A helyi adóról szóló csekkek pedig még befutnak a hónap végéig – ezt a tájékoztatást adta a pécsi adóiroda. Igaz, nem a Szabad Pécsnek, hanem a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának. Az ő elküldött kérdéseik is lényegében ugyanazok voltak, amit lapunk is feltett a pécsi önkormányzatnak múlt pénteken. FRISSÍTVE, sajtó-helyreigazítási kérelem miatt!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 2018. 02. 28. 21.10

HELYREIGAZÍTÁS

Cikkünkhöz sajtó-helyreigazítási kérelem érkezett, amelynek a következő linken és módon tettünk eleget.

 

KORÁBBAN ÍRTUK

Miután Gyimesi Gábor jobbikos pécsi képviselő múlt csütörtöki kérdéseire a helyi adóváltozásokról a közgyűlésen sem a jogász végzettségű polgármester, Páva Zsolt nem tudott azonnal válaszolni, és a jegyző sem segítette ki (a polgármester 8 napon belül ígért írásos választ a képviselőnek, amelyre joga és lehetősége van ilyen esetben), lapunk is csak azt tudta leírni, hogy a képviselő okfejtése szerint hogyan változhat bizonyos magánszemélyek építményadója.

Mint megírtuk ugyanis, egy teljesen új pontja is van idéntől az építményadóról szóló pécsi önkormányzati rendelet 2-es mellékletének. A teljesen új 6-os számú pont tehát így fogalmaz:

?Magánszemély tulajdonában álló olyan – üzleti célt szolgáló – lakás után, melyre tekintettel a cégnyilvántartásban gazdasági társaság székhelye, telephelye került bejegyzésre, és amelyben a tulajdonos életvitelszerűen benne lakik?.

Ez alapján pedig egyértelműnek tűnt a képviselő számára, hogy ez sokaknál jelenthet jelentős emelkedést. Mégpedig akár ötszörös tízsszeres emelkedést is, akár csak egy 50 négyzetméteres lakás esetében is.

Egy magánszemélynek ugyanis az után Pécsett évente 5000 forintot kell fizetni, egy három- vagy többgyermekes családnak 2500 forintot.

Ahová azonban vállalkozás van bejelentve, annak a családnak 25 ezer forintot, kivéve, ha nevel legalább három gyermeket, és érvényesíthető itt is a nagycsaládosoknak járó 50 százalékos adókedvezmény (erről később még szólunk).

Nos, a jó hír az, hogy ez az egész új pont, új rendelkezés (2-es melléklet 6. pont) csak az adózók egy részére lesz a pécsi adóiroda tájékoztatása alapján érvényes. Azokra, akik költséget számolnak el a vállalkozásuknak az amúgy, a család által életvitelszerűen használt lakás után, avagy a vállalkozás ténylegesen használja is a lakásnak/háznak egy vagy több helyiségét a vállalkozás folytatására. Rájuk azonban érvényes lesz. Az adóiroda ezt írta az Iparkamarának:

 

A fő rendezőelv a magánszemélyek tulajdonában lévő lakások vonatkozásában az alábbiak szerint foglalható össze: amennyiben a magánszemély tulajdonában álló lakás, ahová a vállalkozás székhelye/telephelye  van bejelentve és a lakásban a tulajdonos vagy a haszonélvező (vagy családtagja) is lakik, akkor az adó mértéke abban az esetben lesz 500 Ft négyzetméterenként, amennyiben abban a gazdasági társaság ténylegesen is végez gazdasági tevékenységet, vagy a vállalkozási tevékenysége után a lakásra vonatkozóan (víz, gáz, villany távfűtés, telefon, tv. stb.) költséget számol el. Amennyiben a gazdasági társaság nem folytat a lakásban vállalkozási tevékenységet illetve a lakás költségeit sem számolja el, csupán a vállalkozásának van ott a székhelye/telephelye, akkor a vállalkozási tevékenysége a lakásra tekintettel figyelmen kívül esik, és a lakásra vonatkozó adómértékkel fog adózni. Értelemszerűen amennyiben a tulajdonos/haszonélvező nem lakik benne, de a lakásban vállalkozási tevékenységet végez, akkor az adó mértéke a vállalkozási adómérték szerint alakul.?

 

Azt is megkérdezték, hogy vonatkozik-e a bejelentett és ott működő vállalkozásra vonatkozóan  is a magánszemélyeknek járó kedvezmény bármelyike, például az, ha amúgy megjárna neki a nagycsaládosok adókedvezménye (50%). A válasz röviden igen. Hosszabban:

 

A természetes személyek tulajdonában álló lakások vonatkozásában az adózó kérheti az adókedvezmények igénybe vételét. Amennyiben ezt kéri, a kedvezmény a lakás adóterhei százalékában vehetők igénybe. Tehát, ha az adózónak ?nem lakás adómértékkel? kellene adóznia, a 3 gyerekes kedvezményt akkor is igénybe veheti.

 

Végül az Iparkamara is érdeklődött az iránt, hogy vajon mikor jönnek meg a helyi adónemekről szóló értesítők/határozatok, illetve a csekkek, amelyeken fizetni lehet. A Szabad Pécs ugyanis felvetette múlt pénteki cikkében, hogy ilyenkorra már régen ki szokták küldeni a helyi adóról szóló csekkeket, és emiatt mindenféle pletykák indultak meg a városban. Egyebek mellett az is, hogy nem merik kiküldeni a választások előtt azokat, de olyan is, amely magyarázatot már több helyről is hallottuk, hogy eddig nem volt rá pénz, mármint a csekkek kipostázására sem. (Itt emlékeztetünk arra mindenkit, hogy a pécsi önkormányzat éppen február végén fog kapni egy újabb 3 milliárd forintos állami kölcsönt.)

Na és a válasz szerint február végén meg is jönnek a csekkek.

 

Minden évben úgy próbáljuk átadni  a Magyar Postának nyomtatásra, borítékolásra,kézbesítésre a közel 98.000 élő adózónk tárgyévi határozatait, egyenleg-értesítőit természetes személyek esetében ?csekkjeit?, hogy a határozatok, még a fizetési határidő előtt jogerősek legyenek. Így volt ez az idei évben is. Az éles adatokat február 15.-én reggel adtuk át a Magyar Postának. Az egyeztetések szerint a kinyomtatott, borítékolt határozatokat, egyenlegértesítőket, csekkeket február 23-án hozza le a Posta Pécsre és 26-27-28-án minden adózó meg fogja kapni az adófizetéshez szükséges iratait.  

Az idei évben a számlavezető váltás miatt szükséges volt egy további feladatot is beiktatni. A Magyar Államkincstár számlaszámai vonatkozásában új csekkek bevizsgálását/ kigyártását kellett kérnünk a Magyar Postától. Az új csekkek bevizsgálásában a Magyar Posta nagyon rugalmas volt, így sikerült az egyébként cca 2 hetes periódust néhány napra leszűkíteni. A segítségnek köszönhetően a kiküldésre váró mintegy 130.000.-csekk így része lett az Adóügyi osztály ?adós csomagjának?. A tavaly őszi rendeletmódosítás miatt 55.000 db határozatot is el kellett készíteni a megváltozott adómértékek miatt. A kérdés kapcsán szeretném kiemelni, hogy semmilyen késedelemmel sem jár az idei évben az adózással kapcsolatos iratok postázása.

 

Az adóirodai válasz végén az olvasható, hogy

 

“összegezve, nem történt semmilyen változás az építményadó rendeletben, amely ötszörösére, tízszeresére növelte volna a vállalkozások építményadó terheit.?

 

Páva Zsolt pedig azt mondta, hogy a lakosságot nem érintik a helyi adóemelések. Többen is úgy vélik ettől függetlenül azonban, hogy a vállalkozások magasabb adóterheit végül majd a lakosságnak kell megfizetni, annak áthárítását ugyanis nem tilthatják meg a szolgáltatások, termékek áraiban. Például annak áthárítását, ha a céges ingatlanok esetében a 850 forintról 1000 forintra emelik évente és négyzetméterenkénti az építményadót.

Az külön érdekessége az ügynek, hogy a 2-es melléklet 6-os pontja úgy került be változásként – a tavalyi évtől eltérően – a 2018. január elsejétől érvényes pécsi építményadó-táblázatba, hogy a tervezett változtatásról egyetlen árva szó sincs, nem volt a pécsi adókoncepcióban. Illetve a pécsi közgyűlés elé került előterjesztésben sem volt erről említés a múlt év szeptemberében, amikor tárgyalták azt. Minden egyéb változást külön megemlítenek a közgyűlési anyagban, a 2-es melléklet új 6-ospontját viszont nem. Az csupán egyetlen helyen volt olvasható, a helyén, az új táblázatban, a 2-es mellékletben, egy új 6-os pontként. Vagyis, vélhetően a képviselők többsége, aki szavazott az adóemelést jelentő változtatásról, s nem nézte át tüzetesen az előterjesztést, s ezzel együtt nem hasonlította össze az előző év 2-es mellékletének soraival az új táblázatot, nem is igen szúrhatta ki a változtatást. Olyannyira nem is szúrta azt ki senki, hogy a múlt szeptemberben, amikor tárgyalták első ízben a helyi adóváltoztatásokar, a közgyűlési szavazás előtti vita jegyzőkönyve szerint nem is érintették ezt a részt a képviselők.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL