Vasárnap délután érnek Pécsre annak a Budapestről induló váltófutásnak a résztvevői, akik a a szabad felsőoktatásért meggyújtott lángot őrző fáklyát viszik körbe az országban. Pécsett Lovasi András is fellép a láng fogadására rendezett “karneválon”.

A cikk a hirdetés után folytatódikA lángot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói gyújtották az egyetem átalakítása elleni tiltakozásul lemondott az SZFE vezetőség búcsúztatására néhány nappal ezelőtt.

A SZFE-s fáklya pécsi fogadására Facebook-eseményt is létrehoztak.

Pécsett két helyszínen zajlanak majd az események. Előbb a Király utcában lesz program, majd a Széchenyi térre érnek, ahol mások mellett Lovasi András is fellép majd.

2020. október 4. vasárnap

Király utca 15.30-16.30 – Karnevál, a lánggal érkező futó fogadása.
Résztvevők: Hágen mozgásműhely, Pécs Breakers, Fábián Gábor – bringaverkli, Pixelplants, MárkusZínház – egy bábszínház – Vitéz László, Nemes Márk (slam poetry), Paller Péter (AcroYoga), Renyagyár (SZFE-s pólófestés), Pécsi színművészek (meglepetés performansz)

Széchenyi tér 17.00-19.00 – Beszédet mond:- Herczeg Adrienn (színművész) – Polyák Gábor (Egyetemi docens, a PTE -Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék tanszékvezetője) – Aradi Hanga (PTE irodalom- és kultúratudomány szakos hallgatója) – Nyirádi-Ángyán Boglárka (PTE kommunikáció szakos hallgatója, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék demonstrátora) – A Színház-és Filmművészeti Egyetem pécsi hallgatói.

Fellép: Lovasi András, Cedar Knoll, Doggos.

A szervezők azt kérik, hogy az eseményre látogatók viseljenek maszkot. Akik pedig visznek magukkal világos pólót, azok kaphatnak rá #FREESZFE–feliratot. Aki pedig gyertyával, mécsessel érkezik, a szabad felsőoktatásért gyújtott lángot is hazaviheti.

Pécs mellett még párhuzamosan 5 másik egyetemi városban zajlik ugyanaebben az időben demonstráció, már csak azért is, mert ami most az SZFE-vel történik, az rövidesen minden magyar egyetemet érinthet.

A szabadság lángját összesen 150 futó juttatja el a fővárosi és a vidéki egyetemkre, és összesen 1100 kilométert futnak a fáklyákkal, és vasárnap délután mindenhová egyszerre érkeznek meg. Budapesten is lesz az egyetemi autonómia védelméért rendezendő zenés tüntetés, a Szabadság téren is 17 órától kezdődik az esemény.

KategóriákMETÁL