VÉLEMÉNY Nem, a világért sem védjük azt, aki nem adózik. És nyilván, ha a törvény erre lehetőséget ad, közzé lehet tenni az adósok neveit és címeit is. De, hogy pont Pécsett, éppen most? Visszás? Nem kicsit.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Az Összefogás Pécsért Egyesület elképesztőnek tartja, hogy több mint 800 magánszemély és 450 cég összesen közel egymilliárd forinttal tartozik a városnak? – e felütéssel nyitnak a Pécsi Napilap.hu nevű hírportálon megjelent írásban.

A cikkben megemlítik, hogy az ÖPE az önkormányzat szeptemberi, rendkívüli közgyűlésén 28 pontos javaslatot tett le az asztalra ?a város jelentős 7.5 milliárdos hiányának rendezése céljából?.

Csakhogy

 

?a jelentős pénzhiány mára elérte azokat a szervezeteket és cégeket, amelyek közösségi vagy fontos városüzemeltetési feladatokat látnak el, hiszen ezeket az önkormányzat nem tudja kifizetni. Lassan ellehetetlenülnek ezen szervezetek és a város működése?.

 

Vagyis hát azokról, a legalább 50 százalékos pécsi önkormányzati tulajdonban álló cégekről beszélünk, amelyekről a mai napig nem lehet tudni biztosan, hogy összesen mennyi adósság és mennyi hiány halmoztak fel az elmúlt években.

Kővári János, az ÖPE elnöke a lapnak azt mondta, a megoldás érdekében az egyik javaslatuk az volt, hogy hathatós lépéseket tegyen az önkormányzat, hogy a jelentős adótartozásokat behajtsa. Hiszen

 

?az elfogadhatatlan, hogy vannak cégek és magánszemélyek, akik kivonják magukat a közterhek viseléséből, különösen ilyen helyzetben?.

 

És itt kezdett durvulni a cikk, habár még mindig csak pop volt 🙂

 

Mint kiderült ugyanis, a (Páva Zsolt polgármester által vezetett) pécsi önkormányzat az ÖPE kérésére nyilvánosságra hozta Pécs honlapján, hogy kik azok a magánszemélyek, akik több mint 50 ezer forinttal tartoznak a városnak 90 napnál hosszabb ideje, és melyek azok a cégek, amelyek több mint százezer forinttal adósok.

 

Kővári ezek után még fokozza is a korábban elmondottakat.

 

 

?Magunk is elképedtünk mikor láthattuk, hogy több mint 800 személy és 450 cég összesen közel egymilliárd forinttal tartozik a városnak. Ehhez ha hozzávesszük a több mint 900 milliós bérlakás tartozást, és a cégeink szintén egymilliárdot meghaladó kintlévőségét, már ott is vagyunk az évi három milliárdos hiánynál.?

 

Vagyis (és ez már metál) Kővári lényegében azt mondja, vagy sejteti, hogy a pécsi önkormányzat tulajdonoképpen azért is van ilyen csődközeli helyzetben, mert Soros, a migrácsok a pécsi lakosok… Miközben a városvezetés, a széleseb nyilvánosság számára lényegében titkolta, mekkora baj van.

Az adótartozás nem menő. Tényleg nem. Ám ebben a legeslegújabb szép pécsi történetben a legborzasztóbb mégiscsak az (merthogy az egészből SZÁMOMRA ez jön le), hogy egy látszólag kívülálló ember (?ellenzéki? politikus) igazából mosdatja a városvezetést a blamáért. Azért, hogy a város ilyen helyzetbe került, miután pár éve átvállalták Pécstől azönkormányzat összes adósságát, 47 milliárd forintot. És emellett a felelősséget (részben) próbálja áthárítani másokra (figyelem: ez az egyik ősbűn), jelen esetben a tartozókra.

És, hogy hol van mindeközben a város vezetője? Avagy mit mond erről? Sehol sincs, és semmit sem mond, vagy csak nagyon keveset, hacsak azt nem értjük teljes kommunikációnak a városvezetés részéről, hogy kikerült Pécs honlapjára az adóslista, székhelyestül (cégek), lakcímestül (magánszemélyek)!

Apropó Páva Zsolt! Már az óriási érdeklődéssel várt, végül Kőváriéknak tulajdonított (a Jobbik és a többi ellenzéki párt elől ezzel el is lopta a show-t az ÖPE) szeptemberi rendkívüli közgyűlési ülés is csalódás volt a nagyérdeműnek. Sok pécsi azt várta ugyanis, hogy tiszta vizet öntenek a pohárba, és majd megtudjuk, mennyi is a város adóssága és hiánya, és pontosan megmondva, részletesen kifejtve mennyi is a város cégeinek adóssága és hiánya.

Ehhez képest annyit tudtunk meg, hogy már nem 5 milliárd a hiány, hanem 7,5 milliárd, és hogy majd lesz egy bizottság, amely összeszámolja az elődök bűneit Hoppál Péter vezetésével, egy volt szocialista képviselő tagságával.

Ennek is majdnem két hónapja már, de még mindig nem sokat tudunk arról, hogy ez a bizottság hol tart a munkában. Ennél is fájóbb, hogy a nyáron a munkát illetően Pécsett befejezett átvilágításról is hallgatnak. Nem tudjuk tehát, mennyi a pontos hiány és adósság, s hogy vajon mikor, milyen mértékben, kinek felróhatóan keletkezett.

Most viszont “sokkal okosabbak” lettünk. Megtudhatjuk a város legnagyobb adótartozóinak a nevét és címét, köztük azét is, aki 50-100 ezer forinttal lóg a városnak. Ők egymilliárdért felelősek együtt, közösen, Nem kevés az biztos. További egy-egy milliárd még a céges kintlévőség (követelés), és a bérlakásokban élők is felhalmoztak majdnem egymilliárdot. (1. Ők egyébként nem egy pár alatt tették ezt meg. 2. A kintlévőségek behajtása a város feladata.)

Szóval, ki az adósokkal a virtuális szégyenfalra! Adjanak nekik! Szervezhetnének mellé virtuális kövezést is, pénzért árulva az álszakállat, meg a lapos és hegyes köveket és a pofás kis kavicscsomagokat. Talán ebből is jönne egy kis pénz.

Persze lenne még ötletem, hogy kiket lehetne szégyenpadra ültetni az adósság és a hiány miatt, nem csak virtuálisan.

  

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL