A Pécsi Tudományegyetem csapata nyerte a Mint a Parlament elnevezésű demokráciajátékot a hétvégén.

A cikk a hirdetés után folytatódikEz egy szimulációs játék, amelyre az ország több egyeteméről is neveztek csapatokat. A lényeg: a hallgatók kipróbálhatják magukat az országgyűlési képviselők szerepében, az egyetemen megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban. Az egyetemi csapatok kormányt alakíthattak, törvényjavaslatot dolgoztak ki, amit az Országgyűlés elé terjesztettek. Egy internetes szavazáson pedig kiderült, hogy melyik javaslatnak (és kormánynak) van a legtöbb támogatója. Ezen a szavazáson lett a Pécsi Tudományegyetem ?Ilyen Ez a Politika? nevű csapata a győztes a a háziorvosi rendelők felszereltségének és a háziorvosok szakmai felkészültségének javításáról című javaslatukkal, a november 17-i ülésnapon ők alakíthattak kormányt.

Az Ilyen Ez a Politika (PTE) és a Fiatal Technokraták Pártja (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) koalícióra léptek, de még így is csak kisebbségben kormányoztak a négy másik (ELTE, Károli Gáspár Református Egyetem, győri Széchenyi István Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem), többségben lévő frakcióval szemben ? minden frakcióban 20 képviselő ülhetett a szabályok szerint.

A rendezvényt a fideszes Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, korábbi honvédelmi miniszter nyitotta meg. A napirendi pont előadójaként Talabér Ádám (IEP) szólalt fel az Országgyűlésben, ő ismertette a törvényjavaslat főbb pontjait. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, ha azt szeretnénk, hogy az ország szegényebb településein lévő háziorvosi rendelőben is 21. századi színvonalú ellátáshoz lehessen hozzájutni, akkor az első körben a rendelők felszereltségén és a háziorvosok szakmai felkészültségén kell javítani.

Ezután következtek a vezérszónoki felszólalások, a kormánypártok részéről Szalai Szabolcs (IEP) kapott szót, ő azt hangsúlyozta, hogy az egészségügy mindannyiunk ügye, a rosszul működő és alulfinanszírozott rendszer hatására pedig nem csak az egyén, de a társalom is súlyosan megbetegedhet, amely szövődmények sokaságát vonzhatja magával, ezért kérte a többi párt képviselőjét, hogy támogassák javaslatukat.

Az ellenzéki pártok vezérszónokai alapvetően egyetértettek a javaslattal, de számos ponton fogalmaztak meg kritikákat. A túlzott központosítással, és a háziorvosok sürgősségi betegellátásban vállalt szerepével sem értettek egyet. Az általános vita után bizottsági ülésekre került sor, ahol különböző módosító indítványokkal élhettek a képviselők. A javaslatokról végül a törvényalkotási bizottság ülésén vitáztak, ahol a végleges törvényjavaslat szövegéről döntöttek a frakciók delegáltjai.

A zárószavazáson a törvényjavaslatot támogatók többségbe kerültek, miután több ellenzéki képviselőt is sikerült meggyőzni annak helyességéről, így a kormánypártok törvényjavaslatát elfogadta a parlament.

Na, ilyet azért ritkán látni élesben a T. Házban, és nem csak arra gondolunk, hogy nem kisebbségben kormányoznak Orbán Viktorék.

 

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákPOP