A roma integráció nem szexi téma, a különböző politikai erők pedig sokszor csak szavazatvásárlásra használják a hazai cigányságot, miközben a mélyszegénységben élők problémáit valójában nem akarják érdemben megoldani, többek közt ezt is mondta kedden Pécsett L. Ritók Nóra.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Igazgyöngy Alapítvány igazgatója a Láthatatlan Magyarország című könyvét mutatta be kedden este Pécset. A szakember a munkája során tapasztaltakról blogot is ír ugyanis, A nyomor széle címmel. A blog bejegyzései nemrégiben könyv formájában is megjelentek,  ez let a Láthatatlan Magyarország.

A kötet pécsi bemutatójára megtelt a Reggeli,  Tasnádi Zsófia, a pécsi Élmény Tér Tanoda vezetője beszélgetett kollégájával. 

L. Ritók húsba vágó őszinteséggel, de végtelen örömmel az arcán mesélt a halmozottan hátrányos helyzetű térségben végzett munkájuk sikereiről és kudarcairól a közönségnek.

Elmesélt egy történetet például arról, hogy amikor először szerveztek karácsonyi ünnepséget egy észak-alföldi kistelepülésről, Toldról, ahol a szegregátumban élő romák a karácsonyi zenével és fényekkel mit sem törődve, egymás kezéből kapkodták ki a szeretetcsomagokat, öt évvel később azonban már ugyanezek a mélyszegénységben élő fiatalok szervezték a karácsonyi ünnepséget.

L. Ritók szerint a tapasztalataik bizonyítják, hogy türelemre és nyitottságra van szükség, az újrakezdés lehetőségét pedig mindig meg kell adni: csak így érhetünk el sikereket. 

A szakember korábban korábban többször is nyilvánosan szót emelt Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjével szemben. Nem tudjuk biztosan, hogy ennek van-e bármi köze ahhoz, hogy 2016 óta az általa vezetett alapítvány nem is kap állami és európai uniós támogatásokat, de kedden Pécsett ezt az információt is megtudtuk. Az alapítvány munkáját így főleg magánadományozók és a Soros Alapítvány segíti. 

Az Igazgyöngy Alapítvány munkatársainak módszereit ma már több hazai egyetemen oktatják, velük partneri kapcsolatot is ápolnak, azért, hogy a jövő pedagógusait és szociális szakembereit felkészítsék a terepmunkára. 

A Láthatlan Magyarország eddig 4000 példányban jelent meg, sikernek számít, és már szó van arról is, hogy német és angol nyelvre is lefordítják.

 

A hazug módon Soros-kampányközpontnak kikiáltott civil szervezet hívta

 

Az Emberség Erejével Alapítvány meghívására érkezett Pécsre L. Ritók Nóra, grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az oktatási és szociális szakember 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában a berettyóújfalui kistérségben, főleg mélyszegénységben élő gyerekkel és családjaikkal.

KategóriákMETÁL