL