Csakhogy április 6-ig ki kell fizetniük a kártalanítást a bírósági ítélet szerint a Zsolnay-gyár egykori dolgozóinak a volt munkahelyük részére. Tizenöt napos fizetési határidő van ugyanis a számukra megszabva az ítélet írásos indoklásának kézhezvételétől számítva, és az akkor jár le, két nappal a választás előtt. A Ledina Kerámia/Pécsi Kerámia részéről úgy nyilatkoztak, a tulajdonosi kör a volt Zsolnay-dolgozók egy jelentős része helyett továbbra is kész átvállalni a fizetési kötelezettséget. Ha viszont senki sem fizet, a Zsolnay még a választás előtt elindíthatja a végrehajtást. Márpedig vannak, akik azt mondják, attól tartanak, hogy egyes politikusok ezt a botrányt még nagyon szeretnék elkerülni a választás előtt, ezért úgy érzik, hogy minden, ami az elmúlt időszakban történt, nem volt más mint időhúzás.

A cikk a hirdetés után folytatódikUtóbbiról a Szabad Pécsnek Zentai István ügyvezető nyilatkozott. Ő már korábban is azt hangsúlyozta lapunknak, hogy az angliai, birmighami bejegyzésű China Rose helyt áll a jelenleg is foglalkoztatott volt ledinás munkavállalóik helyett. És utalt arra is akkor, hogy ennél szélesebb körben jótállhatnak, s fizethetnek olyan volt Zsolnay/Ledina-dolgozók helyett is, akik ma már nem dolgozóik. Minden olyan érinettel akik már nem a dolgozóik egyenként, személyre szabottan vizsgálják meg a helytállás lehetőségét, szögezte le az ügyvezető.

A Szabad Pécsnél arra egyébként nem tennénk nagy tétet, hogy közülük mindannyian megkapják majd tényleg a fejenként átlagosan majdnem 200 ezer forintot, amit a Zsolnaynak ítélt meg kártalanításként a Zalai Törvényszék ? nagyjából 23 millió forintot kell 117 embernek kifizetnie összesen a határozat szerint.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy végül még ennél is többet fizethetnek, ugyanis egyelőre nem utalt senki a dolgozók helyett és a volt munkavállalók sem fizettek még a kártalanítást. Miközben április 6-án, jövő pénteken lejár a fizetési határidő ?  hiszen a múlt csütörtökön megérkezett a bíróság írásos határozata is, amit a cég jogi képviselői át is vettek.

Így, ha jövő csütörtökig nem kapja meg a pénzt a Zsolnay, akkor a jövő pénteken már a manufaktura jogi képviselői elindíthatják a bírósági végrehajtást, amelynek a költségeit is kérhetik a jogerős ítélet miatt. És mint azt a Zsolnay jogi képviselője elmondta lapunknak a múlt héten, ha nem kapják meg a pénzt a végrehajtást elindítják, és kérni fogják annak a költségeit is – erre egyébként már korábban is utaltak.

Lapunkat volt Zsolnay-dolgozók keresték meg kétségbeesetten a múlt hét elején, mondván kaptak egy pecsétes, hivatalosnak tűnő levelet a Zsolnay-gyárból, azzal hogy elindul ellenük a végrehajtás, mert nem fizettek határidőre, február 28-ig.

A Zsolnaynál úgy vélték ugyanis, hogy a fizetési határidő a bírósági határozat kihirdetésétől számítva 15 nap, azaz február 28-a, ám aztán kiderült, hogy ez nem így van. Logikusnak is tűnt, hogy a kiértesítés lehet a 15 napos fizetési határidő kezdőnapja,  a Ledinánál is ezt állították, majd később a Zsolnaynál is elismerték ezt – a 15 napos fizetési határidő a bírósági határozat kikézbesítésétől indul tehát, ami  április 6-án jár le.

A külföldi hátterű tulajdonos cégről, a China Rose-ról érdemes megjegyezni, hogy azt még a Ledina Kerámia/Pécsi Kerámia előző tulajdonosa(i) alapították. A China Rose-t bő fél éve vette meg egy új tulajdonosi kör.

A múlt pénteken Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott ugyanebben az ügyben, mivel a Ledina-ügy egyik károsultja a politikust is megkereste fordult a Zsolnay-gyártól kapott levél miatt. A Szabad Pécs megkereste a Zalaegerszegi Törvényszéket, ott elmondták, hogy április 6. lesz a fizetési határnap. Erre Zsolnaynál úgy reagáltak, hogy ők éppen ezért nem is indították még el a végrehajtást, de április 6-án,ha nem kapják meg a járandóságot, akkor már aznap elindítják a végrehajtást, és az jelentősen, több tízezer forintos, akár százezres nagyságrenddel növelheti meg az egy főre jutó fizetési kötelezettséget.

Mindeközben ? és ezt is tudjuk biztosan – a Ledina/Pécsi Kerámia ügyvédei is tájékoztatták a már nem náluk dolgozókat, hogy éljenek a jogszabályok adta lehetőséggel és kérjenek haladékot és részletfizetési lehetőséget a tartozás rendezésére.

A Szabad Pécset megkereső egyik volt Zsolnay-dolgozó (aki névtelenséget kér, mondván, szeretne még Pécsett munkához jutni) viszont azt mondta lapunknak, hogy neki ekkor telt be a pohár és fogott szörnyű gyanút. Szerinte nem kizárt, hogy őket át akarják verni, és igazából semmi másra nem megy ki az egész hercehurca, levelezgetés stb., mint az időhúzásra, hogy túléljék a még a választásokig hátralévő időt, és ne legyen a jelenleginél is nagyobb botrány Pécsett április 8-a előtt. Mert mi lenne, ha még április 8. előtt kiderülne, hogy nem fizetnek, sőt a Ledinából sem lesz semmi végül, és mindenkit szélnek eresztenek.

Szakács László egyébként valami ilyesmirte utalt a sajtótájékoztatón, azt mondta, hogy szerinte a Ledina dolgozóit becsapták, ezért felszólítja a pécsi képviselőket, hogy ne bújjanak el a probléma elől, fizessék ki a dolgozók helyett a kártalanítást, hiszen őket belerángatták ebbe az ügybe, a dolgozók csak áldozatok.

Ma, szerdán tízenhat volt Zsolnay- és volt Ledina-dolgozó ment be tárgyalni a Ledinához, hogy arról tárgyaljon Zentai István ügyvezetővel, hogy fizessék meg a kártalanítást helyettük. Hiszen, mint mondták már korábban lapunknak, nekik azt ígérték a cég ügyvédei, többek jelenlétében, hogy ha fizetni kell, mindenki helyett jót állnak majd.

Azt már a Szabad Pécs jegyzi meg, hogy ebből a szempontból kulcskérdés lehet, de mindenképpen roppant érdekes, hogy mit is mondott a Ledina Kerámia pécsi önkormányzati megalapítása, illetve a Zsolnay-puccskísérlet utáni sajtótájékoztatón a pécsi ügyektől az elmúlt időszakban egyre inkább visszavonuló (vagy visszarendelt?) Szabó Iván ügyvéd. Azt mondta ugyanis, hogy Páva Zsolt kérése volt az, hogy biztosítsák a dolgozóknak a jogfolytonosságot, és ha ne adj? Isten, bármi gond lenne, akkor kifizetik a végkielégítéseket is. Szóval nem pár százezer forintokról volt szó, amin most a vita megy, hanem annál többről. És azt lapunk nem hivatalos forrásból tudja, de megint csak azért, mert a volt dolgozók másképpen nem merték ezt elmondani, csak név nélkül, hogy az is meg lett ígérve nekik a Zsolnay keresete után, hogy kifizetik a kártalanítást, ha a Zsolnaynak valóban megítélik végül. Ahogyan, ugye, meg is történt.

 

 

Az pedig már megint más kérdés, hogy egyes jogi vélekedések szerint a pécsi önkormányzatnak nem sok jogalapja lenne egy vele jogi és szerződéses kapcsolatban elvileg nem álló csoport tagjainak ? megrendelt szolgáltatás, elvégzett munka stb. Nélkül – bármennyit fizetni, rendes jogcím nélkül. Sőt ? és itt újra egyes jogászok vélekedését és pécsi városházi információkat írunk le – állítólag azért volt végül olyan sürgős visszafizetni a Ledinának a  Tettye Forrásháztól kapott kölcsönt, mert igazából annak elutalására sem volt túl sok valódi indok, lsé tartani lehetett attól hogy valaki megütheto a bokáját a döntés elrendelése miatt.

A fenti zűrös-zavaros, komplikált helyzetet ráadásul még egy dolog csak tovább tetézi: az, hogy a Ledina Kerámiának, illetve a China Rose-hoz tartozó cégnek/cégeknek jelentős, több tízmilliós adó- és járuléktartozása van. Ezt Zentai István lapunk érdeklődésére újra elismerte, azzal hogy az az összeg, az az adó- és járuléktartozás, amit ?megörököltek?, az elmúlt bő fél évben sem csökkent.

Mindezeken túl is kitartott azonban amellett, hogy a céget talpra szeretnék állítani, és rendezni ezeket a pénzügyi nehézségeket, a termelés folyamatosan indult be és bővült. Kijelentette, hogy amennyiben a közvéleményt tájékoztatni kívánják úgy azt sajtóközlemény útján fogják megtenni.

 

KategóriákMETÁL