Fatális véletlen lehetett, hogy  pénteken délelőtt tíz és dél közt két sajtótájékoztatót is szervezett a napokban a pécsi Fidesz, illetve a karácsonyfán is szépen mutató Hoppál Péter. Épp ekkor tartotta a pécsi Emberség Erejével Alapítvány a jó előre beharangozott sajtónyilvános tájékoztató fórumát, amelyre olyan baranyai civil szervezetek képviselőit várták, akik egyesületei, alapítványai pályázni szeretnének országosan elhíresült kiírásukra. Kiderült: a civilek a civileknek mindenféle jó dologra és fontos helyi ügyre adnak pénzt. A Fidesz-sajtótájékoztatón meg az derült ki, hogy a kormánypárt jelenlegi pécsi prominensei jóval borúsabban szemlélik az (alternatív) valóságot.

Fatális véletlen lehetett, hogy  pénteken délelőtt tíz és dél közt két sajtótájékoztatót is szervezett a napokban a pécsi Fidesz, illetve a karácsonyfán is szépen mutató Hoppál Péter. Épp ekkor tartotta a pécsi Emberség Erejével Alapítvány a jó előre beharangozott sajtónyilvános tájékoztató fórumát, amelyre olyan baranyai civil szervezetek képviselőit várták, akik egyesületei, alapítványai pályázni szeretnének országosan elhíresült kiírásukra. Kiderült: a civilek a civileknek mindenféle jó dologra és fontos helyi ügyre adnak pénzt. A Fidesz-sajtótájékoztatón meg az derült ki, hogy a kormánypárt jelenlegi pécsi prominensei jóval borúsabban szemlélik az (alternatív) valóságot.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A jelenlegi magyar hatalmat nyilván feszélyezi az is, ha csak alapra nem ő oszt pénzt civileknek, szinte bárki legyen ebben a szerepben helyettük (lásd még: Norvég-alap). Egy olyan pályázati lehetőség pláne kiverte a biztosítékot, amelyben a pénzt szerintük egy, Soros György által létrehozott alapítvány, a Nyílt Társadalom Alapítvány választja ki a magyar civileket, akiket támogat, és minden egyebet is felügyel ebben a munkában az égadta világon, sok kis szorgos népet kenyérhez és tejhez juttatva ezzel.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány mintegy 130 millió forintot juttatott egy nemzetközi pályázat részeként annak egyik nyertesének, egy pécsi alapítványnak, az Emberség Erejével Alapítványnak. Ők pedig ezt a pénzt, illetve ennek nagy részét, mintegy 100 millió forintot saját maguk osztanak ki baranyai, somogyi és civil szervezetek részére, pályázaton. Képzeljék, saját maguk el fogják tudni dönteni, hogy kit, mennyivel tudnak és mennyivel érdemes támogatni, a Soros-bácsi ebbe nem fog beleszólni. 

Pénteken kiderült Pécsett, hogy a pécsi Fidesz elnöksége nem akar, vagy nem vehet tudomást a valóságról ebben az ügyben, így hát egyfajta alternatív valóságot vázoltak fel Hoppál Péterék.

Az Emberség Erejével Alapítványt a pénteki sajtótájékoztatón folyamatosan pécsi Soros-kampányközpontként emlegették

Hoppál Péter egyébként most elsősorban nem kulturális államtitkárként és nem is országgyűlési képviselőként, még csak nem is karácsonyfadíszként beszélt a sajtótájékoztatón, hanem a Fidesz pécsi elnökeként. Amint ugyanis azt Páva Zsolt polgármester is jelezte előre az amerikai nyugdíjasbácsizós rádióinterjújában, a Fidesz pécsi elnöksége úgy döntött, hogy a jövő csütörtöki pécsi közgyűlési ülésre beterjesztenek egy határozati javaslatot, egy szándéknyilatkozatot, amelynek a kinyilvánításával és megszavazásával el kívánják utasítani

?Pécs lakóinak nevében a Soros-kampányközpont pécsi létesítését?.

Már ennyi is elég lett volna, de a java még visszavolt.

via GIPHY

A Szabad Pécsnek a sajtótájékoztatón megütötte a fülét Hoppál Péter azon kijelentése, hogy a Fidesz pécsi elnöksége emellett még arra kéri a város polgárait, vállalkozásait és szervezeteit, hogy

?lehetőség szerint ne adjanak lakhelyet? Pécsett ingatlanjaikban ?a Soros György-féle kampányközpontnak?.

Rá is kérdeztünk erre, hogy ezt hogyan kell érteni! Vehetik-e ezt akár egy enyhe fenyegetésnek az emberek. Gondolhatják-e azt egy ilyen felhívás után, hogy ha ki merik adni a lakásukat/irodájukat a pécsi alapítványnak, , akkor megütheti a bokáját, vagy nyomást gyakorolhatnak rá. (Még egyszer: a civilek egyetlen bűne, hogy nyertek egy külföldi szervezet kiírásán, mert jól pályáztak, és 100 millió forintot oszthatnak ezért szét más magyar, dél-dunántúli civil szervezetek közt.

via GIPHY

Hoppál Péter reakciója a felvetésünkre az volt, hogy ilyenről szó sincs, ők csupán egy kérést fogalmaznak meg, s oltári rossz úton járunk, ha fenyegetést érzünk ki a szavaikból.

Mi példaként hoztuk, hogy ültünk már olyan ellenzéki fórumon Pécsett egy étteremben, amelynek közepén egyszer csak rendőrök jelentek meg azzal, hogy valószínűleg a résztvevők, a vagy a hallgatóság kocsijai parkolnak rossz helyen, s ők szólnak, hogy aki tud, álljon el, hogy ne kelljen megbüntetni őket. Sajnos a történet nem életszerű, pedig nagyon jó lenne, ha ilyen lenne a rendszer Pécsett, ugyanakkor az történt, hogy abban az étteremben, ahol a sokadik ilyen esemény volt az idézett fórum, soha többé nem tartottak később ellenzéki összejövetelt.

Hoppál Péter a 130 milliós összegről ÓRIÁSI összegként beszélt, amellyel szerintük nyomást szeretnének gyakorolni ?Sorosék? a pécsi közéletre, beleszólni a helyi választásba is, ez a szándék szerintük egyértelmű. Szerintük tény, hogy ?vidéki Soros-kampányközpontok? alakulnak szerte az országban, amelyek sorában Pécs is helyet kap – ez volt az apropó, amiért rendkívüli ülést tartott a pécsi Fidesz-elnökség.

?Nem tartjuk elfogadhatónak a pécsi Soros-kampányközpont kitűzött céljait?, amelynek keretében 130 millió forint támogatást kapna egy pécsi illetőségű alapítvány, fogalmazott Hoppál.

?Azt hiszem, hogy egy egészen egyszerű, triviális következtetésként le tudjuk vonni magunk számára azt, hogy miért éppen négy és fél hónappal az országgyűlési választások előtt történik egy ilyen lépés. Nagyon könnyű levezetni, hogy milyen szándékkal történik, ez az Ó.R.I.Á.S.I. támogatás. Előre fel voltunk azonban már készülve erre. Azonosítottuk, mi itt Magyarországon, Soros György nyilatkozatai alapján összerakható volt az a struktúra, az a terv, amelyet Soros-tervnek nevezünk, amelynek lépései a migrációt nem támogató országok ellenében nyilvánulna meg. Kikövetkeztethető volt az a lépés is, hogy amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultációban jelentős számban vesznek részt, akkor elég valószínű, hogy az ebben a témában megszólított Soros-szervezetek ezt nem fogják szó nélkül hagyni?.

Hoppál Pétertől a Pécsi Stop újságírója kérdezte meg azt, hogy a pécsi önkormányzat mennyi pénzt ad civileknek. Hoppál azt mondta, erre nem tud válaszolni, a városházát kellene kérdeznie erről. Ő amúgy már jogilag nem is a pécsi önkormányzat képviselője.

Ekkor a Szabad Pécs közbevetette, hogy ehhez képest Hoppál Péter. illetve a mellette a RENDKÍVÜLI sajtótájékoztatón helyet foglaló Csizi Péter országgyűlési képviselő is funkciót kapott legalább egy városházi bizottságban. Illetve, hogy mellettük ül Csizmadia Péter is, aki a város gazdasági bizottságának a vezetője. Hát ki tudná más ezt, ha nem ő, vagy nem ők?  Mégsem hangzott el egyetlen szám sem.

A Népszava pécsi tudósítója azt szerette volna megtudni, hogy bizonyítható-e az a veszély, amit felvázoltak most Pécsett, illetve amivel riogatnak másutt is fideszes politikusok: hogy egyes civil szervezetek migránsok betelepítését tervezik. Így, és nem karitatív módon segítenek civilek menekülteknek és migránsoknak. Hoppálék azonban erre sem tudtak választ adni. Illetve azért az nagyjából elhangzott, hogy ilyenre nincs bizonyíték, és a pécsi alapítvány sem mondott ilyet soha, sőt ez egy ideológiai harc, nem jogi, tehát a pályázat és a pályázati összeg törvényessége sem lehet kérdéses.

Mindeközben ríltájm, a nem alternatív valóságban az Emberség Erejével Alapítvány pénteki pécsi pályázati fórumán igencsak határozottan, éppen az hangzott el, hogy  politikai tevékenységre NEM lehet pályázni, sőt még csak pártpolitikai kötődéssel bíró szervezet se adja be, mert pénzt nyerni olyan tőlük nem fog. (Mondjuk, a CÖF itt bukna el azonnal, amely szervezetet viszont valóban ÓRIÁSI összeggel (KÖZPÉNZZEL) tömnek ki állami szervezetek.) 

A fideszesek részéről teljesen szürreális módon Soros-kampányközpontnak mantrázott Emberség Erejével Alapítvány munkatársai viszont azt mondták, hogy ? az előbbi, tiltottakkal szemben – informális csoportok és közösségek kérhetnek támogatást az ötleteikre tőlük.

A kormány negatív kampánya nyilván vitte a pályázat hírét (copyright: Zsazsa Gábor), és hát a civileknek is mindig jól jön mindenféle plusz forrás, de a vártnál még így is jóval több, mintegy hatvan érdeklődő vett rész Baranyából a Civil Közösségek Házában ?az Erősödő Civil Közösségek támogatási program tájékoztatóján?.

Az Emberség Erejével Alapítvány munkatársai ismertették a mintegy 100 millió forintos pályázati rendszert, majd válaszoltak a jelenlévők kérdéseire.

Utóbbiak főként technikai jellegűek voltak, mivel a pályázat a megszokottakhoz képest jóval kötetlenebb formában került meghirdetésre, a pályázóknak jóval több lehetőségük van a leginkább megfelelő projekt megtervezésére. Mint arra a szervezők külön felhívták a figyelmet, nem lehet politikai tevékenységre, pártpolitikai kötődéssel pályázni, informális csoportok és közösségek viszont kérhetnek támogatást az ötleteikre.

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL