Mivel a nemzeti ünnep alkalmával a pécsi szabadtéri városi programokat szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. lefoglalta március 15-ére az összes belvárosi teret. A pécsi városházán, bizottsági ülésen hagyhatják jóvá a programot szerdán.

A cikk a hirdetés után folytatódikIlyen egyébként már a korábbi években is volt. Hogy a nemzeti ünnepre és a pécsi belvárosba szervezett kormányellenes tüntetést először nem hagyta jóvá a rendőrség, éppen az akkori városi programszervező  térfoglalása miatt. Aztán végül a civilek kiharcolták, hogy végül mégis tüntethettek. Ettől azonban most még a ZSÖK azt terjesztette elő, hogy a Széchenyi teret, a Kossuth teret, a ’48-as teret, az Irgalmasok útját, a Fürdő utcát és a Jókai teret lefoglalta március 15-ére.

Abból a szempontból más az idei helyzet, hogy most egymás után tartják az ellenzéki pártok és a szakszervezetek a tömegeket hétszáz, ezer ezerötszáz főt megmozgató tüntetéseket. Így nagyon valószínű, hogy az idén is lesz, s akár a korábbiaknál nagyobb is.

Illetve abban is van eltérés, hogy most még egyelőre nem lehet tudni a tervezett programról, hogy az pontosan mikor lesz, és mely tereket érinti majd, és mikor.

Az előző években ugyanis például abból is lett balhé, hogy olyan teret is lefoglaltak a nemzeti ünnepi mnegemlékezés szervezői, ahol civilek tüntettek volna, ám azon a téren nem zajlottak ünnepi programok.

A Szabad Pécs megkereste a legismertebb pécsi civileket, ellenzékieket, akik tüntetéseket szerveztek az elmúlt években. Azt mondták, egyelőre az autós blokáddal vannak elfoglalva, még nem próbálták lefoglalni a teret március 15-ére. Az sincs még biztosan eldöntve, hogy lesz-e tüntetés március 15-én Pécsett. Ugyanakkor volt már olyan civil, aki úgy felelt, hogy valószínűleg fognak demonstrálni, és már gondolt is, arra, hogy le kell foglalni a teret, a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva, de nem tette. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a nemzeti ünnepi megemlékezésektől függetlenül joguk van tüntetni a város főterén a kormány ellen, és ezt az alkotmányos alapjogot az sem írhatja felül, ha oda program van bejelentve. Így biztos volt abban, hogy ha valóban szerveznek ellenzéki megmozdulást, és emiatt esetleg nem hagyja jóvá a közterület-foglalási kérelmüket a rendőrség, akkor további jogi úton próbálnak érvényt szerezni kérelmüknek.  

A fényfesztivál tervezett időpontja is ismert

A térfoglaláshoz kapcsolódó hír, hogy a nyilvánosan elérhető lista szerint a ZSÖK készül a Zsolnay Fényfesztiválra, amit ezek szerint az idén június 27. és június 30. közt tartanának meg a teljes pécsi belvárost érintően – EBBEN a cikkünkben ugyanis azt írtuk, hogy bár készülnek rá, a Szabad Pécs információi szerint van egy olyan forgatókönyv is, hogy az idén lefújhatják a ZSÖK éves kiemelt nagyrendezvényét, ha nem kapnak elegendő forrást annak megszervezéséhez a várostól.

KategóriákMETÁL