Egyik napról a másikra egy egész ország megismerte a pécsi Emberség Erejével Alapítvány nevét. Az őket ért támadások miatt viszont rengetegen jelezték, hogy mellettük vannak, ami olyan erejű társadalmi elfogadottságot és szolidaritást jelentett nekik, ami nagyon sokat jelent a civileknek, de az utóbbi években ez már elveszni látszott, nyilatkozta a Magyar Narancsnak Nyirati András, a pécsi Emberség Erejével Alapítvány vezetője, egyúttal a fideszes és szélsőjobbos kereszttűzbe került 100 milliós civil programjuk, az Erősödő Civil Közösségek programigazgatója. Jó tudni, hogy a pécsi szervezet sokrétű civil aktivitást fejt ki a Dél-Dunántúlon. Emberi jogi és gyámügyi tanácsadást is végeznek, felzárkóztató tanodát működtetnek, és most sok kisebb településen működő civil szervezetet próbálnak forráshoz juttatni. A teljes interjút a Magyar Narancs.hu-n olvashatják.

A cikk a hirdetés után folytatódikHogyan éltétek meg az elmúlt napokat?

Intenzíven. Extrán stresszes időszakot élünk, de a stresszhelyzetektől kifejezetten fókuszálttá válok. Mintha kitisztulna a kép, amúgy abszolút megoldáskereső vagyok ilyenkor. Az a jó a csapatban, hogy mind az öt ember (Arató Vilja, Fúrós Anita, Mester Zoltán és Peták Péter) hasonlóan reagál, így még jobban együtt vagyunk. Ha vannak is mélypontok, azok nem egyszerre jönnek ki mindenkinél, így mindig van valaki, aki biztatja a többieket. A múlt szerda, amikor délután megtudtuk, hogy el kell mennünk az irodából, azért nem volt ilyen jó élmény.

Számítottatok erre, hogy nem maradhattok a helyen, ahol már október óta bent vagytok, terveztek, szerveztek?

Amikor két hete pénteken kiderült, hogy lesz egy politikai nyilatkozat, azonnal szóltam a helyet bérlő vállalkozóknak, hogy fussanak még egy kört az ingatlan tulajdonosával. A bérlők a barátaink, sok hete megegyeztünk velük, és azt a főbérlő, az ingatlan tulajdonosa is tudta, hogy jönne egy alapítvány. Többet azonban nem. A politikusi nyilatkozatokat hallva, amelyekben felkérik a pécsieket, magánszemélyeket és vállalkozókat, hogy ne adják ki nekünk az ingatlanjukat, egyértelmű volt, hogy pontosítani kell náluk, hogy az az alapítvány, amely ott van, azok épp mi vagyunk. Az építkezés startja előtt voltunk, a tervek már elkészültek, nagyon nem lett volna jó, ha elkezdjük az átalakítást, és akkor kell mennünk.

Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány vezetője 

Milyennek látjátok a jövőtöket? Milyennek a civil társadalom állapotát vidéken? Eredményes, vagy éppen kontraproduktív a kormány civilellenes kampánya?

Olyan helyzetbe kerültünk akaratunkon kívül, amit szerettünk volna elérni a pályázattal: olyan nyilvánosságot kaptunk, amilyet előtte soha. És óriási szolidaritást is, ismerősöktől, ismeretlenektől egyaránt. Éppen ez az egyik, ami nagyon hiányzik, hiányzott, ám ami igazán fontos lenne a vidéki civil társadalom számára, de azt hiszem, a budapestiek számára is. Egyébként az OSI-pályázatban is azt azonosítottuk a hazai, különösen a vidéki civil szféra fontos szükségleteként, hogy az emberek eltávolodtak a civil kezdeményezésektől. Olyan civil szervezetek alakultak ki, amilyenek mi is voltunk: jó esetben van akár 3-4 ember, aki teszi a dolgát, de szélesebb társadalmi támogatás nincs mögötte. Ha azt hallja valaki, hogy civil szervezet, akkor egyfajta közösségi ügyre gondol, erről is kellene szólnia ennek, és szólt is korábban, de ez mára elpárolgott a magyar társadalomból. Az erős társadalmi támogatottságot nem éreztük annyira az elmúlt években, ám ez most visszajött. A botrány miatt erősödött fel, de valójában már a pályázatunk során is tapasztaltuk, hogy erősödik a civilek melletti kiállás, például amikor segítséget kértünk külső szakértőktől. Éreztük, komoly igény van a társadalomban, hogy helyi problémákról beszéljenek, akár civilek, segítők, akár szakemberek részvételével.

Az Emberség Erejével Alapítvány kapott a Norvég Alapból támogatást? Soros Györgyhöz köthető szervezetektől kapott támogatást?

A Norvég Alapból két pályázati körben is kaptunk pénzt, legutóbb akkor, amikor már a kormány háborút viselt az ilyen, külföldről támogatott civilek ellen. ?Soros?pénzt? most nyertünk először.

Ti tehát külföldről támogatott civil szervezet voltatok korábban is. A civilek egy része nem jelentkezett ebbe az adatbázisba, tiltakozásul. Az Emberség Erejével rajta van a listán?

Nincs. Mi ebben az egy dologban vállaltan nem tartjuk be a törvényi előírást. A regisztráció a civilek megbélyegzése. Egyrészt nem igaz, hogy ez átláthatóbbá tett bármit is, mert a regisztráció nélkül is elérhetők a bíróság, de a civilek saját oldalain is a beszámolók, ez a miénken is megtalálható. A civil szervezeteknek Magyarországon évek óta le kell bontania a nagyobb támogatásokat részletesen, akkor is, ha magánadomány, akkor is, ha pályázati pénz. Le kell írni, mennyi volt a pénz, mire fordította, vagyis semmiféle átláthatósági nyeresége nincsen a dolognak. És az, hogy szóban meg a terrorizmussal mossák össze, vagy éppen a pénzmosással, hiszen ez történt, és erre hivatkozva kötelezték a civileket a regisztrációra – ez a röhej csúcsa. Igaz tehát, hogy mi kapunk külföldről támogatást, és tényleg nem kap minden szervezet, de ez az egész nem arról szól valójában, amit állítanak. Ezért éreztem fontosnak, hogy ne regisztráljunk, ezért vagyunk benne az alkotmánybírósági beadványban, ami ezt megtámadta. És ezekkel az előzményekkel érünk el oda, ami történt a pécsi önkormányzatban. Emiatt gondolom, hogy mindez nem az Emberség Erejével Alapítványról szól, még csak nem is Pécsről szól.

Az Emberség Erejével Alapítványnak a Norvég Alap pályázata, vagy a mostani, Nyílt Társadalom Alapítványoktól jövő támogatás miatt kellett volna regisztrálnia?

Ez is röhej: az Európai Unió legfontosabb közösségerősítő, fiatalokat összehozó, az európaiságot erősítő pályázatán, az Erasmus Pluszon elnyert támogatás miatt.

Azután, hogy megjelentek az első, az Emberség Erejévelt támadó, a szervezet nevét ugyan ki nem mondó fideszes nyilatkozatok, ti meghívtátok Páva Zsolt pécsi polgármestert kávézni. Nem hallottunk arról, hogy igent mondott volna. Nem is válaszolt?

Kaptunk választ, a kabinetfőnöke küldte. Lényegében nem fogadta el a meghívást, indoklása szerint azért, mert ő majd folyamatában, a pécsiektől tájékozódik az ügyben.

A pécsi városvezetéstől kaptatok valaha támogatást? Akik ismernek benneteket, gondolhatják, hogy igen. Te ugyanis, az Emberség Erejével vezetője-alapítója a korábbi városi vízszolgáltató, a Páva Zsolték által elfoglalt Pécsi Vízmű ügyvezetőjének fia vagy, míg a szervezethez tartozó Élmény Tár Tanoda alapítója-vezetője Tasnádi Zsófia a 2009 elején elhunyt volt pécsi polgármester, Tasnádi Péter lánya.

Kaptunk városi támogatást korábban, háromszor is, de nem kiemelkedő összeget másokhoz képest, és amikor Zsófi édesapja polgármester volt, nem pályáztunk. Azóta inkább külföldi forrásokból tudjuk fenntartani magunkat és programjainkat. A vidéki civil szféra amiatt is nagy bajban van, mert a hazai pályázatok uralva vannak, így életbe vágó, hogy kapjunk külföldről támogatást.

KategóriákMETÁL