Garancsi István az egyik legismertebb olyan magyar üzletember, akit oligarchaként emlegetnek. Orbán Viktor barátja, a Videoton FC labdarúgócsapat tulajdonosa. Most egy olyan társaság nyerte meg konzorciumi tagként a pécsi e-közbringa rendszer kialakítására szóló közbeszerzést, amellyel évek óta szoros üzleti kapcsolatot ápol az egyik Garancsi-érdekeltségének számító társasággal.

A cikk a hirdetés után folytatódikA közbeszerzést konzorciumban elnyerő esztergomi cégek az Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. és Neuzer Kft. Az ugyanarra a címre bejegyzett két cég együtt építheti ki nettó 160 millió forintért a pécsi e-közbringa rendszert, illetve annak első ütemét. Mondhatni, hogy az esztergomiak ?diszkontáron? dolgoznak, hiszen a becsült ellenérték nettó 195 millió forint volt.

A Neuzer Kft. 30 éve foglalkozik bicikligyártással, 2014-ben álltak össze a Garangolddal, ami Garancsi István kockázáti tőkealap-kezelő és befektetési cége, amit állami forrásokból sikerült kitömni. Ebből a nászból született meg a CycleMe márka.

Nem állíthatjuk biztosan, hogy Pécsett is ez történik, de az üzleti logika szerint ez korántsem elképzelhetetlen, és jól illeszkedik az Index.hu által néhány hete vázolt sémába: azaz korrekt szakmai cégeknek is érdemes ún. NER-lovagokkal társulni, ahhoz hogy sikeresek legyenek a közbeszerzéseken. Garancsi István, a Garangoldon keresztül nem csak résztulajdonos, hanem felügyelőbizottsági tag is a CycleMe-ben, amúgy pedig 2011-től kerékpáros turizmusért felelős kormánymegbízottként is dolgozott.

Mindenestre érdekes, hogy a mostani közbeszerzés elbírálási feltételeit a kiírás érvényességi ideje alatt módosították. Ez ugyan nem szokatlan, de pont ilyesmivel lehet egy esetleges erős versenyzőt kigolyózni, illetve egy másikat helyzetbe hozni.

A pályázati kiírás szerint a nyertes konzorcium opciósan további 4 dokkolóállomást is kialakíthat ? nyilván további  vállalkozói díj fejében ?, de erről már a Pécsi Tudomágyegyetem fog dönteni.

Mit is kell mindezért elvégezni? A cél egy városi elektromos közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kialakítása, elsősorban a meglévő (egyébként a nyomvonala alapján sokat bírált) Pécs-Egyetemvárosi kerékpárhálózat nyomvonalát követve. A kerékpárút a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közt vezet, Pécs történelmi belvárosán keresztül.

A pályázati pénzből a pécsi önkormányzat hét dokkolóállomás kialakítását kéri, amelyeken összesen 108 kölcsönözhető e-bringát kell biztosítani, több fejlesztési ütemben.

A nyertes konzorcium mellett egy volt pécsi, ma már budapesti székhelyű társaság, a Public Bike System Hungary Kft. tett ajánlatot. Tudomásunk szerint ez a cég az egyik volt pécsi belvárosi éttermet üzemeltető vállalkozó családi érdekeltségébe tartozik, akivel néhány éve viharos körülmények után bontotta fel a pécsi önkormányzat a bérleti szerződését, és információink szerint azt követően polgári peres eljárást is kezdeményezett a vállalkozó.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL