Harkányban jártunk kedden, hogy a helyieket kérdezzük a jutalombotrányról. Még nem értünk a fürdővárosba, amikor megtörte a hallgatást a város vezetősége, kimondva, hogy megérdemelték a jutalmat. Cikkünk szerkesztett verziója elsőként a Magyar Nemzet nyomtatott kiadásában jelent meg szerdán.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Megalapozatlanok azok az állítások, mely szerint a két városvezetőt ?a semmiért? jutalmazták volna? – idézet abból a kedden már a Szabad Pécsen is lehozott harkányi önkormányati közleményből, amelyet kedden kora délután kapott meg lapunk.

Mint ismer, Harkány polgármestere, Baksai Tamás hathavi, egyik alpolgármestere, Remmert Ferenc háromhavi jutalmat vehet fel év végén a helyi képviselő-testület egyhangú döntése alapján. Baksai így mintegy bruttó 3 millió 290 ezer forintot Remmert bruttó 1 millió 150 ezer forint extrapénzt kaphat.

 

 

A sajtóban is amiatt kapott az alaphírnél is különösebb figyelmet mindez, mert nem sokkal azok után szavazták meg a jutalmakat, hogy 20-25 milliós, rendkívüli önkormányzati támogatást kértek a Belügyminisztériumtól.

Arról nem tudunk, hogy Harkány megkapta-e ezt a támogatást, mert ezt kedden személyesen a két városvezetőtől szerettük volna megkérdezni. Baksai Tamás azonban elérhetetlen számunkra hétfő óta (tudtunkkal szabadságon van), Remmert Ferenc pedig csak azt ajánlotta fel, hogy átküldi közleményüket, kérdezni nem tudtunk tőle ezen túl.

A harkányi kommunikációs munkatárs aláírással jelzett közleményben hosszasan sorolják a városvezetés érdemeit, ami miatt szerintük megérdemlik a jutalmat.

Baksai Tamás két éve is kapott jutalmat, akkor is hathavit, Remmert is jutalmazták, ő akkor csupán kéthavival vigasztalódhatott munkája után. Baksai is, Remmert is 2014 ősze óta ülnek jelenlegi posztjukon. Baksai 2015-ben is a legnagyobb polgármesteri jutalmát zsebelhette be országosan egy négyezerlelkes fürdőváros vezetőjeként – vélhetően most is az élen végez majd. Baksait akkor sem sikerült a sajtónak megszólaltatnia, mert akkor is szabadságon volt, avagy ezt mondták akkor (is).

Ismeretes, hogy Harkánytól mintegy négymilliárdos adósságot vállalt át az Orbán-kormány. A rendszerváltás óta polgármesterkedő fideszes Bédy Istvántól 4,7 milliárdos adósságot örökölt 2010-ben az őt leváltó független Imri Sándor. Ő ledolgozott az adósságból, de Harkány még így is a legeladósodottabb magyar város  volt az egy főre jutó mérőszám alapján.   

A keddi önkormányzati jutalom-magyarázó közlemény szerint egy képviselő terjesztette elő a jutalmazást, mivel szerinte a fürdőváros vezetői munkájának köszönhetően mintegy 2,6 milliárdos beruházás és pályázati program biztosan megvalósul Harkányban. Azt is hangsúlyozták, hogy a polgármester munkájának elismerésére az önkormányzatnak az egyetlen jogi lehetősége az év végén adható jutalom.

És persze sorolták az érdemeket: a majdnem 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló híres harkányi gyógyfürdőben 300 millióból építettek gyerekrészleget, 1 milliárdból folytatódhat majd a fürdő felújítása és szintén egymilliárdot kaptak a Zöldváros pályázaton, s egy kétéves, 247 milliós ?térségi, közösségmegerősítő? pályázatot is megvalósíthatnak öt kisebb településsel együttműködve. Illetve, hogy: ?Az itt élők is megtapasztalhatták, hogy számos beruházás és felújítás történt a városban?.

Na, ez volt az a mondat, ami miatt – ha éppen már nem lettünk volna úton Harkány felé – azonnal lemondjuk az összes délutáni programunkat, és elindulunk a fürdővárosba, hogy megnézzük, a harkányiak hogyan látják mindezt valójában.

Csak a lotttóötös nem jön be: igencsak máshogyan látják, az ügyet is, meg Harkány fényesnek felvázolt helyzetét is  a kedden tapasztaltak alapján.

Volt, aki örült, hogy volt és lesz felújítás, de az egyik helyi vállalkozó szerint ennyi pénzből építhettek volna egy EU-s szabványoknak megfelelő játszóteret inkább. Az egyik régin ugyanis egy kislány nemrég eltörte a kezét. A vállalkozók amúgy folyamatos lejtmenetről és csökkenő bevételekről beszéltek lapunknak. Talán emiatt az eset miatt, talán amúgy is korábban előtte mások is beszéltek arról, hogy egy játszótérnek jobban örültek volna, mint a polgármester és embere gazdagodásának.

És voltak, akik még ennél is keményebben fogalmaztak, őszerintük senkit se érdekelne, hogy jutalmat kapnak a vezetők, ha azt látnák, hogy dolgoznak és komoly eredményeik vannak, de nem ezt látják, hanem egy komoly, kiérlelt jövőkép és koncepció nélküli, vezetői szinten gyengén teljesítő, durván túladóztatott, egyre rosszabbul, ám még ma is régi hírnevéből élő ?szocreál? fürdővárost, ahol még mindig a sógor-koma-jóbarát elve alapján dőlnek el fontos pozíciók.

Csak emiatt a szomorú helyzetkép miatt nem értetlenkedtek sokan azon, hogyan és miért is szorul rá rendkívüli támogatásra Harkány, miközben több mint 410 millió forint önmagában csak a helyi adóbevétele a városnak. Valaki eddig úgy foglalta össze a véleményét, hogy jellemző a helyi vezetés mentalitására, hogy ahelyett, hogy megszüntették volna teljesen a fizetőparkolást (Imri Sándorék gondolkodtak abban, hogy megszünetetik, tehát terv szintjén ez létezett) egy erősen a turistákra, az idegenforgalomra építő városban, példátlan módon szinte mindenütt fizetni kell a parkolásért, ráadásul még vasárnap is.

A Szabad Pécs megkereste Marenics János siklósi polgármestert, hogy megtudjuk, ő mint a térség legnagyobb városának, ahogyan Harkányban mondják, a szomszédvárnak a polgármestere mit gondol a kollégája jutalmáról, ő maga mennyit kapott az elmúlt években. Az ugyanis szemmel látható tény, hogy Siklós az elmúlt években sokat fejlődött.

Marenics János azzal kezdte, hogy Baksai Tamás neki gyerekkori barátja, ezért is kényes ez a téma. Ráadásul  régi elve, hogy sem más település polgármesterének, sem képviselő-testületek a munkájába nem avatkozik be, nem nyilvánít véleményt, és nem is tette mindezidáig.

Annyit azonban elmondhat ebben a konkrét ügyben, hogy – másokkal szemben – ő sosem kért jutalmat a testülettől, még akkor sem, amikor a legmagasabb kormánykitüntetést kapta a munkájáért.

Ha pedig elfogad tőle bárki egy jótanácsot, akkor az az, hogy mindig a polgármesternek kell lennie mértéktartónak.

Amúgy úgy vélte, hogy mindenki, bárki megérdemli azt, amit a munkája elismeréséül adnak. A polgármesterek minden évben történő jutalmazására a törvény lehetőséget ad.

Megalázónak tartja ugyanakkor azt a polgármesterekre nézve, amit ez a rendszer kitermelt, hogy vállalatvezetők, önkormányzati cégek vezetői számos helyen az országban nagyságrendileg többmilliós prémiumokat vesznek fel úgy, hogy a prémiumfeltételeket eleve úgy írják ki, hogy azok teljesíthetők legyenek. Ehhez képest ők előtérben vannak. És nem méltó eljárás ez ahhoz képest, amit ebben a politikai zűrzavarban és a társadalom nagy rétegének a nagymértékű elszegényedésében végig kell élniük. A polgármesterek céltáblák mindannyian, hiszen az elvégzett munkájukat a rossz rendszer miatt nem az objektív tényezők alapján értékelik.

Megjegyezte, tizenöt éve ő Siklós polgármestere, sosem kért, és sosem kapott jelentős jutalmat.

Hozzátette: Siklós a stabil gazdálkodása miatt az idén sem szorult önhiki támogatás benyújtására, csakúgy mint tavaly. Mégis, meg se fordult a fejében, hogy egy ilyen napirendi pontot az önkormányzat képviselő-testülete tárgyaljon.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL