Több száz ún. sziklacsontot, emberi koponyacsontot foglaltak le a pécsi egyetemen, amely után a Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indított nyomozást a PTE egyik klinikáját érintően, írta meg a hírt a Szabad Pécs a közelmúltban. Arról is értesültünk nemrég, hogy a rendőrséghez egy gazdasági jellegű vizsgálat egyetemi anyaga is eljutott. Az érintett klinika vezetője ma bejelentette a lemondását a klinikaigazgatói címről tudtuk meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikBejelentette pénteken délelőtt a lemondását a klinikaigazgatói posztról a PTE Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, prof. dr. Gerlinger Imre – értesült a hírről a Szabad Pécs.

Arról a pécsi egyetemi klinikáról van szó, amelyet érintően rendőrségi nyomozás indult emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt a múlt év tavaszán.

A professzor, természetesen, nem a sziklacsontos botránnyal magyarázta a bejelentést, hanem azzal, hogy a döntésére őt azok a “támadások” és “feljelentések” vezették, amelyek a klinikát érték, és amelyek mögött szerinte személyes ügy vagy ügyek, nézeteltérések állhatnak, és amelyek szerinte valójában inkább az ő személyét célozták.

Amint mondta, a klinikaigazgatói posztról lemond, de dolgozni fog tovább, ami azt is jelenti, hogy a továbbiakban kizárólag a gyógyításnak, az oktatásnak és a kutatásnak tudja szentelni az életét.

A nyomozás egyébként lapunk megbízható információi szerint továbbra is tart még, és egyelőre továbbra sincs gyanúsítottja.

Az nem hivatalos és nem megerősített információnk, hogy az egyetemen már egy lehetséges forgatókönyvként számoltak azzal, hogy akár heteken belül új, megbízott klinikaigazgatót neveznek ki az intézmény élére. Hogy ez valóban így van-e, 100%-os biztonsággal nem tudjuk, hiszen amint azt írtuk is, a nyomozás elrendelése után is a helyén maradt a klinika vezetője és a PTE rektora sem kezdeményezett belső, az üggyel konkrétan összefüggő vizsgálatot.

Ugyanakkor van egy másik, az érintett intézményt és egyes szereplőket tekintve mindenképpen kapcsolódó hírünk megint csak a közelmúltból.

Ez viszont már nem csak megbízhatónak mondható, hanem a pécsi egyetemtől származó, megerősített, hivatalos információnk. Az ti., hogy lezárult egy, a sziklacsontos ügy ismertté válása után – és itt most hangsúlyozottan az ügy egyetemen belüli, “belső” ismertté válására gondolunk – megindult, igaz, kimondva semmiképpen sem ahhoz kapcsolódóan kezdeményezett vizsgálat. Ami felkeltette a hatóságok figyelmét is.

Mint az eredeti, a koponyacsontokról szóló cikkünkben amúgy már utaltunk is, rá, a fülgyógyászati klinika alapítványának működését áttekintő belső gazdasági vizsgálat indult, amely nemrégiben lezárult.

Mint írtuk korábban, az egyetemi klinikai alapítvány elnöke a most lemondását bejelentő klinikaigazgató professzor.

És ez az az alapítvány, amely többek közt a korábbi években szervezte azokat a fizetős orvostovábbképzéseket, pécsi sziklacsont kurzusokat, amelyekre ugyancsak kerültek halottakból származó emberi koponyacsontok. A PTE-ről a megkeresésünkre azt írták, hogy:


„A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája és a Kórház Kultúra 2000 Közhasznú Alapítvány működésével kapcsolatban elrendelt belső ellenőrzési vizsgálat lezárult. A Belső Ellenőrzés anyagát a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatalból bekérte, amit a Pécsi Tudományegyetem jogszerűen teljesített.”.A korábban hivatkozott, a koponyacsontokról szóló, hosszú és részletes cikkünk elején egy rövid összefoglalót is írtunk arról, hogy mit is tudtunk meg az elmúlt hónapokban, mi lehet az ügy lényege.

Emlékeztetőül a legfontosabb információk:

  • A PTE Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyik, kulcsra zárt alagsori helyiségében egy egyetemi razzián több száz emberi koponyacsontra bukkantak.
  • Az egyetem emberei valami miatt úgy döntöttek, hogy a csontokat le kell foglalni, és elszállítani onnan.
  • Később valaki feljelentést tett, az NNI pedig emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt nyomozást indított.
  • A csontok feltehetően szinte kizárólag hamvasztás előtt álló holttestekből származhattak.
  • A nyomozással párhuzamosan gazdasági ügyek miatt vizsgálódni kezdtek az egyetemen, elsősorban egyetemi alapítványok működését illetően.
  • A klinikát vezető professzor szerint kizárólag annyi történt, hogy a korábbi gyakorlatot vitték tovább, kizárólag az orvosi egyetem és oktatás céljait szolgálták.
  • Azt a most lemondását bejelentő klinikigazgató professzor is elismerte ugyanakkor, hogy az egyetemen már réges régen le kellett volna szabályozni ezt a kérdést rendesen, megfelelve a jogszabályoknak, vagyis az emberi szervek és szövetek igénylését és beszállítását a különböző pécsi klinikai egységekbe a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kellett volna valóban, már eddig is elvégezni.
  • A szabályozás megtörtént, és azóta állítólag más egyetemeken is követték ezt a példát.
  • Más jogi vélemény szerint azonban még a mostani szabályozás sem kellően alapos, sőt, a korábbi esetre utalva olyan vélekedés is él, amely szerint már a csontok birtoklása is felveti a bűncselekmény gyanúját.
  • A nyomozásban fontos kérdés lehet, hogy valóban kizárólag egyetemi oktatási célokat, és azon belül is pécsi egyetemit szolgáltak-e a lefoglalt emberi koponyacsontok, avagy máshová is kerülhetett a csontokból, és ha igen, azért vajon fizethettek-e, és ha igen, kinek és mennyit.
KategóriákMETÁL