Tavaly év végére ugyanis annál is magasabbra nőhetett Pécs fideszes városvezetésének köszönhetően a baranyai megyeszékhely költségvetésének hiánya, amint azt a város gazdálkodását áttekintő revizorok számolták-jósolták, és amely alapján utaltak el 6,5 milliárd forintot tavaly év végén. Illetve értesüléseink szerint mindemellett lehettek olyan nem kalkulált, de év végén megtörtént önkormányzati utalások, amelyek pécsi önkormányzati cégekhez mentek, az ottani, szintén cudar anyagi-pénzügyi helyzet jobbítására. Cikkünk szerkesztett verziója a keddi Magyar Nemzetben jelent meg, és már olvasható a lap online kiadásán is.

A cikk a hirdetés után folytatódikInformációink szerint ugyanis a tavaly nyáron Pécsett dolgozó kincstári revizorok a 2017-es év végére 6,5 milliárdos hiányt kalkuláltak, amely valójában 9?9,5 milliárdra duzzadt. Illetve szükség volt egyes pécsi önkormányzati cégeket is kisegíteni, hogy ők is csökkentsék hiányukat vagy tartozásukat.

Azt a Szabad Pécs hozta néhány napja nyilvánosságra, hogy valójában nem 9,5 milliárd forint kölcsönt kap az államtól Pécs, hanem összesen 12,5 milliárdot.

Megírtuk: eddig mindenki figyelmetlen volt, mi magunk is, mivel eredetileg sem 9,5 (6,5+3) milliárd forint kölcsönt kapott az államtól Pécs, hanem 12,5 (6,5+3+3) milliárdot. Az más kérdés, hogy a hírt és az összeget elsőként hozó kormánybarát sajtó tévedett-e (hozzánk hasonlóan), vagy  nem állt érdekükben a nagyobb összeg publikálása. Őszintén nem tudjuk, melyik az igaz.

Ugyanakkor az egészen biztos, hogy sem Páva Zsolt és alpolgármesterei,  sem Csizi Péter és Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselők (akik, en feledjük, Pécs irányító testületének tagjai is, Csizi az elnöke ráadásul)  nem korrigálták a sajtóban tévesen megjelent összeget.

A múlt hét végén olyan újabb hírek láttak napvilágot, melyek szerint ennél is (azaz a 12,5 milliárdnál) többel, egy újabb 3 + 3 milliárdos kerettel segítené a kormány a Páva?Csizi?Hoppál-vezette Pécset.

Az MTI által is közölt hírnek azonban nincs valóságalapja. Csupán arról van szó, hogy az eredeti, tavaly év végén megjelentek szerint a 6,5 milliárdon túli 3+3 milliárdos összegeket csak bizonyos feltételek teljesülése esetén utalhatja el a kincstár Pécsnek – például a Magyar Államkicstárnál kell vezetni a város folyószámláját. A múlt hét végén megjelent kormányhatározat csupán rögzítette, hogy a feltételek teljesültek, el lehet utalni a 3+3 milliárdot is.

A helyzet azonban mégsem ilyen egyszerű. A kétszer 3 milliárd egyikére azért van szükség,  értesült a hírről a Szabad Pécs, mert a Magyar Államkincstárnál az év közbeni áthidaló likvidhitel nem olyan bevett, mint az általános esetben az önkormányzatok számláit is kezelő kereskedelmi bankoknál. Viszont arra az önkormányzatoknak szükségük van. A mostani pénz annyiban jobb, hogy erre nem kell kamatot fizetni.

A hírt elsőként az egyik kormányközeli pécsi online oldal hozta le, azt követően két nappal, hogy a Szabad Pécs ezzel az információval e-mailen megkereste Páva Zsoltot és a város jegyzőjét is, és persze a városháza sajtósát, de továbbra sem kaptunk választ, csupán az  információ jelent meg két napra rá a róluk kritikusan nem író sajtóban.

 

A Szabad Pécs véleménye és határozott álláspontja, hogy azzal, hogy a kiemelt és fontos közügyekben az elküldött, és jogosan felmerülő, sokakat foglalkoztató kérdésekre rendre, hónapok óta nem válaszol a Páva Zsolt-vezette pécsi önkormányzzat, amelyet kívülről Csizi Péter és Hoppál Péter segít és koordinál, az sokat elárul arról is, hogy mennyire fontos nekik a Szabad Pécset olvasó napi több ezer ember informálása. 

 

A másik 3 milliárd forint ügye viszont még sokkal érdekesebb! Ez az összeg a Belügyminisztériumtól érkezik. Ezt ugyanis  szerkezeti átalakításra adják, amelynek egy része egészen biztosan leépítések finanszírozására megy. Azt nem tudjuk még, mekkora összeget szánnak erre a célra, de a városházán jelentős összevonásokra és elbocsátásokra készülnek.

E lépésre azért van szükség, mert az elmúlt években újra és újra megjelent Pécsett az önkormányzat gazdálkodásában egy évi 2,5?3 milliárdos veszteség. A hiány ezért nőtt meg, azt követően is, hogy 2014-ben az állam átvállalta a pécsi önkormányzat 45 milliárdos hitelállományát. Most viszont még ennél is nagyobb lehet a gond, mert a hiány 9?9,5 milliárdra duzzadt. Ez tehát azt jelenti, hogy könnyen lehet: a baranyai megyeszékhelynek mégsem lesz elég a 12,5 milliárd, és valóban szüksége lehet egy újabb, néhány milliárdos segélyre.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL