Az Alföldi Róbert főszereplésével készült Igenis, miniszterelnök úr! című darab pécsi vendégelőadását nem a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, vagyis nem Vincze Balázs balettművész akarta lemondani, hanem egy fideszes politikus szólította fel arra az ügyvezetőt, hogy tegye meg ezt a lépést. Vincze Balázs pedig, úgymond ?elvitte a balhét? – írja értesüléseire hivatkozva a Népszava.

A cikk a hirdetés után folytatódikFacebook-oldalán a Szabad Pécs írta meg elsőként a magyar sajtóban kedden, hogy a Zsolnay Színház alapítója, Kiss Mónika saját Facebook-oldalán bejelentette, hogy több év sikeres működés, 84 előadást követően megszűnik a Zsolnay Színház, amely a letiltott/cenzúrázott (?) darabot is elhozta volna a pécsi közönségnek. A letiltásról is a Szabad Pécs számolt be elsőként (akkor is a Facebook-oldalunkon írtuk meg a gyors hírt), amiből aztán nem kis botrány kerekedett, helyi civilek, válallkozók szervezkedni kezdtek, mire a darab Szigetváron kötött ki, az eredeti napon, május 27-én lesz egy délutáni és egy esti előadás, de jegyek 24 órán belül el is fogytak, miképpen arról beszámoltunk.

A Népszava írt arról is az ügy érdekességeként, hogy nem is olyan rég, az idén, március 11-én a Zsolnayban még játszhatott Alföldi Róbert, egy Gothár Péter által rendezett Vaknyugat című színműben volt ő szintén az egyik főszereplő.

A Népszava infiormációja az azonban, hogy Pécsett a választás eredményével magyarázzák azt, hogy öt héttel később már ?kicenzúrázták” Alföldit. Azt a lap nem fejti ki ezután, hogy ez mit is jelent, de attól tartunk, hogy arra utalnak, hogy a kétharmados felhatalmazás birtokában esetleg a hatalom birtokosai úgy érezhetik, hogy egy ilyen lépést ?simán” megtehetnek.

Megjegyezzük: az ég adta világon senki sem állt ki az elmúlt napokban azzal, hogy mi volt az oka a darab lemondásának, amiről ráadásul a produkciót sem értesítették előtte. Senkiben nem volt annyi gerinc, hogy ?én voltam, mert úgy gondoltam, hogy…” (bármi hasonló behelyettesíthető szabadon).

A Szabad Pécs által, Páva Zsolttal készített mini videóinterjúban (még a szigetvári előadások biztossá válása előtt) a pécsi polgármester annyit mond, hogy nem marad el az előadás, lesz, amúgy pedig keressük Vincze Balázst. (A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Páva Zsoltnak nincs személyesen köze a darab letiltásához, sőt amennyire ismerjük a polgármester kultúrához, színházhoz, művészetekhez való hozzáállását, biztosra vesszük, hogy ő nem is ért egyet az ilyesmivel. Az más kérdés, hogy a város polgármestereként mit tehetett volna ez ellen.)    

 

 

A Zsolnay Színház befogadó színház volt, 2012 óta működött, azóta 25 színházi műhely 84 produkcióját mutatták be. Az előadásokat a Zsolnay Színház egyik elindítója, Kiss Mónika válogatta és szervezte. Kiss Mónika amúgy a ZSÖK munkatársa, és a Nagyharsányban és környező falvakban évről évre nagy sikert hozó nyári összművészeti mustra, az Ördögkatlan Fesztivál egyik ötletgazdája és szervezője.

 

 

A Szabad Pécs közösségi finanszírozást indított lapunk régióssá bővítésére és egy új vidéki laphálózat megszervezésére. Minderről EBBEN A CIKKBEN számoltunk be.

 

 

A Népszava telefonon beszélt Kiss Mónikával, aki a lapnak elismerte, hogy az Alföldi-előadás lemondása miatt döntött a színhát megszüntetése mellett. Neki nem volt szerepe a lemondásban, amikor ez történt, nem is volt akkor éppen Magyarországon. Arról, hogy mi lehetett Alföldiék kitiltásának oka, nem kívánt nyilatkozni, azt viszont megemlítette, hogy a Zsolnay Színház előadásai jól reprezentálták a magyar nyelvű színjátszás egészét, csakis a művészi érték játszott abban szerepet, ki kap ide meghívás, politikai és ideológiai szempontok semmiképp.

 

 

 

Nem tudjuk, igaz-e, amit a Népszava ír. Sajnos azonban az elmúlt évek közéleti eseményei, és ennek a konkrét ügyben tapasztaltak, s ZSÖK vezetése és a hatalom részéről tanúsított magatartás, bizony gyanúra ad okot. Az ugyanis, hogy valaki vagy valakik sunyin, a háttérből intézkednek, majd semmit sem kommunikálnak arról, hogy politikusként beleszóltak, sőt durván beleavatkoztak művészeti és kulturális kérdésekbe, az egyszerre arrogáns, ostoba és a legsötétebb időket megidéző eljárás. A Szabad Pécs éppen ezért a legmesszebbmenőkig tiltakozik az ellen, hogy bármilyen rangú és című, bármilyen párttagságú és felekezetű politikusok veszik maguknak a bátorságot, hogy ilyet lépjenek. Igyekszünk utána járni annak, hogy ki vagy kik voltak azok, akik a háttérből mozgatták a szálakat, és megkérdezzük őket erről. A jó hír az, hogy nagyon kevés olyan politikusst ismerünk, aki egyrészt erre esetleg képes (emberileg, erkölcsileg stb.) és akinek lehet is befolyása a ZSÖK ügyeire. Hozzájuk mindenképpen eljutunk kérdéseinkkel.

KategóriákMETÁL