Hetekig is eltarthat, mire a pécsi Király utca 50. alatt élők visszaköltözhetnek a lakásaikba. Feltételezések szerint nem kizárt, hogy öngyilkossági kísérlet vezetett a hatalmas erejű robbanáshoz kedden délután. A detonáció után az első emeleti pécsi önkormányzati bérlakás gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt már tegnap este lehetett sejteni, hogy nem fog szép látvány fogadni minket szerdán a Király utca 50. alatt, ahol kedden délután gázrobbanás történt. A valóság azonban ehhez képest is megdöbbentő volt.

 

Az első emeleti önkormányzati bérlakás ugyanis gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

 

A helyszínre ritkán látott nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, rendőrök és a mentők. Utóbbiakra is nagy szükség volt, egy férfi ugyanis a balesetben súlyosan megsérült, amint erről beszámoltunk tegnap.

A ház egyik lakója azt mondta lapunknak szerdán, hogy ő beszélt egy férfival, aki egy szomszédos házból úgy látta, hogy a felrobbant lakásban élő 60 év körüli, szobafestőként dolgozó férfi nagyon súlyos égési sérüléseket szenvedhetett, ugyanis lángolt a háta, amikor kifutott az emeleti lakásból a teraszra Aztán még törmelékek is zúdultak rá, és maguk alá temették. Azok alól már a robbanás után nagyon gyorsan a helyszínre kiérkező mentők és tűzoltók húzták ki a sérültet, s őt azonnal kórházba is szállították.

Beszéltünk olyan valakivel is szerdán, aki előtte nem sokkal váltott pár szót az önkormányzati bérlakásban, felesége halála óta egyedül élő sérült férfi fiával. Ő arról azt mondta, az édesapjának súlyosak a sérülései, de túlélte az első éjszakát.

 

Azt ma (szerdán) még nem lehetett tudni, hivatalosan és nem hivatalosan sem, hogy mitől keletkezett/keletkezhetett a robbanás, milyen készülék robbanhatott fel, illetve, hogy kizárható-e a szándékosság.

 

 

Amiatt gondoltak a házban élők közül többen is arra, hogy öngyilkossági kísérlet történhetett, mert a felesége halála miatt egyre szomorúbb és elkeseredettebb, s egyre többet italozó férfi állítólag gyakorta mondogatta az utóbbi időben, hogy véget fog vetni az életének. Ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy szándékosság vezetett a robbanáshoz.

Az viszont biztos, hogy a társasház öt lakásából csupán egyben töltötték otthon az elmúlt éjszakát a lakók, ők egy szomszédot is befogadtak ideiglenesen. Az ezek szerint, a többinél viszonylag jobban lakható állapotúnak megmaradt ?hatodik? lakás a többitől némileg elszeparáltabban fekszik, a bejárata is a Felsőmalom utca felől, s nem a Király utca felől van a tudomásunk szerint a saroképületben. A többiek az éjszakai szállásukat barátoknál, ismerősöknél oldották meg.

Azt jelen pillanatban még nem lehet tudni, hogy mitől keletkezett a robbanás, s hogy pontosan melyik készülék robbanhatott fel, illetve hogy felmerülhet-e a fentebb említett esetleges szándékosság.

 

 

Azt már tegnapi cikkünkben, és élő Facebook-os videónkban is mondtuk, hogy a szomszédok szerint a férfi lakásában a gázkészülékek nem tűntek úgy, mintha rendesen karban lettek volna tartva, szerdán pedig az egyik lakó úgy tudta, hogy a sérült férfi fia is kérte már az apját arra korábban, hogy ebben az ügyben tegyen lépéseket. Elképzelhető tehát az is, amit kedden szintén leírtunk, hogy nem szándékosság (öngyilkossági kísérlet), hanem gondatlanság (a gázkészülékek felülvizsgálatának elmulasztása) vezetett a tragikus eseményhez.

 

 

Kedden a hatlakásos társasházban nem csak a gázszolgáltatást kapcsolták ki biztonsági okokból, de az áramszolgáltatást is. Utóbbit szerdán délután visszakapcsolták a Szabad Pécs információi szerint, s lapunk azt is megtudta, hogy a gázrendszer ellenőrzését végző szakember csütörtökön érkezik a házba.

 

 

 

Mindez viszont nem biztos, hogy azt is jelenti, hogy rögtön visszakapcsolhatják a rendszert avagy rögtön vissza is költözhetnek azt követően a lakók – ugyanis a ház egy másik önkormányzati bérlakásában élő, Pécsre Pekingből érkezett kínai nyelvtanár a Szabad Pécs érdeklődésére azt mondta a pécsi önkormányzat három hétre biztosít a számára egy másik lakást a közelben, ahol talán már a csütörtökre virradó éjszakát is eltöltheti, s ahol három hétig fog maradni. Merthogy koránt sem biztos, hogy vissza fog tudni menni az önkormányzati bérlakásba, amit a városvezetés biztosított a vendégtanárnak.

 

Az európai nevek közül, magának a Vikit választó, amúgy Jiang Liwen nevű fiatal hölgy augusztusban érkezett Pécsre, szeptember óta tanít a Konfuciusz Intézet megbízásából a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban kínai nyelvet. Viki/Jiang azt mondta lapunknak, a lakásban tartózkodott, amikor, délután öt óra előtt egyszer csak hatalmas robbanást és üvegcsörömpölést hallott, ezért azonnal a folyosóra szaladt: Egyik szomszédja azt kérte, menjen be a lakásba, mert talán nem biztonságos kint lenni. Ő tárcsázta  egyébként a segélyhívót is. Egy perc múlva azonban a szomszéd újra csengetett, s akkor már a rendőrök is ott voltak a házban, és kérték, hagyják el azonnal az épületet. Ő is emiatt a keddről szerdára virradó éjszakára egy kínai barátjánál aludt.

 

 

 

 

 

Kerestük szerdán már kora reggel ebben a közérdekű (nem politikai) ügyben a pécsi önkormányzatot, az iránt érdeklődve, hogy kellett-e lakhatást biztosítania a városnak az elmúlt éjszakára, illetve hogy milyen további segítséget lehet, és tud adni az önkormányzat a lakóknak, és mi lehet még olyan segítség, amit megtehetnek és szükséges is lehet. Mindezidáig nem kaptunk választ.

Frissítés Csütörtök 12.35

MEGJEGYZÉS: Azért az több, mint érdekes, hogy a sajtókapcsolatokra, kommunikációra, marketingre rendszeresen, nem kevés közpénzt elköltő pécsi önkormányzat még egy politikától teljesen mentes, közérdelődésre számot tartó ügyben sem válaszol a Szabad Pécs kérdéseire. (Szólunk, ha nem költene el egyetlen fillért sem ilyen feladatokra, akkor is dolga lenne válaszolni egy bejegyzett, olvasott hírportálnak közügyekben, egyben kijelentjük, az önmagában egyáltalán nem baj, hogy egy város költ ilyen feladatokra, sőt, sőt /az más kérdés, éppen kit, kiket, hogyan és miért fizetnek vagy fizettek/.)

 

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITTOLVASHATÓK

KategóriákMETÁL